Tribuna
UZPR şi utilitatea publică. Bilanţ secvenţial la sfârşit de an centenar al Tratatului de la Trianon
UZPR şi utilitatea publică. Bilanţ secvenţial la sfârşit de an centenar al Tratatului de la Trianon

Aşa cum se ştie, Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România este singura uniune de creaţie şi utilitate publică a breslei jurnaliştilor de la noi din ţară, cu toate responsabilităţile şi avantajele care decurg din acest statut. Implicarea UZPR în realităţile sociale şi politice ale României sunt la vedere pentru cei care vor să le vadă.

 Sfârşitul de an ne găseşte în plină efervescenţă creativă a proiectelor în derulare şi a celor viitoare.  Unul dintre acestea este cel intitulat „Pe aleea eroilor” de la Târgu Jiu, în parteneriat cu primăria municipiului, cu Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi”, cu Asociaţia „Acasă la Brâncuşi” şi Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”. În curs de finalizare este şi realizarea unui film de scurt metraj cu tripticul muzical al melodiilor regretatului compozitor Alexandru Mandy, „Masa tăcerii – Poarta sărutului – Coloana fără sfârşit”, în interpretarea artistului universal Sergiu Cioiu, sosit din Canada pentru o scurtă perioadă de timp în România (acasă).

Proiectul propune o  formă inedită, muzicală, de promovare a celor mai importante lucrări ale celui mai mare sculptor modern al lumii, Constantin Brâncuşi.

Iniţiativa ne aparţine şi ca urmare a faptului că un membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, jurnalistul şi scriitorul Laurian Stănchescu, este iniţiatorul legii prin care ziua de 19 februarie (data naşterii lui Constantin Brâncuşi) a fost declarată zi de sărbătoare naţională.

 

UZPR a iniţiat alte două proiecte de promovare a valorilor româneşti. Este vorba de un serial de televiziune intitulat  „ştefan”, în format digital, dedicat lui ştefan cel Mare şi Sfânt, supranumit de papalitate  „Atletul lui Cristos”.

 De asemenea, editarea unui dublu album muzical (două CD-uri), dedicat  celui mai mare compozitor român în viaţă, din stânga Nistrului, Eugen Doga. Aceste două proiecte beneficiază (deocamdată la nivel declarativ) de susţinerea Guvernului României.

 Un alt proiect, din resurse proprii, este cel de promovare a Editurii UZP, printr-o serie de evenimente online, intitulate  „Clipa de lectură”. Pe parcursul perioadei următoare, autorii de carte editaţi sub egida Editurii UZP, vor avea ocazia să se prezinte singuri, lecturând din izbânzile lor scriitoriceşti şi jurnalistice şi vorbind despre alte proiecte personale. Toate acestea vor putea fi urmărite pe secţiunea UZP-TV de pe site-ul uzp.org.ro.

 

Uniunea va realiza, la sfârşit de an, şi Calendarul UZPR 2021, promova spre neuitare mari personalităţi ale jurnalismului românesc pe care, deşi contribuţia lor la istorie a fost onorată prin reprezentări publice  (statui, busturi, case memoriale ori nume de străzi, cartiere sau localităţi), societatea contemporană le-a cam uitat. Bilanţul sfârşitului de an centenar al Tratatului de la Trianon, ne găseşte, aşadar, cu „cămara” profesională şi civică plină. Avem rezerve de conştiinţă pentru noi acţiuni şi proiecte.

 

Departamentul de Comunicare

Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia