Tribuna
PNL
Verificarea firmelor care au anunţat concedieri colective

Serviciul de preconcediere constituie o măsură de prevenire a şomajului şi este reglementată de articolele 49, 50, 51 şi 52 din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă.
În cazul unor restructurări ale activităţii care pot conduce la modificări substanţiale ale numărului şi structurii profesionale a personalului, angajatorii din judeţul Sibiu au obligaţia să înştiinţeze Agenţia pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu în vederea adoptării unor măsuri pentru combaterea şomajului şi prevenirea efectelor sociale nefavorabile ale acestor restructurări.
La nivelul judeţul Sibiu începând cu luna noiembrie a acestui an şi până în prezent 18 agenţi economici au anunţat AJOFM Sibiu că intenţionează sau chiar au disponibilizat personal prin măsura de concediere colectivă. Biroul control măsuri active din cadrul AJOFM Sibiu a demarat verificarea celor 18 firme şi ca urmare a acţiunii de control până la această dată două firme au fost sancţionate cu amenda maximă de 5000 lei. Cele două firme nu au respectat termenul prevăzut de lege pentru a anunţa agenţia în cazul concedierilor colective, respectiv cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
Serviciile de preconcediere se acordă în perioada de preaviz şi cuprind în principal următoarele activităţi:
    a) informarea privind prevederile legale referitoare la protecţia şomerilor şi acordarea serviciilor de ocupare şi de formare profesională;
    b) plasarea pe locurile de muncă vacante existente pe plan local şi instruirea în modalităţi de căutare a unui loc de muncă;
    c) reorientarea profesională în cadrul unităţii sau prin cursuri de formare de scurtă durată;
    d) sondarea opiniei salariaţilor şi consilierea acestora cu privire la măsurile de combatere a şomajului.comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia