Tribuna
Sevis
Vetuţa Drăghiţă la 80 de ani
Vetuţa Drăghiţă la 80 de ani

Cu puţin timp în urmă, Sibiul a sărbătorit 70 de ani de la înfiinţarea Ansamblului Folcloric "Junii Sibiului". Pentru început, centrul Sibiului a fost invadat de sute de artişti participanţi la cea de-a 39-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor". Costumele în alb-negru ale sibienilor şi cele multicolore ale cehilor, ritmurile lente de câmpie ale oaspeţilor din Arad şi cele pline de vervă ale turcilor au impresionat asistenţa.
Inima oraşului, Piaţa Mare, a bătut pentru "Junii Sibiului", ansamblul care a aniversat 70 de ani de activitate printr-un spectacol de zile mari. Astfel, după 70 de ani, Junii Sibiului au cântat şi dansat din nou pentru Sibiu, pentru renumele Sibiului şi al României.
La festivitate au participat Răzvan Năstăşescu, Codruţa Rodean, Anca Mărginean, Traian Stoichiţă, Viorica Ţepeş, Daniel Rosalim, Alina Bîcă, Robert Târnăveanu, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoiţă, Marcel Părău, Viorica Telcean, Gabriela Tuţă, Maria Lia Bologa, Tiberiu Ceia, Florica Bradu, Elena Merişoreanu, Gheorghe Roşoga, Sava Negreanu Brudaşcu, Gh. Turda şi Ilie Medrea. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Sibiu, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul Junii Sibiului". Trebuie menţionat că Junii Sibiului s-au născut în 1944, din iniţiativa maestrului coregraf Ioan Macrea. În cei 70 de ani de existenţă, Ansamblul Folcloric Profesionist Junii Sibiului a susţinut peste 40.000 de spectacole şi a efectuat 600 de turnee în România, în Europa, America de Nord, Asia şi Africa. În semn de preţuire pentru excelenta colaborare care durează de o jumătate de veac, Societatea Română de Televiziune a oferit o distincţie Ansamblului Junii Sibiului.
Atât în ţară, cât şi în străinătate, dansatorii de aici au ridicat în picioare sute şi mii de spectatori din Italia, Franţa, Ungaria, Polonia, Cehia şi Slovacia, Serbia şi Muntenegru, America şi Canada. Vorbim de cei prezenţi cu stimă şi dragoste şi multă preţuire, dar în acelaşi timp trebuie să ne amintim de aceia care nu mai sunt printre noi, dar numele lor va fi pomenit atâta timp cât va fi viaţă pe pământ. Ioan Macrea n-a murit, inima şi sufletul lui au rămas vii în amintirea noastră. Cine ştie să-şi cinstească înaintaşii se cinsteşte pe sine. Personal sunt mândru că am fost şi sunt contemporan cu o seamă de oameni care printr-o muncă asiduă, prin dăruire şi talent, au contribuit din plin la înnobilarea tradiţiilor populare. În amintirea celor plecaţi dintre noi, dar şi în amintirea marilor artişti care au cules şi prelucrat obiceiurile, jocul şi cântecul popular, toţi aceşti oameni nu trebuie să fie daţi uitării. De când am poposit pe aceste meleaguri, obiceiurile din Mărginimea Sibiului continuă să mă fascineze. Portul, vorba, cântecul şi jocul mi-au alinat inima şi sufletul în zilele mai puţin însorite până când, cu bună ştiinţă, am devenit eu însumi fiu al acestor meleaguri.
Regretatul Ioan Macrea, cu inteligenţa lui nativă, printr-un simţ artistic greu de egalat, cu vorba lui blândă, stăpânit de ambiţia de a ridica şi a populariza cântecul popular pretutindeni. A izbutit Ioan Macrea? Da, a izbutit să înjghebeze o trupă de dansuri care în timp a devenit Ansamblul Junii Sibiului, cunoscut în ţară şi nu numai.
Mai zilele trecute, atras de satul în care am văzut lumina zilei, am poposit la casa cunoscutei, apreciatei, îndrăgitei dansatoare a Ansamblului "Junii Sibiului", Vetuţa Drăghiţă, originară din Tău, judeţul Alba. În casa Vetuţei am cunoscut şi pe cei doi fraţi gemeni, Nicolae şi Candin - oameni în vârstă, dar care în decursul anilor au dat dovadă de multă măiestrie, talent şi pricepere în profesia lor. În casa acestora aveam să-mi dau seama că oamenii, indiferent de profesia lor, pot să devină adevăraţi artişti în tot ceea ce fac: dăruire, pricepere, dragoste faţă de muncă, prestanţă. Nicolae şi Candin, sunt mândru de voi şi de toată familia voastră! Cu o bucurie greu de redat, cu lacrimi pe obraji, Vetuţa m-a îmbrăţişat prieteneşte. A crezut c-a fost dată uitării. Cu această ocazie aveam să aflu o seamă de fapte şi întâmplări din activitatea Ansamblului Junii Sibiului, atât din ţară cât şi din străinătate. Vetuţa Drăghiţă, odată încinsă în joc, a învins gravitaţia, îmbrăţişând imponderabilitatea prin mişcări adeseori incredibile.


I. MĂRGINEANUcomentarii
1 comentarii

Oare Vetuta Draghita nu este fosta sotie a lui Macrea?
sibianca
22.08.2014 18:17
Din aceeasi categorie
O istorie ragasita

sibiu-turism

Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Anunturi Tribuna

EVENIMENT TV

Vacanta Eurotrip
info
PORTAL MEDICAL
Licitatie publica

accentmedia