Tribuna
PNL
Asociația Filateliștilor din județul Sibiu s-a prezentat la Centrul Cultural TRIBUNA: Pregătim sărbătorirea centenarului asociației sibiene de filatelie! (1)
Asociația Filateliștilor din județul Sibiu s-a prezentat la Centrul Cultural TRIBUNA: Pregătim sărbătorirea centenarului asociației sibiene de filatelie! (1)
© foto: Răzvan NEGRU

Asociația Filateliștilor din județul Sibiu s-a mobilizat pentru prima dezbatere publică din acest an, organizată la Centrul Cultural TRIBUNA. Au fost prezenți o parte din membrii asociației (din Sibiu și Mediaș): președintele prof. Nicolae Salade, vicepreședintele prof. Ioan Dejugan, vicepreședintele dipl. ing. Liviu Pintincan-Juga (Mediaș), secretar ing. Ioan Ovidiu Reu, responsabil financiar col. Virgil Cristea, cenzor prof. dr. Horia Barbu, judecător Constantin Butiuc, ing. Adrian Popa, Sanda Domnica Popa, ing. Gheorghe Stroescu și dr. Bogdan Andriescu.

S-a consemnat faptul că marii absenți la dezbaterea publică sunt membrii din multe orașe ale țării, care au dorit (din diverse motive) să fie înscriși în asociația sibiană. La manifestare a ținut să participe consilierul local Raul Apostoiu, care a ținut să-i asigure pe toți cei prezenți de sprijinul său în susținerea activității curente a asociației, respectiv în organizarea manifestărilor care se pregătesc în vederea sărbătoririi centenarului asociației (1924-2024). Directorul general al cotidianului, Mircea Bițu, a deschis dezbaterea publică, asigurându-i pe toți cei prezenți de întreaga deschidere a cotidianului Tribuna pentru prezentarea și promovarea asociației care, prin întreaga activitate, a contribuit permanent la educația și cultura sibienilor, intersectându-se frecvent cu activitatea presei sibiene.

O primă constatare se impune: din mulțimea colecționarilor de odinioară, doar acești filateliști mai activează, fiind printre puținii care înțeleg că fiecare vedere sau scrisoare este un mic univers, iar singura plăcere adevărată care îi animă este plăcerea de a colecționa și a-și procura piese care lipsesc din colecțiile strânse cu trudă timp de zeci de ani! Prima temă importantă pe agenda dezbaterii publice a fost ce reprezintă marca poștală (în aceste vremuri!), neputându-se vorbi despre filatelie fără noțiunea care o condiționează. În lumea mică a specialiștilor în filatelie, se știe că marca vine de la germanicul „Briefmarke”, iar noțiunea de timbru de la franțuzescul „timbre”. A doua temă dezbătută este rolul poștei, lumea contemporană asistând neputincioasă la o globalizare a informației și a comunicațiilor, ce schimbă tehnologiile într-un ritm galopant. În contextul pregătirii organizării unui centenar de la fondarea asociației, toți membrii asociației au îmbrățișat dorința de a atrage atenția tinerelor generații, practicarea filateliei dezvoltând o serie de trăsături pozitive și având un rol major în educația tinerelor generații.

Iar pentru a explica plăcerea și migala pe care o reprezintă această activitate a fost prezentată scrisoarea unei tinere, toți participanții la dezbatere fiind de acord cu publicarea ei. Este lucrarea unei eleve (Andreea Guimares, din Oliviera - Brazilia) care a câștigat Concursul Internațional Epistolar pentru tineret, organizat de Uniunea Poștală Universală - U.P.U., în colaborare cu UNESCO (în 1988). Tema concursului era „Cum îți imaginezi tu, drumul unei scrisori”, tânăra braziliancă răspunzând: «Ehee, copii, tineri, vârstnici, eu, scrisoarea, sînt cel mai vechi mijloc de comunicare. După cum bine știți cunosc lumea întreagă, munții acoperiți de zăpadă, orașele mari ca și pe cele mici, mările și oceanele, țărmurile și câmpiile, pădurile și pustiurile. Eu scrisoarea, călătoresc prin lumea întreagă pentru a aduce noutățile mele de toate genurile și pentru toți. Oamenii, atunci cînd mă primesc, fie sunt extrem de bucuroși, râd sau suspină și plâng. Eu anunț nașterile, sărbătorile și aniversările, căsătoriile și decesele și multe, multe alte fapte și evenimente. Eu am fost scrisă de o tânără fată, care a dorit să transmită noutăți unui suflet iubit, mamei sale, celei mai dragi ființe de pe lume. Am fost datată, mi s-a aplicat un timbru frumos, colorat de o manieră extraordinară. Subiectul timbrului trezea nostalgie și în același timp un optimism de nedescris. Machetatorul a fost un mare artist al combinației culorilor, încît aveai impresia că este ceva care mișcă, ceva însuflețit. Ce fericită am fost! Eram extraordinar de frumoasă. Am fost depusă la un oficiu poștal. Unul din cele 630.000 oficii poștale existente în întreaga lume și în care lucrează în prezent, peste 5 milioane de factori poștali, care duc destinatarilor zilnic un miliard de scrisori ...». (sursa: ABC filatelic – autor: Lucian Belcea).

Asupra temelor dezbătute și concluziile dezbaterii vom reveni, Centrul Cultural TRIBUNA pregătind marea sărbătoare a filateliei sibiene, la finele lunii martie. Și totuși câți mai păstrează acest hobby?

Marius HALMAGHIcomentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA