Tribuna
PNL
Vine Ignatul!
Ioan VIDRIGHIN
2458 vizualizari
Vine Ignatul!
* În perioada Crăciunului 2008, în judeţul Sibiu se estimează sacrificarea a circa 30.000 porcine * nerespectarea asomării acestora înainte de tăiere va fi amendată contravenţional cu 600 lei * Examenul trichineloscopic costă 7 lei la CSV din Piaţa Cibin, Piaţa Rahovei şi Laboratorul DSVSA Sibiu, şi 10 lei la dispensarele sanitar veterinare din oraşele şi comunele judeţului *
Obiceiul tradiţional al sacrificării porcului în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă a căpătat de la 1 ianuarie 2007 o nouă valenţă europeană. Mai precis, o regulă nouă, obligatorie.
Astfel, Ordinul 180/2006 al ANSVSA, care transpune Directiva CEE 93/114, stabileşte condiţiile de sacrificare a porcinelor numai în abatoare autorizate, cu respectarea normelor de protecţie a acestora pe timpul efectuării acestei operaţiuni. Articolul 9 din prezentul act normativ prevede că autoritatea veterinară poate acorda derogare pentru sacrificarea unor specii de animale (porcine, ovine, caprine) în afara abatoarelor de către proprietarii de animale pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea cărnii şi a derivatelor rezultate în afara gospodăriei, cu recomandarea expresă ca animalele respective să fie asomate în prealabil. Adică, să fie ferite de suferinţă în timpul mişcării, prinderii şi sacrificării.
Asomarea este un procedeu care atunci când este aplicat unui animal cauzează acestuia pierderea cunoştinţei până în momentul sacrificării. Asomarea se poate face cu pistol, cu glonţ captiv, cu asomator electric sau prin gazare într-un spaţiu închis.
Operaţiunea de asomare a animalelor înainte de sacrificare se practică în mod obligatoriu în cele 3 abatoare autorizate din judeţ, existente în localităţile Sibiu, Mediaş şi Bungard.
"În virtutea respectării acestei cerinţe legislative şi de protecţie a animalelor - afirmă dr. Ioan Penţea, purtător de cuvânt al DSVSA Sibiu - cei 40 de medici veterinari de liberă practică concesionari din cadrul circumscripţiilor din judeţ s-au dotat cu asomatoare (pistol cu glonţ captiv) urmând să efectueze contra cost această operaţiune la solicitarea cetăţenilor din fiecare localitate".
În perioada Crăciunului 2008 se estimează că vor fi sacrificate circa 30.000 porcine din efectivul de 42.000 capete existente în gospodăriile populaţiei.
Examen trichineloscopic
După sacrificarea porcilor, proprietarul sau consumatorul are obligaţia să solicite medicului veterinar examinarea cărnii pentru diagnosticul trichinelozei. Aceasta este o boală parazitară care se poate transmite la om pe cale digestivă prin consumul cărnii sau preparatelor din carne, tradiţionale sau de vânat, infestate cu un mic vierme cilindric denumit "Trichinella Spiralis".
Semnele de boală la animale nu se manifestă clinic, însă la om simptomele sunt evidente după 6 până la 30 de zile. Simptomele bolii se manifestă prin dureri abdominale, vomă, diaree, dureri musculare, urticarie, cu o evoluţie extrem de gravă dacă nu se intervine la timp. De aceea, examenul trichineloscopic este obligatoriu.

Amenzi
Nerespectarea legislaţiei privind protecţia porcinelor în timpul sacrificării se sancţionează cu amenzi contravenţionale între 200 şi 600 lei, conform prevederilor HG 984/2005.

În municipiul Sibiu examenul trichineloscopic se efectuează la sediul DSVSA Sibiu (Calea Şurii Mari nr. 21), la circumscripţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor din Piaţa Cibin sau Piaţa Rahovei, după programul afişat la sediul acestora. Costul examenului este de 7 lei.
În judeţ examentul trichineloscopic se face de către medicii veterinari concesionari la preţul de 10 lei.
Pentru efectuarea acestui examen este nevoie de prezentarea unei probe de circa 100 grame de carne recoltată din pilieri diafragmatici (baiera unturii, care se recoltează în momentul desprinderii carcasei de pe pieliţa ce separă organele de intestin). Proba poate proveni şi din diafragmă (iepurele), care se recoltează din zona abdominală, mai exact din carnea care se foloseşte în special la cârnaţi. Proba mai poate fi recoltată şi din muşchiuleţ, din muşchii limbii sau muşchii intercostali. Menţionăm că proprietarul animalului care se prezintă la medicul veterinar pentru examenul trichineloscopic trebuie să predea acestuia şi crotaliul de identificare a animalului respectiv.
comentarii
2 comentarii

Am taiat pana acum 10 porci si de acum inainte mai tai aproximativ 50 .Am ascutit bine cutitele daca vrea cineva sa vada cum taie sa ma deranjeze cand tai porcul.De ce nu se asomeaza ei si scapam si de U.E si de toti porci din tara aceasta.Din pacate animalele numite porci le sacrificam de cracin dar pe porci din parlament cand
macelar
03.12.2008 10:13
Cum pot face umbra pamantului asemenea oameni insensibili la suferinta bietelor animale.Un animal este scutit de ratiune dece trebuie sa-i scutim si pe criminali ce se cheama OM SI SE MAI CREDE FIINTA RATIONALA:Daca mai sunt si soferi asemenea asa zisi oameni feritiva din calea lor
Nicu
03.12.2008 10:46
Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia