Tribuna
PNL
Interviul nostru
"Am început ca profesoară şi-am ajuns... regizor"
N. I. DOBRA
935 vizualizari

Printr-un fericit concurs de împrejurări, am cunoscut-o pe Simona Vintilă. Micuţă, delicată, deschisă la chip, tunsă băieţeşte, privindu-te direct când stă de vorbă cu tine. Este sibiancă, stabilită la Timişoara, revenită în oraşul natal pentru o colaborare cu Teatrul "Gong". Dar, s-o luăm cu începutul.
- Daţi-mi câteva repere din biografia dumneavoastră.
- M-am născut la 14 ianuarie 1973, am urmat Liceul Pedagogic din clasa I până în clasa a XII-a, clasa de învăţători, am continuat la Facultatea de Litere a Universităţii "Lucian Blaga", secţia engleză-română. Jucam teatru în trupa de amatori a lui Constantin Chiriac. Am ajuns cu un spectacol tocmai la Timişoara şi m-am îndrăgostit de acest oraş. În 1993, m-am transferat la Facultatea de Litere de acolo...
- Spre bucuria părinţilor!
- Dimpotrivă, spre nemulţumirea lor, mai ales a tatălui, doar o singură fată are. S-au "consolat" fiindcă a rămas fratele meu aproape de ei. Am absolvit facultatea după vechiul sistem, cu cinci ani, am făcut şi un master, am chiar predat câteva luni bune. Numai că îmi intrase în cap că pot face actorie. Încă din timpul facultăţii am dat examen la teatru, dar n-am fost admisă la secţia română. Am fost angajată la Secţia germană a Teatrului din Timişoara, am absolvit Facultatea, secţia actorie renunţând definitiv la ideea de a face o carieră didactică.
- Am înţeles, dar cum s-a făcut că n-aţi rămas nici actriţă?
- Mulţi din anturajul meu m-au îndemnat să încerc regia, mai ales că era nevoie de aşa ceva, la secţia pentru copii. Am pus în scenă două muzicaluri, care s-au bucurat de succes: "Frumoasa şi bestia" şi "Albă ca zăpada şi cei şapte pitici", apoi, pentru adulţi "Sunetul muzicii". Pentru a mă perfecţiona, m-am înscris la masterul de regie la Tg. Mureş.
- Cum se face că acum sunteţi la Sibiu?
- Cu cele două spectacole pentru copii am ajuns şi la Sibiu, iar doamna directoare Grigoraş mi-a propus această colaborare, pe care am acceptat-o cu plăcere.
- Ce piesă pregătiţi?
- Tot un muzical "Vrăjitorul din Oz", a cărui premieră va avea loc duminică, 4 octombrie curent. Sper să prindă la copii, spectacolul fiind interactiv, într-o notă comic-parodică şi, pentru a nu le pune răbdarea la încercare, nu va dura mai mult de o oră.
- Cu cine colaboraţi în principal?
- Decorurile şi costumele sunt opera doamnei Roua Vasilescu, iar muzica este semnată de Florin Grigoraş. Pentru a nu-i obosi pe micii spectatori, textul este simplu acoperind cam 20 de minute, restul fiind muzică.
- Există diferenţe între modul de a regiza un spectacol pentru adulţi şi unul pentru copii?
- Desigur. Unii "păpuşari" au tendinţa de a se maimuţări, de a vorbi stâlcit, precum copiii mici. Trebuie să le corectezi acest "defect", pentru că spectatorii, chiar copii, aşteaptă un alt fel de abordare, un dialog firesc, ca între adulţi.
- Dacă aţi abordat regia, veţi renunţa la actorie?
- Nu ştiu. Depinde. Îmi place să fiu tot timpul "în priză".
Dacă voi avea de regizat non stop, voi renunţa, dacă nu, nu. Oricum, îmi place mult meseria de regizor, e altceva.
- Ce hobby-uri aveţi?
- Muzica, literatura, călătoriile şi şofatul. De când am maşină, bat Europa în lung şi-n lat. Nu-i vorbă că şi în timpul facultăţii am avut schimburi cu Germania, Austria, Elveţia, ţări germanofone.
- Proiecte?
- Anul viitor închei masterul în regie şi am promisiunea de colaborare cu Secţia germană a Teatrului "Radu Stanca".
- Rămâneţi definitiv "cu sediul central" la Timişoara?
- Deocamdată, da.
- Căsătoria nu intră în proiectele dumneavoastră?
- Tot deocamdată, nu. Mi-ar plăcea să am familia mea, copii, dar văd prea multe despărţiri în teatru şi nu mă grăbesc.
- Eu atât am avut de aflat. Mai aveţi să-mi spuneţi ceva?
- Vă poftesc la premiera din 4 octombrie!

comentarii
1 comentarii

Simona este intr-adevar exceptionala! Felicitari si la cat mai multe spectacole!
gabi albu
01.10.2009 07:45
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia