Tribuna
PNL
1 Octombrie
Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice

Ce doresc pensionarii de ziua lor?
În repetate rânduri, organizaţiile de pensionari au intervenit la Ministerul Muncii, la Guvern şi la Parlament cu propuneri pentru stabilirea şi aplicarea unui sistem unic de pensii în sprijinul real al tuturor pensionarilor, indiferent de activitatea desfăşurată, având în vedere că după ieşirea la pensie nevoia socială se desfăşoară pe alte considerente faţă de cele din viaţa activă. Deşi preşedintele României şi prim-ministrul Guvernului şi-au exprimat adesea dezacordul cu privire la pensiile de serviciu, ministerele şi parlamentarii au continuat să acţioneze prin susţinerea acestora în diverse categorii socio-profesionale. În acest context, Legea nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii, deşi modificată de peste 50 de ori, rămâne un act normativ al pensionarilor săraci, marginalizaţi şi ignoraţi, pensionarii privilegiaţi beneficiind de pensii de serviciu de până la 100 de ori cuantumul rezultat din aplicarea algoritmului de calcul reglementat prin legislaţia amintită.
Mă simt nevoit să reiau această problemă semnalând că Parlamentul şi Guvernul trebuie să acţioneze în regim de urgenţă pentru consolidarea în România, într-adevăr, a unui sistem unic al pensiilor de stat şi să anuleze cheltuiala cu pensiile privilegiate, nejustificate constituţional, etic şi moral.
Nu se poate accepta ca parlamentarii, personalul aeronautic, diplomaţii şi alte categorii de pensionari să primească în continuare o pensie lunară în cuantum de 80% din media veniturilor realizate în ultimele luni de activitate sau chiar ultima lună, cuantum la care se mai adaugă pentru cei ce au depăşit numărul minim de ani de vechime în muncă stabilit prin legi speciale. Pe bună dreptate ne punem întrebarea de ce această discriminare? Fără îndoială că ceilalţi pensionari, mult mai mulţi la număr, aşteaptă justificat răspunsul la această întrebare din partea Guvernului care a iniţiat aceste legi şi din partea Parlamentului care le-a aprobat, deşi în mod clar ele sunt, după părerea mea, neconstituţionale. O continuare a promovării acordării, în mod cumulat, a pensiilor de asigurări sociale şi a pensiilor de serviciu conduce implicit la desfiinţarea cuantumului veniturilor pensionarilor aflaţi deja în plată şi a celor care se pensionează în perioada imediat următoare.
Se tot vehiculează ideea greşită că "pensia de serviciu este un drept câştigat". Sub acest slogan al dreptului câştigat se încearcă amânarea până la renunţare ca beneficiarii pensiilor de serviciu să nu rămână numai cu pensia de asigurări sociale calculată în baza Legii nr. 19/2000 şi pentru care au contribuit la fondul de pensii, ca şi cum medicii, inginerii, profesorii, muncitorii, economiştii sau juriştii n-ar fi muncit şi creat tot ce se vede în această ţară. Invocarea că "pensiile de serviciu reprezintă un drept câştigat" este deci fără suport juridic, deoarece înseşi legile speciale care le-au instituit reprezintă un abuz şi o încălcare flagrantă a principiului contributivităţii, pe baza căruia este organizat şi funcţionează sistemul public naţional de asigurări sociale din România.
Dreptul câştigat este cel referitor la pensie, nu şi la cuantumul pensiei.
Pe bună dreptate, organizaţiile de pensionari din ţară la recentul Seminar, ţinut la Sibiu (11 august a.c.), nu sunt de acord cu continuarea acordării "pensiilor de lux" şi de situarea beneficiarilor acestora mai presus de lege. Acest drept nu este câştigat prin muncă şi prin contribuţii plătite la fondul de pensii, ceea ce se poate considera că este unul temporar şi nicidecum pe viaţă. Deci pensii fără discriminări. Aceasta este o primă cerinţă a pensionarilor. Mai sunt şi alte cerinţe ale pensionarilor ca impozitarea pensiilor, principiul solidarităţii, majorările valorii punctului de pensie reglementate de Legea nr. 250/2007, evitarea evacuării pensionarilor din casele naţionalizate, dar toate acestea într-un alt articol.
Au trecut aproape 20 de ani şi situaţia actuală a marii majorităţi a pensionarilor demonstrează o dată în plus necesitatea aprobării de către Parlamentul României a unui program naţional pentru persoanele vârstnice, potrivit căruia actualul Guvern şi guvernele viitoare să aibă obligaţia de a-l aplica cu responsabilitate, dar pentru asta trebuie o schimbare de concepţie a politicienilor.
Ing. ec. Ştefan MUNTEAN-SĂCELE,
preşedintele Consiliului Persoanelor Vârstnice şi al Uniunii Pensionarilor judeţului Sibiu
comentarii
1 comentarii

Marirea punctului de pensie cu 2%este ca o frectie la picior de lemn.Sunt intr/u totul de acord cu ce a scris Dl.MUNTEANU. Intentia politicienilor, dovedita prin majorarea actuala, are ca scop micsorarea naturala a numarului de pensionari si marirea numarului de cruci in cimitire.LE MULTUMIM.
GIONY
01.10.2009 17:07
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia