Tribuna
Festivalul Gradinilor
Zece mii de incendii la vegetaţie uscată în 10 luni
Zece mii de incendii la vegetaţie uscată în 10 luni

Lipsa constantă a precipitaţiilor şi nerespectarea măsurilor de prevenire au condus la creşterea semnificativă a incendiilor la vegetaţia uscată şi fondul forestier. Astfel, de la începutul acestui an, au fost înregistrate în ţară, 9.848 de incendii la vegetaţie uscată, 1.162 dintre acestea generând pagube şi la gospodăriile populaţiei. Urmările acestor incendii au fost deosebit de grave, pentru că, pe lângă pagube materiale importante, trei persoane au decedat şi şase au fost rănite.
În ultimele 72 de ore, structurile operative ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit la 174 de incendii, care au afectat sute de hectare de vegetaţie uscată, păşune alpină şi litieră de pădure. Cele mai multe intervenţii au fost în judeţele Alba, Bihor, Braşov, Caraş-Severin, Hunedoara, Maramureş, Sibiu şi Vâlcea.
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Cpt. Dumitru Croitoru" al judeţului Sibiu multumeşte, pentru sprijinirea şi colaborarea de la incendiile de pădure de la Vârful Tâmpa si Vârful Buceciu, următoarelor structuri şi forţe: ISU Alba, ISU Vâlcea, ISU Mureş, Salvamont Sibiu, Offroad Club Sibiu, IJJ Sibiu şi Academia Forţelor Terestre Sibiu.
După ultimele măsurători au ars aproximativ 42 ha (30 de ha la Vârful Tâmpa si 12 ha Vârful Buceciu) de litieră,coronament, resturi vegetale, martoane, resturi de trunchiuri, snepeniş si gol alpin.

Preveniţi arderile necontrolate

Pentru evitarea producerii arderilor necontrolate, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă face apel la cetăţeni în vederea respectării măsurilor specifice de prevenire a incendiilor. Astfel, arderea trebuie să se realizeze numai pe timp de zi, în condiţii meteorologice fără vânt. La arderea miriştilor, parcelarea miriştii se face în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate, se izolează zona de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate, se asigură, până la finalizarea arderii, de către personal de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii, se asigură, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, substanţele şi mijloacele de stingere necesare, iar în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, trebuie să fie în zonă un plug, o cisternă cu apă, mijloace de tractare şi personal de deservire.
La arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale, executarea arderii se face în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi se realizează pe o distanţă de 5 metri. De asemenea,  arderea trebuie supravegheată în permanenţă a arderii, iar locul nu se părăseşte decât după stingerea totală a focului.
Arderea resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se efectuează numai pe baza permisului de lucru cu foc, emis prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, în locurile special amenajate, după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar pentru situaţii de urgenţă. Primarii sunt obligaţi să aducă la cunoştinţa cetăţenilor prevederile generale şi specifice ce trebuie să fie respectate când execută arderi de mirişti, vegetaţie uscată şi resturi vegetale şi, totodată, să urmărească aplicarea acestora.

Amenzi de mii de lei

În pădure, fumatul şi focul deschis sunt strict interzise, cu excepţia locurilor special amenajate în acest sens. Deţinătorii de păduri, a căror incendiere poate pune în pericol populaţia şi bunurile sale materiale, obiectivele sociale şi capacităţile productive sau pot aduce prejudicii mediului, sunt obligaţi să ia măsuri apărare împotriva incendiilor şi să se doteze cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor, indiferent de titularul de proprietate. Persoanele fizice şi juridice care desfăşoară activităţi în limitele fondului forestier de stat sau privat au obligaţia dotării cu mijloace tehnice de prevenire şi stingere a incendiilor şi instruirii personalului.
Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, se sancţionează contravenţional cu amenzi cuprinse între 1.000 şi  2.500 de lei.

Inspectorarul pentru Situaţii de Urgenţăcomentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Sevis - din Marginimea Sibiului

Somarest

Festivalul Gradinilor

venactiv

Comunicat de presa policrom

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
PORTAL MEDICAL
Postare anunturi
Licitatie publica

accentmedia