În 1934, încă elev la Liceul „Aurel Vlaicu” din Orăştie, devine colaborator al „Arhivei de Folclor” a Academiei Române (condusă de Ion Muşlea), căreia îi trimite, pe parcursul a doi ani (1934–1936), „86 culegeri de folclor ale elevilor de la Orăştie, dintre care peste 20 de caiete reprezentau culegeri personale”, după cum mărturiseşte însuşi autorul, în Radiografii spirituale – scrisori regăsite. La 22 de ani, remarcat de profesorul Romulus Vuia, este numit preparator la Muzeul de Etnografie a Ardealului. De acum va sluji învăţământul românesc (la Cluj sau Sibiu) cu insignifiante intermitenţe, independente de voinţa sa, vreme de 70 de ani. În 1939, la doar 24 de ani, publică în Gând românesc, „Etnografia românească din Ardeal în ultimii douăzeci de ani”, prima sinteză transilvană privind cercetările de cultură şi civilizaţie tradiţională din spaţiul intracarpatin. La numai 27 de ani, în 1942, era doctor în sociologie al Universităţii din Bucureşti şi doctor în filosofia culturii al Universităţii din Cluj – Sibiu. În 1945 – anul în care împlinea „respectabila” vârstă de 30 de ani, obţine cel de-al treilea titlu de doctor, de astă dată în etnografie şi folclor. Performanţă unică în epocă, demnă de invidiat, dacă ne gândim că cele trei doctorate au fost conduse de personalităţi de talie europeană, ctitori de „şcoli” şi catedre româneşti, precum Dimitrie Gusti, Lucian Blaga şi Romulus Vuia. Să mai adăugăm că cele trei teze de doctorat – din fericire, toate tipărite – s-au constituit în contribuţii unice în literatura de specialitate – Mana în folclorul românesc – teza susţinută la filozofia culturii (conducător ştiinţific: Lucian Blaga), fiind distinsă de Academia Română, în 1946, cu premiul „C. Rădulescu-Codin”. Numirea, în acelaşi an, în funcţia de director al Muzeului Naţional de Artă Populară din Bucureşti (actualmente Muzeul Ţăranului Român), nu mai pare, în acest context, decât un gest firesc, mai mult decât normal.
La pensionarea profesorului Romulus Vuia, în 1947, este chemat la Cluj să-i urmeze magistrului său, la conducerea Muzeului de Etnografie a Ardealului şi a unicei catedre de etnologie şi folclor din România. Cu entuziasmul tipic unui bărbat abia trecut de 30 de ani şi siguranţa ştiinţifică pe care i-o conferă cele trei doctorate, Gh. Pavelescu încearcă să dea noi impulsuri cercetării etnografice căutând, totodată, să lărgească sfera de activitate a Muzeului de Etnografie a Ardealului, să-i îmbogăţească anumite secţiuni cu noi şi valoroase obiecte.
Dar norii negri se adunau la orizont, mersul triumfal al cercetării etnologice interbelice se apropia de final! Regimul „democratic”, instaurat în '45, devenea tot mai evident stalinist, iar „fraţii” de la răsărit începuseră „epurările”. În iunie 1950, este înlocuit la conducerea Muzeului din motive nejustificate. După numai un an, este desfiinţată şi catedra de etnografie şi folclor, iar Gh. Pavelescu este „promovat” inspector în Ministerul Culturii. După alte 10 luni este „restructurat”, iar titularul ... lăsat pe drumuri. Dar greul abia acum începe. Porneşte spre Sibiu – oraşul cu aleile umbroase, tânjind după plimbările cu „Marele Anonim”, după anii fericiţi de „simplu asistent”. Dar aici... surpriză! Nimeni nu-l mai vroia. Tentativa de a se angaja muncitor necalificat la uzinele „Balanţa” eşuează. Într-un târziu, ajutat mai mult de necunoscuţi decât de ai săi, este trimis profesor în Sebeşu de Jos, la poalele Surului. Se retrăgea, astfel, pentru aproape două decenii, „în folclor”, perioadă în care cercetătorul biruie, încă o dată, omul răvăşit de „răutăţile vremurilor”. Şi cum „oamenii-s sub vremi”, vorba cronicarului, profesorul Pavelescu o ia de la capăt, susţinând examen după examen, colindând satele în căutarea „nestematelor folclorice”, ca un veritabil învăţăcel. „Dezgheţul” de după 1964 îi permite intrarea în Sibiu, iar la înfiinţarea Institutului de Învăţământ Superior îi renasc speranţele. Este chemat să conducă catedra de limba şi literatura română la proaspăt înfiinţatul institut, i se recunosc titlurile ştiinţifice, iar în 1971 Editura Minerva îi publică volumul Studii şi cercetări de folclor, rodul celor aproape două decenii de cercetare.
Profesorul predă din nou, îşi îndrumă cu răbdare şi grijă studenţii şi redactează cursuri de literatură universală, de teorie literară, de estetică sau de folclor. Noua serie a revistei Transilvania, apărută în primele luni ale lui 1972, îl include printre colaboratorii săi permanenţi, iar sesiunile naţionale de etnologie îl numără, din nou, printre participanţii de onoare, acordându-i atenţia şi preţuirea ce i se cuvin. Cel de-al XIII-lea „Colocviu Naţional de Folclor al Studenţilor din România”, organizat la Sibiu în 1978 şi încheiat cu o „instructivă” ieşire în Mărginime, a fost, realmente, un succes al instituţiei gazdă, dar şi al profesorului. După reînfiinţarea Universităţii din Sibiu (1990), Gh. Pavelescu este rechemat la catedră, unde predă din nou Bazele etnografiei şi Antropologie socială, cu simplitatea şi autoritatea celui care nu şi-a părăsit niciodată uneltele, gesturi cotidiene ce pledează cu toată tăria, pentru tinereţea fără bătrâneţe a profesorului. Se va retrage de la catedră după împlinirea vârstei de 90 de ani, mulţumit că gândurile şi proiectele sale vor fi duse mai departe de fiica sa – Amalia, conferenţiar la Facultatea de Ştiinţe.
În toţi aceşti ani, a rămas acelaşi cercetător model al culturii şi civilizaţiei tradiţionale, publicând studii, articole şi cărţi de referinţă despre principalele elemente ale identităţii noastre culturale. Opera sa însumează peste 200 de studii şi articole de specialitate şi nu mai puţin de 20 de volume privind cele mai diverse aspecte ale artei şi culturii populare. Domeniul predilect de cercetare ştiinţifică îl reprezintă, pentru profesorul Gh. Pavelescu magia şi medicina populară, segment al culturii tradiţionale în care a adus contribuţii memorabile: Cercetări asupra magiei la românii din Munţii Apuseni (Bucureşti, 1945), Mana în folclorul românesc (Bucureşti, 1944) şi Magia la români (Bucureşti, 1999).
Recunoaşterea meritelor sale ştiinţifice, a personalităţii de excepţie a profesorului Gh. Pavelescu nu s-au lăsat aşteptate. „Asociaţia Folcloriştilor şi Etnografilor din Judeţul Sibiu”, constituită în mai 1977, îşi alege, în persoana profesorului Pavelescu, primul ei preşedinte. În 1990, Revista de Etnografie şi Folclor a Academiei Române publică la rubrica „Profile contemporane” studiul Profesorul Gh. Pavelescu la 75 de ani, material semnat de unul dintre foştii săi asistenţi – etnograful Boris Zderciuc, iar Buletinul Ştiinţific al „Asociaţiei Folcloriştilor şi Etnografilor din Sibiu” – Studii şi comunicări marchează evenimentul, prin cuprinderea, în sumarul său, a studiului Contribuţii la cunoaşterea folcloristicii româneşti din anii 1934–1990, semnat de Gh. Pavelescu şi a crochiului literar Efigii contemporane, de Ilie Moise. În 1995 – la împlinirea vârstei de 80 de ani – Tomul al IX-lea de „Studii şi comunicări de etnologie”, periodic al Academiei Române, este închinat profesorului Gh. Pavelescu, iar presa centrală şi cea judeţeană publică articole omagiale. În decembrie 1997, i se acordă titlul de „Doctor Honoris Causa” al Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu. În acelaşi an este ales „cetăţean de onoare” al municipiului Cluj-Napoca, oraşul unde şi-a început cariera didactică şi a funcţionat, o vreme, ca director al Muzeului de Etnografie al Ardealului, iar în 2000 devine posesor al Ordinului Naţional pentru Merit în Gradul de Cavaler şi laureat al premiul „Ethnos” pentru întreaga activitate. Municipiul Sebeş - de care îl leagă anii de gimnaziu şi primele cercetări de folclor – îl alege, în acelaşi an, „cetăţean de onoare”.
Să mai amintim, în acest context, că în 2004 profesorul Pavelescu a finalizat Valea Sebeşului, cea mai amplă monografie zonală, de tip clasic, apărută în ultimele decenii, carte a cărei poveste începe în decembrie 1933. Comparabilă, prin amploare şi acribie ştiinţifică, doar cu Ţara Vrancei a lui Ion Diaconu, Valea Sebeşului a fost şi rămâne „laboratorul” în care se regăsesc, in nuce, toate lucrările de rezistenţă ale profesorului Pavelescu, începând cu Pasărea suflet... şi Pictura pe sticlă la românii din Transilvania (1942), continuând cu Mana în folclorul românesc (1945) şi încheind cu Folclor medical din Valea Sebeşului sau Balade populare din sudul Transilvaniei (1971). Structurată în trei mari volume – Etnografie, Folclor şi Restituiri – această „mare monografie regională” încununează, în chip fericit, o densă şi prolifică activitate de cercetător al culturii populare pe care a slujit-o cu strălucire şi cu o aparte dăruire, profesorul Pavelescu făcând parte din acea stirpe rară de intelectuali care au dat întotdeauna totul şi nu au aşteptat nimic.
Pentru generaţia mea, profesorul Pavelescu a reprezentat intelectualul în accepţiunea cea mai complexă a cuvântului, cercetătorul bine informat care ne-a asigurat, în anii ’70, o legătură directă, aş spune, cu lumea interbelică, cu acea generaţie de elită a României Mari din care făceau parte Lucian Blaga, Mircea Eliade, Simion Mehedinţi, Dimitrie Gusti sau Romulus Vuia – şi mai rămâne magistrul, la care alergam ori de câte ori ne împotmoleam…, în stare să ne răspundă la orice întrebare, să ne desluşească orice lucru pe care nu-l înţelegeam. Personal m-am bucurat de încrederea şi prietenia Domniei Sale, pe care o consider o favoare pe care soarta mi-a hărăzit-o, iar întâlnirea cu Profesorul Pavelescu rămâne una esenţială, cu un rol aparte în evoluţia mea ca om şi cercetător.
La 100 de ani de la naştere, prof. univ. dr. Gh. Pavelescu rămâne unul dintre pilonii etnologiei transilvane, cu împliniri ştiinţifice remarcabile, care fac cinste comunităţii academice sibiene.
Prof. univ. dr. Ilie MOISE