Tribuna
PNL
Inedit
Corespondenţă Emil Cioran-Aurel Cioran
N. I. DOBRA
4040 vizualizari
Corespondenţă Emil Cioran-Aurel Cioran

Prin amabilitatea economistului Marcel Albu, împătimit colecţionar, am intrat în posesia a două scrisori şi o carte poştală, trimise din Paris de Emil Cioran fratelui său Aurel, aflat în Sibiu, domiciliat pe str. 13 Aprilie nr. 12.
Prima este datată 10 februarie 1958 şi este scrisă în franţuzeşte. În prima parte vorbeşte despre ultimele sale lecturi, Idiotul şi Demonii de Dostoievski, apoi se referă la moartea părintelui lor, despre suferinţa acestuia, despre religie, în final întrebând dacă mama a primit "le colio" (?), pe care-l trimisese în decembrie. Pe plicul acestei epistole nu este trecută adresa expeditorului.
A doua scrisoare, datată 29 martie 1960, este mai scurtă, scrisă în româneşte, pe hârtie roz, iar adresa lui Emil Cioran era 20 rue Mr. le Prince, Paris VI. Câteva propoziţii sunt în germană, după care zice: "Scrie-mi tu însă numai în nemţeşte, ca să mai reînvăţ şi eu o limbă pe care o ştiam destul de bine pe vremuri". În altă ordine de idei: "E greu să-ţi găsesc aici un corespondent căci nu prea cunosc băieţi nici fete de vârsta ta. Poate voi întâlni totuşi. Te felicit pentru succesul la patinaj. Pe aici nu există ghiaţă, decât artificială. Ţi-am trimis într-un colet nişte ciorapi speciali pentru gimnastică. I-ai primit? Te sărut, Miluţ".
Dacă prima misivă începea cu "Mon cher Relu", aceasta era adresată "Dragă Piţiluş", pentru ca poştala să debuteze cu "Dragă Relu", datată fiind 3 ianuarie 1963 (iniţial scrisese 1962, dar s-a corectat!). De data asta locuia la 21 rue de L'Odin, Paris VI, iar epistola este cât se poate de "pământeană". Iată: "Dragă Relu, Azi am primit cartea poştală din Decembrie. Ţi-am trimis în primele zile ale lui Noiembrie un colet cu ştofă de tergal pentru pantaloni şi alte lucruri (o rochie pentru Leana, dacă nu mă înşel). Au ajuns? Impresia mea e negativă. Păcat, căci tergalul era frumos. O să-ţi trimit altceva mai târziu. Coletul cu mantoul l-am trimis Leanei o lună după celălalt, pe la începutul lui Decembrie. Îmi vorbeşti de farmecul Răşinarilor. Te înţeleg perfect. Cu cât înaintez în vârstă, cu atât amintirile din copilărie sunt mai vii. Uneori revăd peisajul exact din jurul satului, iar din sat fiece uliţă, fiece piatră. An nou fericit la toţi. Cu drag Miluţ".
Pentru cei care nu ştiu, Emil Cioran s-a născut în Răşinari, la 8 aprilie 1911 şi s-a stabilit la Paris, refuzând să se mai întoarcă acasă chiar şi după 1990. A păstrat legătura cu ţara prin corespondenţa cu fratele său Aurel, cu Constantin Noica şi cu alţi câţiva prieteni din tinereţe.

comentarii
1 comentarii

Aceste scrisori trebuiau publicate integral, nu farimitate asa.
Strada Odeon, nu Odin!
Integral
25.08.2010 07:51
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia