Tribuna
PNL
De 1 Decembrie, şapte expoziţii în organizate de Muzeul Brukenthal în oraşe din ţară
De 1 Decembrie, şapte expoziţii în organizate de Muzeul Brukenthal în oraşe din ţară

Cu prilejul Zilei Naționale a României, şapte expoziții curatoriate de Alexandru Constantin Chituță, organizate de Muzeul Național Brukenthal în parteneriat cu alte muzee din țară sunt organizate în ţară. 

Muzeul Național Brukenthal a deschis în ultima perioadă, în parteneriat cu mai multe instituții muzeale din România, expoziții de artă românească, artă europeană, artă japoneză și artă contemporană. Aceste expoziții, unele realizate în premieră în orașele sau regiunile partenerilor vor putea fi vizitate și cu prilejul Zilei Naționale a României.

Alexandru Constantin Chituță, managerul interimar al Muzeului Național Brukenthal și curatorul acestor expoziții a declarat: „Avem foarte bune relații de prietenii și colaborare cu foarte multe instituții din țară. Pe această cale doresc să le mulțumesc partenerilor pentru încrederea oferită și pentru faptul că ne-au invitat să deschidem în fiecare an una sau chiar 5 sau 7 expoziții pe an în orașele lor. Muzeul Național Brukenthal este astfel cel mai activ muzeu din România în domeniul expozițional având în fiecare an zeci de expoziții în țară cu piese din patrimoniul muzeului, cu colecții private sau de artă contemporană, cu artiști aflați oarecum și în portofoliul Muzeului nostru și al curatorului, respectiv eu sau colegii mei. Așadar avem două expoziții în premieră la Baia Mare din colecția av. George Șerban. O expoziție de grafică românească 1900-2000 și o expoziție despre istoria artei și gravurii europene ce este cuprinsă în jumătate de mileniu, având expuși artiști consacrați: Durer, Rembrandt, Goltzius, Veronese, Leonardo, Piranesi, Tițian, Rubens, Goya, Dali ș.a. La Suceva avem pentru prima dată o expoziție de stampe japoneze Kabuki, având în cadrul expoziției și un kimonou din cadrul colecției Metropolitan Museum of Art din New York și a Muzeului Textilelor din Băița. La Cluj Napoca avem deschisă o expoziție în premieră cu stampe japoneze ce ilustrează în mod complet toate temele acesteia: istorie, kabuki, bijinga, peisaje și shunga. La Slatina avem o expoziție ce aduce în fața vizitatorilor, în premieră în Oltenia cei mai importanți artiști ai secolului XX: Picasso, Kandisky, Dali, Brauner, Renoir, Klimt, Munch, Matisse, Chagall, Miro etc. La Iași, pentru prima dată vizitatorii pot cunoaște opera artistului sibian Octavian Smigelschi dar și opera artistului contemporan Ioan Muntean, restaurator în cadrul Muzeului Național Brukenthal. Așadar, o seamă de expoziții care, consider, că vor aduce o notă distinctă în muzeele și orașele României. Expozițiile sunt organizate cu suportul Ministerului Culturii, Consiliului Județean Maramureș, Consiliului Județean Suceava, Primăria Municipiului Iași, Consiliul Județean Cluj Napoca și a Consiliului Județean Olt.”

Astfel, la Baia Mare, la Muzeul Județean de artă "Centrul artistic Baia Mare”: vor fi expoziţiile "100 de ani de grafică românească" şi "500 de ani de gravură europeană". La Iaşi, la Palatul Braunstein, expoziţiile "Pictor național. Octavian Smigelschi, între tradiție și inovație" şi "Flăcări și corăbii. Mărturii din Banat și Transilvania. Ioan Muntean". La Cluj-Napoca, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, expoziţia "Celebrități din Lumea Plutitoare/ Celebrities of the Floating World", la Suceava, la Muzeul Național al Bucovinei, expoziţia "Kabuki, stampe japoneze" iar la Muzeul Judeţean Slatina, expoziţia "Great artists of the World".


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica