Tribuna
Uniţi în credinţă şi tradiţii
Dan FRÂNCU
1067 vizualizari
Uniţi în credinţă şi tradiţii
Grupul de femei din Avrig ce participă la proiectul „Şezătoarea din bibliotecă” a fost, duminica trecută, oaspetele de onoare al evenimentului "Uniţi în credinţă şi tradiţii”, desfăşurat în satul Rodbav (comuna Şoarş, judeţul Braşov). Evenimentul a fost organizat de Asociaţia IIA CĂLĂTOARE, în parteneriat şi cu susţinerea Primăriei Şoarş, a comunităţii locale şi a Parohiei Rodbav.

Cum s-a întâmplat şi cu alte ocazii, la diversele evenimente unde au fost invitate, avrigencele plecate ”cu lucru, prin sat…” au arătat celor din judeţul vecin, şi invitaţilor la eveniment, puţin din ceea ce înseamnă obiceiurile, tradiţiile, portul popular şi felul de a fi al avrigeanului din satul de altădată.

“De o bună bucată de vreme, "şezătoarea din Biblioteca Avrig" a devenit un fel de brand local. Reprezentând cu drag Avrigul tradiţional în multe locuri din ţară în care a fost invitată, şezătoarea este apreciată pentru portul pitoresc, autentic, pentru crâmpeie de tradiţii cotidiene promovate, pentru meşteşuguri duse peste ani şi transmise, pentru jovialitatea specifică satului tradiţional, pentru dragul cu care femeile împart şi duc peste tot ceea ce au învăţat frumos şi util din tradiţiile noastre.

Duminică, invitată fiind din nou, a participat la evenimentul destinat tradiţiilor organizat la Rodbav/ Şoarş, judeţul Braşov.

Având ca obiectiv promovarea tradiţiilor locale, a portului şi transmiterea acestora către tânăra generaţie, evenimentul a strâns grupuri promotoare ale tradiţiei din Ţara Făgăraşului.

Felicitări organizatorilor, mulţumim frumos pentru invitaţie, felicitări doamnelor din şezătoarea Avrig, pentru ca au dăruit, încă o zi din timpul lor, promovării, într-un fel minunat, Avrigului tradiţional şi pentru generozitatea cu care lasă peste tot câte un mic crâmpei din Avrigul frumos”, a menţionat după eveniment Maria Grancea, responsabila Bibliotecii Orăşeneşti Avrig, pe pagina de socializare a instituţiei.

Prin proiectul “Uniţi în credinţă şi tradiţii”, organizatorii şi-au propus să valorizeze tradiţiile şi obiceiurile poporului nostru în contextul actual socio - cultural. “Tradiţiile noastre, moştenite din moşi - strămoşi, dorim să fie preluate şi transmise următoarelor generaţii, pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, armonie, graţie, ritm. Considerăm că este absolut necesar să fie cunoscute şi învăţate de către copii obiceiurile şi tradiţiile locale, acestea venind în sprijinul îndrăgirii de către ei a localităţii natale, a culturii noastre populare, ei însişi având şansa de a deveni purtătorii de mâine ai acestor obiceiuri şi tradiţii”, ne-au informat organizatorii.

Programul manifestării a debutat la biserica ortodoxă din Rodbav, cu participarea la citirea Acatistului Sfântului Dimitrie, şi a continuat cu parada portului popular pe străzile satului, concursul de pocnit din bici  destinat copiilor din sat şi spectacolul cu program artistic (la Căminul Cultural Rodbav) +  degustare de plăcinte şi preparate tradiţionale.

comentarii
1 comentarii

Frumos eveniment, dar a fost organizat de Parohia Ortodoxă Română Rodbav in colaborare cu Asociația Iia călătoare și nu invers.
Un participant la eveniment
30.10.2018 14:09
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia