Tribuna
ARDEALUL şi păstrătorii folclorului satului românesc
Adrian POPESCU
3682 vizualizari
ARDEALUL şi păstrătorii  folclorului satului românesc
Satul românesc a fost considerat de Lucian Blaga ca fiind un centru spiritual pentru comunitatea tradiţională româ­nească. „Satul nu este situat într-o geografie pur materială, în reţeaua determinantelor mecanice aşa cum se întâm­plă în oraş; ci se integrează într-un destin cosmic" spune acelaşi filosof, afirmând că satul mai este şi un reper al mentalităţii româneşti, "care-l consideră pe individ o entitate determinată pe linia genetică" - cu referiri directe la strămoşi, la cei ce au asigurat reperele ancestrale ale neamului nos­tru. Printre aceste repere se numără şi datinile, în conso­nanţă cu dansul şi cântul popular. Ei bine, spre lauda Casei de Cultură a Studenţilor din Sibiu, această compo­nentă a segmentului cultural popular este păstrată aici cu sfinţenie, dar şi transmisă studenţilor aflaţi în campusul nostru universitar, precum şi celor care vin să-şi definitiveze educaţia post universitară.


Pagini de arhivă

Totul a pornit în urmă cu 20 de ani. Atunci, Ion Terchilă reuşea să îi convingă pe cei din jur (n.n. peste 100 de stu­denţi ) că în cetatea cultural-universitară sibiană merită să activeze şi un ansamblu folcloric. De atunci şi până în prezent, în fiecare zi de marţi şi joi din săptămână studenţi, dansatori, instrumentişti dar şi solişti se învrednicesc să facă repetiţii epuizante pentru a oferi publicului larg spec­tacole de înaltă ţinută artistică. Munca tinerilor este mai mult decât lăudabilă. În ciuda efortului extracurricular tinerii nu-şi neglijează cursurile de la facultate. Pasiunea lor este aşa de mare încât unii dintre ei -chiar dacă şi-au finalizat studiile- mai simt nevoia de a se întâlni cu actualii actanţi culturali pentru a le transmite din experienţa lor artistică, astfel încât tradiţia ansam­blului să continue. Ar mai fi ceva de adăugat . Cei de ieri şi cei de azi se vor revedea peste câteva zile nu la repetiţii ci chiar pe scena de spectacol, cu scopul de a marca un mo­ment istoric pentru ansamblul Ardealul, anume aniversarea celor 20 de ani de activitate continuă şi prolifică, pe par­cursul cărora au dus faima Sibiului în ţară şi peste hotare.

ARDEALUL cucereşte

Primii instrumenţişti care au asigurat cadrul / fondul mu­zical pentru suitele de dan­suri, au fost talentaţii: Adrian Neamţu, Sergiu Cipariu, Ioan Stoica, Vasile Petcu, Costei Iancu, Lucian Roşca şi Dorel Sava - actualul conducător al orchestrei ARDEALUL. Tre­buie precizat că la câteva luni de la înfiinţare "Ansamblul ARDEALUL" a început să cucerească publicul. Astfel, în 1995, profesionalismul şi valoarea celor de la "Ardealul" erau deja recunoscute în im­portante competiţii naţionale. Un exemplu concret ne este oferit de cele cinci premii cu­cerite de sibieni la "Festivalul Na­ţional Studenţesc de Fol­clor" de la Cluj Napoca - pre­mii acordate de un juriu format din somităţi din domeniu. Apoi au urmat alte competiţii naţio­nale, alte premii, care au pro­pulsat ansamblul printre cele mai apreciate din România. Faima lor a ajuns şi peste hotare. Printre ziarele care au consemnat succesul sibie­ni­lor la nivel internaţional a fost cotidianul Tribuna. În acest sens, în luna februarie 1999, erau publicate corespondenţe din Franţa, în care erau citate aprecierile jurnaliştilor din
He­xagon, precum:" am vizio­nat un ansamblu folcloric stu­denţesc care a impresionat publicul francez; românii au avut o prestaţie remarcabilă; spectacolul studenţilor români a fost de un înalt nivel artistic; evoluţia celor de la "Ardealul", răsplătită cu ro­pote de aplauze şi cu bis-uri".

Efervescenţi şi la 20 de ani

În aceste zile, Casa de Cultură a Studenţilor din Sibiu se află în mari pregătiri orga­nizatorice şi administrative. Ansamblul Folcloric Studen­ţesc Ardealul aniversează 20 de ani de activitate. De la directori şi până la instructori, de la contabil până la cei de la departamentul IT, toţi robo­tesc, fiind atenţi până şi la cele mai mici amănunte. Rodul acestui efort îl veţi vedea în data de 15 octombrie a.c., când veţi putea aprecia măiestria artistică arătată de reputate ansambluri folclo­rice, precum: "Maria Tănase" din Craiova, "Mărţisorul" din Cluj Napoca, "Doina Timi­şului", "Junii Braşovului" "Pla­iuri Prahovene" din Poieşti şi "Cununiţa" din Arad. Ziua următoare, (n.n. 16 octombrie) regalul folcoric va fi susţinut de toate generaţiile care au activat în ansamblul stu­den­ţesc sibian, fie că sunt dan­satori, solişti vocali ori instru­mentişti. Ca atare, vor urca pe scenă: Sergiu Cipariu, Ioan Bocşa, Adrian Neamţu, Se­bastian Stan, Marius Ciprian Pop, Aurelia Suciu, Diana Lupu, Rodica Popa Comâ­niciu, Paula Medrea, Alina Secăşan, Ionela Sterp, Anca Mărginean, Iulia Baciu, Elena Anghel, Radu Goţa, corul Fa­cultăţii de Teologie a Uni­versităţii "Lucian Blaga" din Sibiu şi fanfara Academiei Forţelor Terestre "Nicolae Bălcescu", tot din Sibiu. Spectacolele încep la ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor. Cotidianul nostru pune la dispoziţia abonaţilor şi cititorilor Tribuna 100 de bilete pentru acest grandios eveniment. Pentru a intra în posesia acestor bilete trebuie doar să descoperiţi cupoa­nele noastre în pagina ziarului şi să ni le trimiteţi.

 






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA