Tribuna
PNL
Zbor de noapte spre Tel Aviv
Zbor de noapte spre Tel Aviv

2 septembrie 2019, Aeroportul Otopeni. A trebuit să modific data de întoarcere spre Canada. Aceasta a dus la schimbarea aeroportului de escală, la Tel Aviv.

Nu m-a surprins fiind deja obişnuit cu zborurile intercontinentale, cu rigorile din ultimii ani.

Spre deosebire de alte puncte de check in, compania aeriană EL AL are în Bucureşti un colţ separat de securitate.

Prietenul meu Daniel m-a condus până la intrarea la punctul de control israelian. O tânără cu păr scurt, slabă, minionă vorbind o română cu un accent puternic începe să strige la noi. Îi spune lui Daniel că nu are ce căuta acolo întrucât nu călătoreşte spre Israel.

Îmi apucă paşaportul cu o ură inexplicabilă şi mă întreabă dacă am venit cu cineva de la Sibiu, dacă altcineva mi-a făcut bagajul, dacă am vreun comision de dus în Israel, cu ce ocazie în Israel etc. Îi explic că a trebuit să schimb data de întoarcere şi nu a fost în intenţia mea să fac turul lumii. Mă întreabă de ce nu am paşaport românesc, îi spun că ar fi o condiţie obligatorie să am paşaport românesc?

După o anchetă prelungită îmi ia bagajele de mână, se duce cu ele într-o cameră separată. Revine după douăzeci de minute contrariată că nu a găsit nimic.

Mă îndrept către check-in şi înspre poarta de îmbarcare. Mă uit pe paşaport, remarc un colant negru. Nu prea părea un semn bun.

Nici nu ajung bine în sala din faţa porţii de îmbarcare că un alt individ cu aliură de om al serviciilor secrete îmi ia bagajele şi le controlează cu minuţiozitate. Mi le înapoiază şi îşi cere scuze. Mi-am dat seama că e mult mai spălat decât fufa de dinainte.

Îl întreb cum se face ca un pasager să fie tratat ca un criminal. Este a doua oară când trec printr-un incident similar, altă dată, pe aeroportul din Frankfurt. Omul se scuză încurcat zicându-mi că aşa sunt procedurile. Proceduri ca proceduri, dar regulile de curtoazie faţă de călători ?

Am remarcat că eram singurul turist fără paşaport israelian în jurul meu. Aş fi putut să-i vorbesc despre prietenia mea cu mulţi evrei, că public în Israel etc. Cui prodest ?

Imediat a pus un alt colant de culoare verde. Liber deci să intru în Ţara Sfântă.

Acest zbor mi-a lăsat un gust amar şi nu ştiu dacă vreodată mă voi mai urca în vreun avion al companiei EL AL.

 

                                                                                                                   Florin Predescu


comentarii
1 comentarii

La Cluj acum cativa ani ne descaltau frecvent si ne controlau bagajele de mana la cursa Blue Air pentru Italia. Asa erau procedurile... sa nu ne plangem...
clujeanul
07.10.2019 22:18
Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia