Tribuna
Sevis
Urgenţă nouă, la cheie
Laura BUCIU
2018 vizualizari
Urgenţă nouă, la cheie

După o investiţie de 420.000 de lei, bani de la bugetul Consiliului Judeţean Sibiu, Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu şi-a schimbat total înfăţi­şarea. Personalul medical şi pacienţii au de acum la dis­poziţie un spaţiu extins, care oferă condiţii superioare de confort şi tratament. Lu­crarea ar fi trebuit să fie ter­minată în prima lună a anului 2015, însă a fost finaliată cu trei luni înainte. Lucrările au fost exe­cutate de SC NV CONST SRL şi au început în 22 ia­nuarie, după obţinerea auto­rizaţiei de con­struire. „Aceas­tă lucrare era o urgenţă în­trucât con­diţiile nu erau dintre cele mai bune şi nu asigurau fluxurile nece­sare pentru primirea şi inter­venţiile pen­tru cazurile de urgenţă. Este o realizare deo­sebit de im­portantă fina­lizarea acestor lucrări cu 3 luni mai devreme, deoarece confortul pacien­ţi­lor este prio­ritar. Prin această inves­tiţie a Consiliului Jude­ţean Sibiu, Unitatea Primiri Ur­­gen­ţe a Spitalului Clinic Ju­deţean Sibiu poate oferi con­diţii mai bune, în concor­danţă cu normele europene. În plus, am arătat astfel că, dacă există voinţă şi susţi­nere, totul este posibil, iar pro­iectele pentru Sănătate nu se opresc aici. Este un prim pas spre etapa urmă­toare care va fi o nouă clădire UPU cu chirurgie şi terapie inten­sivă, care va rezolva fundamental problemele în SCJU Sibiu”, a declarat Ioan Cin­drea, preşedintele Con­siliu­lui Judeţean Sibiu.

Spaţiul  s-a  dublat
Spaţiul Unităţii de Primiri Urgenţe este acum dublu faţă de cel existent înainte, astfel că pacienţii vor avea parte de un triaj mai eficient, iar cei care îi aduc vor avea parte de o sală de aşteptare. „În UPU suprafaţa s-a dublat şi serviciul câştigă funcţiona­litate. E departe de ceea ce ar trebui să avem pentru în­căr­cătura de servicii de ur­gen­ţă.
Rezolvarea după standar­de europene se va realiza în momentul în care se va face clădirea nouă, în care toate serviciile care asigură ur­genţa vor fi integrate într-un singur loc, o singură clădire, peste 2 – 3 ani. Acum, UPU câştigă prin spaţiu, prin mo­dul în care este organizat, prin faptul că aparţinătorii sunt separaţi de bolnavi şi asta reprezintă un triaj şi o supraveghere mult mai eficien­tă pe perioadele de aşteptare, pentru că - vrând-nevrând - în orice unitate de urgenţă din lume există perioadă de aşteptare. Există acum spaţiu de depozitare, toalete corespunzătoare, deci o interfaţă mai eficientă şi mai plăcută pentru cei care se adresează serviciului. Sun­tem bucuroşi că lucrările au fost finalizate mai repede şi intrăm în această perioadă de iarnă cu un UPU mult mai eficient”, a spus dr. Radu Chicea, directorul medical al Spitalului Clinic Jude­ţean de Urgenţă Sibiu.
Şi şeful Unităţii de Primiri Urgenţe vorbeşte despre cât de importantă este lăr­girea UPU. Dr. Constantin Roşca a arătat că spaţiul a reprezentat una dintre prin­cipalele probleme ale uni­tăţii pe care o conduce. „Noi am încercat de vreo 8 ani să facem această extin­dere şi acum este pentru prima dată în ultimii ani când la nivelul Consiliului Judeţean şi la nivelul con­ducerii spitalului au fost ^n­elese obligativitatea şi ne­cesitatea acestei lucrări. Prin­cipala noastră proble­mă o repre­zenta perioada de aştep­tare. Zona aceea de aşteptare îi nemulţumea pe oameni. Acum putem asigura triajul pacienţilor, adică modul în care noi pu­tem identifica cazurile severe şi pe de altă parte, să creăm confort aparţină­to­rului, care, în perioada cât aş­teaptă ana­lizele, investigarea este într-o perioadă neliniş­ti­tă. Acum are o sală de aş­tep­tare de­centă, îi putem fur­niza infor­maţii în timp real, util şi pa­cientul este protejat, îl pu­tem investiga mult mai bine”, a declarat dr. Constan­tin Roşca, medic şef UPU Sibiu.

Cum arată UPU în prezent
 Lucrările la Unitatea de Primiri Urgenţe au constat în construirea a două corpuri noi (A şi B) în faţa şi în spatele vechii clădiri. În partea din faţă - corpul A - construcţia cuprinde o sală de aşteptare pentru pacienţi şi aparţinători; două grupuri sanitare; o boxă de materiale sanitare şi o copertină de protecţie a pacienţilor aduşi cu salvarea. Suprafaţa totală construită pentru corpul A este de 62,15 metri pătraţi, la care se adaugă 19,3 metri pătraţi copertina.
În partea din spate  - corpul B - construcţia cuprinde o sală de aşteptare pentru pacienţi şi aparţinători; birou medic şef; birou asistentă şefă; sală raport de gardă; magazie pentru materiale sanitare şi medicamente; o cameră rece. Suprafaţa totală construită pentru corpul B este de 75,5 metri pătraţi. Supra­faţa totală construită pentru ambele corpuri este de 156,95 metri pătraţi.
UPU are 18 medici, 49 de asis­tente, 8 infirmieri şi 14 brancardieri. Aici se tratează urgenţele medicale pentru tot judeţul Sibiu, dar şi pentru judeţele învecinate, precum Alba, Braşov şi Vâlcea.  Anterior extinderii, UPU îşi des­făşura activitatea într-un spaţiu de aproximativ 300 metri pă­traţi, unde se aflau cabinetele pentru triaj şi stabilizare (ro­tonda), cabinetul de resusci­tare, cabinetul de mici inter­venţii chirurgicale, sală ghips, laboratorul de radiodiag­nostic, vestiare medici, vestiar asistente, cabinet de gardă radiologie, registratură, grup sanitar şi hol de aşteptare.
De la începutul anului cu­rent până la data de 1 octombrie, în Unitatea de Primiri Urgenţe a SCJU Sibiu au fost trataţi 47.820 de pacienţi, iar anul trecut 63.023 de pacienţi.comentarii
8 comentarii

ce ivestitie o serpanta si o vacaleala ,a costat asa mult ,ba aia investitie inceputa in mai spitalu corpu nou de piediatrie ,pe 4 nivele +mansarda ,aprope gata facut de primarie nu chiciuri ,tot cirpiti la el cu bani cheltuiti pe cirpeli faceai unu nou la iesirea din sibiu ,cum se lupta ,johannis de 14 ani si voi astia de la psd bagati numai strimbe la conducereas armatei aia cu terenurile de parca ,johannis construieste spitalu pentru el nu pentru comunitatea sibiana plus judetelor limitrofe ,ba sunteti mici si obedienti mai mergei si la altiu care erau nensemnanti cind sibiul era cel mai tare ,si acum vine s-a va clasifice ,dativa deoparte si nu va mai laudati cu cirpelile voastre
tury
29.10.2014 04:10
si probabil toata povestea e meritul lui Cindrea...spitalul judetean Sibiu e un jeg...si cam stie toata lumea chestia asta...nu ne mai aburiti cu tampeniile PSD-ului...
un sibian
29.10.2014 07:37
Daca s-ar fi schimbat si timpul de asteptare la urgenta precum si atitudinea cadrelor sanitare fata de cei care asteapta pe holuri fi fost mai bine decat schimbarile fizice ale caldirii (care evident erau necesare).
Ioana
29.10.2014 08:12
De acord cu Ioana.
pacientu romanu
29.10.2014 08:24
De acord cu Ioana.
david
29.10.2014 08:55
doar de asta e in stare Cindrea...nu mai zice nimic de noul spital , propus de Johannis...da si el cu var si pune niste faianta noua si gata...vrea sa ne ia ochii
io
29.10.2014 13:00
Este o chestie penibila sa te lauzi cu aceasta constructie"epocala"!Pentru cei care n-au vazut-o:este vorba de extinderea holurilor de acces ale cladirii existente,fara cabinete,saloane sau aparatura de specialitate.Si fara un leu platit pentru teren sau utilitati!Chiar daca-i din bani publici si e utila,pretul este urias;aproape 100 de mii de euro!Sau este vorba de o noua minune a Sibiului alaturi de piata Transilvania?
Lasati-o mai moale cu laudele!
29.10.2014 14:36
100000 euro sa amenajezi.....zugravesti 3 pereti????????au tinut schela aia 1 an sa dea impresia ca lucreaza....
alo dna????
29.10.2014 15:43
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia