Tribuna
Vorba lui Nea Mărin (Preda): "Pe ce te bazezi?"
Mihai BARBU
1573 vizualizari

În dimineaţa zilei de miercuri, 3 iulie 2011, Realitatea TV anunţa că banii de la FMI au fost împărţiţi, în fine, la plata bugetarilor, pentru ajutorarea instituţiilor şi ministerelor nevoiaşe din dotarea sistemului de funcţionare a republicii noastre sud-est-europene. E vorba de cele 20 de miliarde de euro injectaţi cu gândul către economia românească aflată de oficialul Fondului Monetar Internaţional, dacă nu chiar în colaps, cu certitudine la capătul puterilor. Oficialul, pe nume Jeffrey Franks, recunoştea la 20 ianuarie a.c., eşecul FMI în România, după doi ani de resuscitări, tocmai pentru Ziarul Financiar care emitea părerea expertă că eroarea FMI, împărţită cu autorităţile româneşti, ar consta în depozitarea banilor ca rezervă pentru Banca Naţională a României, în defavoarea economiei naţionale, economie muribundă pe care băncile nu au creditat-o pentru a intra "pe creştere".
Lucrurile s-au schimbat, probabil, din moment ce am aflat, în sfârşit şi între altele, care ministere şi structuri adiacente au căpătat mult-aşteptaţii marafeţi: mai întâi, grosul l-a primit Serviciul Român de Informaţii din gospodăria Internelor, iar cel mai mic procent i-a revenit Sănătăţii, minister pe cale de dispariţie naturală. Între aceste extreme, banii se împart între ceilalţi bugetari, de reţinut doar că mai bine nu o va duce nici Ministerul Educaţiei sau Învăţământului sau Instrucţiunii Publice (aici se schimbă mereu "forma", în dauna "fondului" alternativ). Nici Armata, oricâte spume la gură ar face sindicalistul în retragere Dogaru, nici Poliţia, oricâte "caşchete" ar sparge poliţiştii de duşumeaua Cotrocenilor, la protestele lor legal organizate, bine păzite de colegii din minister. De aici şi întrebarea: -Pe ce te bazezi, domnule Preşedinte, dacă pe militarii patriei nu, pe poliţai nu, pe profesori nici vorbă, pe medici nici gând, pe popi..., Doamne iartă-mă?!? Pe ce te bazezi, când îl superi pe marele Putin, cu reiterarea istorică a ordinului de recuperare a teritoriilor româneşti dat cândva de Ion Antonescu? Răspunsul, cum ziceam, l-a dat, într-un fel, şi recenta împărţire a piţulelor primite de România de la FMI: din 350 de milioane de euro, cât arvuneşte Ministerul de Interne, SRI ia 38 de milioane, urmează imediat Apărarea şi Justiţia.
Mai rămâne o problemă, chiar dacă minoră după aşa majore fonduri bugetare bine bugetate pe la ministere: anume, ce mai au de făcut locuitorii obişnuiţi, plătitorii de "impozitele şi taxele cele mai de top din Uniunea Europeană" - electoratu', deh? Alternative la lipsa banilor pentru salarii decente şi pensii de supravieţuire ar fi câteva, din care amintim unele deja "implementate" de cetăţeni din cei mai întreprinzători, inventivi, descurcăreţi. Români de români, ce mama dracului! Bunăoară, te poţi face nuntaş barosan timişan, din ăia care "aduce cu valiza banii / de se miră toooţi duşmanii" (duşmanii, adică proştii de plătitori de impozite, taxe ş.cl.). Sau însoţitor plătit la un handicapat grav ocupat cu lucratul în construcţii, sau poliţist corupt şi funcţionar public nesimţit care dau permise auto la orbi sau handicapaţi grav cu însoţitor plătit, sau care fac împreună un fel de tovărăşie lucrativă: o reţea de hoţi şi vânzători de maşini furate. Sau te faci fiu de senator de Tulcea, minor fără carnet de conducere şi băut la volan, dobori vreo patru maşini şi ameninţi nevinovaţii care-ţi stau în cale cu moartea, din aiureală de beizadea. Sau tot aşa, fiu de primar în Deta, şi tai cu sabia ninja tot ce te supără, ca-n filmele care te-au făcut bărbat. Ce dacă nu eşti în stare să conduci o familie, să dai educaţie unui copil? Te faci primar sau senator. Nu-i mişto? Primar bănăţan hotărât, şi turteşti disciplinar, cu transportorul auto blindat (TABul, sic!), autoturismele parcate neregulamentar pe moşia primărită de tine, ca haiducii...
Variantă pentru masa electorală (talpa Ţării şi flecurile): îţi cumperi din timp un copârşeu (zis şi sicriu), îl umpli cu mălai sau făină, ieşi la pensie şi mănânci mălaiul. După aia, te pui pe spate în copârşeul golit şi aştepţi.
Unii sunt de părere că ne putem clona, la nevoie. Posibilităţile sunt nenumărate. Aproape nimic nu vă stă în calea progresului personal. Spor la treburi, dragi tovarăşi!comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia