Tribuna
Fabrica Sevis
Alexandru Marin, artistul stradal care l–a desenat pe Emil Constantinescu
Alexandru Marin, artistul stradal care l–a desenat pe Emil Constantinescu
După o plimbare în centru pe căldura dogoritoare de iulie, vizavi de fântâna arteziană de pe pietonalul Nicolae Bălcescu, peste drum de Telefoane, privirea îţi este atrasă de câteva portrete şi caricaturi realizate în creion, atârnate de un suport de lemn. Curiozitatea te–ar putea face să te îndrepţi într–acolo, pentru a le admira mai îndeaproape. În spatele lor, undeva mai la umbră, se află un bărbat la vreo 50 de ani, cu părul grizonat prins în coadă, cu ochelarii la ochi, îmbrăcat într–o cămaşă cu dungi şi cu pixul în buzunarul vestei. Te întâmpină cu un zâmbet.
El este Alexandru Marin şi în zece minute îţi poate trans­pune chipul pe hârtie, sub formă de portret sau, pentru cei mai curajoşi, în caricatură. Artistul şi-a instalat pe pieto­nal recuzita: un suport de lemn pe care sunt atârnate un portret cu un copil, cu femei sau bărbaţi, un auto­por­tret şi caricaturi, două scăunele şi, alături, o cutie cu creioane cu toate cele nece­sare. Pe lângă portrete şi caricaturi, Alexandru Marin, originar din Râmnicu Vâlcea, este şi pictor, iar lucrările sale prind viaţă nu doar la Sibiu, ci şi în oraşul natal, în Căli­măneşti, Olăneşti, Căciulata, iar uneori la Sighişoara.
Absolvent al Şcolii de Artă din Râmnicu Vâlcea, secţia Pictură şi al Şcolii Militare de Ofiţeri Activi de Geniu, Con­strucţii şi Căi Ferate din Râm­nicu Vâlcea, pictorul poate spune că are mai mult de un deceniu de când pasiunea lui s-a "mutat" pe străzile ora­şelor. Asta îi place să facă, îi aduce satisfacţie sufletească, deşi nu este totul roz în artă, pentru că "În toată lumea, arta stradală este lăsată liberă, numai în România nu", după cum spune.

Românii, turiştii şi arta

Luna august este consi­derată de pictorul nostru a fi cea mai bună pentru artiştii stradali. Pentru că, pe timp de vară, în Sibiu sunt mani­festări culturale şi festivaluri care atrag mulţi turişti. Aceş­tia, din păcate, nu sunt ama­tori ai artei portretelor stradale, Alexandru Marin spunând că  majoritatea ce­lor care doresc o amintire ine­dită, cum este un portret în creion, sunt români. Străinii vin, se uită şi merg mai departe.
El explică faptul că por­tretele au prioritate şi presu­pune că oamenilor le este teamă să îşi vadă chipurile caricaturizate. De aceea aleg portretul. Pentru el ca artist, o caricatură este, însă, „mult mai provocatoare şi intere­santă”.
Chipul portretistului nu este ignorat de cei pe care i-a desenat. După atâţia ani de artă stradală, multe persoane îl abordează, îi mulţumesc şi încearcă să îi amintească de un anumit portret, dar el nu mai reţine numele tuturor, ci îi "rămâne undeva în cap fizio­nomia lor." Râzând, artistul vâlcean spune că pentru el este important ca doritorii: "să vrea, să aibă banii necesari şi mentalitatea". Dintre toţi clienţii, l-a ţinut totuşi minte pe unul: fostul preşedinte al României, Emil Constanti­nescu. În urmă cu câţiva ani, por­tretistul spune că l-a zărit pe fostul şef al statului, l-a invitat să ia loc pe scăunelul său, iar acesta a acceptat. Ca răsplată, Emil Constanti­nes­cu i-a dăruit o carte.

De la artă la viaţa obişnuită

Deşi Alexandru Marin le dedică o parte importantă din timp portretelor şi carica­turilor, viaţa sa nu se desfăşoară strict  în această direcţie. Dar mai bine să-l lăsăm pe el să ne poves­tească.

Ce faceţi când nu pictaţi?

Îmi place să ascult muzică populară la radio. La televizor îmi place să mă uit doar la sport, toate sporturile îmi plac. Îmi plac animalele la nebunie şi am o căţeluşă neagră.

Evenimentele neplăcute fac parte din viaţa oricărui om. Vă amintiţi vreunul?

O persoană s-a plâns odată că portretul "parcă nu prea sea­mănă". Atunci l-am rupt în faţa lui şi i-am spus "La reve­dere". Trebuie ca oamenii să aibă ochi să vadă, să îl înţe­leagă şi pe artist.

Revenind la artă. Aţi primit vreodată o comandă mai spectaculoasă, care să vă pună la încercare?

Da. Am primit odată o coman­dă interesantă. O fată şi un băiat au vrut să fac un portret cu jumătate din faţa fiecăruia, care să se lipească. Bine că băiatul nu avea barbă sau mustaţă, aşa că arăta bine portretul! (râde)

România, din fericire, are foarte mulţi artişti valoroşi. Opera cărui artist o apreciaţi?

Nicolae Grigorescu, Nico­lae Tonitza şi mulţi alţii. Dacă te uiţi pe internet, sunt foarte mulţi artişti buni, însă doar cei cunoscuţi vând.
Am fost la o expoziţie în Bucureşti şi am admirat câteva picturi originale reali­zate de Nicolae Grigorescu. M-am oprit la una care era extraordinară: simţeam atâta emoţie, aş fi luat-o în braţe...

Expoziţii proprii?

Am avut...toate sunt mai mult pentru prietenii mei, că nu vine altcineva.

Ce faceţi cu toate picturile dumneavoastră? Le vindeţi?

Nu se prea vând. Le mai dau cadou prietenilor... În casa mea am foarte multe tablouri, la fel şi casa fiicei mele este plină de tablouri realizate de mine.

Politica îşi găseşte locul în preocupările dumnea­voastră?

Nu. Partidele de la guver­nare au lovit în toate cate­goriile sociale.

Este scumpă arta?

Este scumpă, fiecare lucru costă, fiecare pensulă, pân­za, tuburile... Trebuie perse­ve­renţă şi răbdare ca să fii bun pe piaţă. Dacă aş avea bani, aş călători peste tot, prin toate muzeele. Aş face portrete chiar pe gratis, deoarece asta îmi place să fac.
Câteva ore dintr-o zi căl­duroasă de iulie parcă trec mai repede la umbră, la o poveste cu Alexandru Marin, artistul care este deschis la vorbă şi te aşteaptă prietenos, cu entuziasm. În jurul nostru, zeci de oameni se plimbă agale. Savurează îngheţata, se apropie de lucrările expu­se şi pleacă mai departe.
Astăzi a făcut două portrete. Povesteşte cu oamenii, se plimbă, mai stă la umbră şi aşteaptă perioade mai bune, cu clienţi care "să vrea, să aibă banii necesari şi men­talitatea" şi care să îşi dorească o amintire frumoa­să: chipul lor creionat cu talent pe o foaie de hârtie. Pe viaţă.

Teodora NEAGU
comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
A.D.I. Eco Sibiu

Festivalul 25 ore de teatru non-stop

Muzeul Astra

Guitar Meeting

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia