Tribuna
Capodoperele lui Borodin, Elgar şi Rahmaninov vor răsuna la Sala Thalia
Capodoperele lui Borodin, Elgar şi Rahmaninov vor răsuna la Sala Thalia
Filarmonica de Stat Sibiu va găzdui joi, 16 ianuarie, de la ora 19, concertul ”Stepele din Asia Centrală”, sub bagheta dirijorului Nil Venditti. Pe scenă va urca violoncelistul Octavian Lup. În program veţi putea asculta „Stepele din Asia Centrală”, poem simfonic compus de Alexander Borodin, „Concert pentru violoncel şi orchestră în mi minor, op. 85” de Edward Elgar, „Simfonia nr. 1 în re minor, op. 13” de Serghei Rahmaninov.

Nil Venditti este dirijor-invitat principal al Orchestrei din Toscana şi una dintre cele mai tinere şi talentate femei-dirijor din lume. Violoncelistul Octavian Lup şi-a început activitatea muzicală la vârsta de 7 ani şi a studiat violoncelul la Liceul de Muzică "Sigismund Toduţă" din Cluj-Napoca. În anul 2010 absolvă Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, apoi îşi continuă studiile la Conservatorul Naţional Superior din Paris. În prezent este doctorand şi profesor asociat atât la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti cât şi la Colegiul Naţional de Artă "Dinu Lipatti".

"Stepele din Asia Centrală", poem simfonic compus de Alexander Borodin

Poem inspirat din călătoriile compozitorului în Munţii Caucaz, lucrarea a fost scrisă pentru a omagia primii 25 de ani de domnie ai Împăratului rus Alexander al II-lea, cel care a extins teritoriile ruseşti din regiune. A fost interpretat pentru prima dată în anul 1880, la Saint Petersburg, fiind dirijată de Nikolai Rimsky-Korsakov. Descrierea lucrării în cuvintele lui Alexander Borodin:
”În tăcerea monotonelor stepe ale Asiei Centrale se aude un lin cântec rusesc. Din depărtare se aud venind cai şi cămile şi bizarele note melancolice ale unei melodii orientale. O caravană escortată de soldaţi ruşi îşi face drum prin imensul deşert şi dispare încet în depărtare. Motivele ruseşti şi asiatice se împletesc într-o armonie perfectă şi se atenuează pe măsură ce caravana se îndepărtează”, a afirmat Alexander Borodin.

Edward Elgar – "Concert pentru violoncel şi orchestră în mi minor, op. 85" este o lucrare compusă în 1919, (imediat după terminarea Primului Război Mondial) plină de emoţii, lirism şi eleganţă.

Serghei Rahmaninov – "Simfonia nr. 1 în re minor, op. 13"

Serghei Rahmaninov a fost unul dintre cei mai influenţi compozitori şi pianişti ai secolului XX. Modern şi în acelaşi timp fidel continuator al stilului post-romantic şi al tradiţiei ruse, Rahmaninov, un compozitor şi un pianist de o deosebită valoare artistică, este cunoscut în general pentru lucrările sale dedicate pianului. A compus şi câteva poeme simfonice şi trei simfonii, iar în cea de-a treia parte a concertului de joi ne vom bucura de "Simfonia nr. 1 în re minor, op. 13".  (L.S)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia