Tribuna
Unirea de la 24 Ianuarie, un eveniment de PR folositor la toate, de la autostrăzi la învăţământ ateist
Dumitru CHISELIŢĂ
2264 vizualizari
Unirea de la 24 Ianuarie, un eveniment de PR folositor la toate, de la autostrăzi la învăţământ ateist

Ah, unde sunt vremurile acelea ante-pandemice, când, anual şi tras ca la xerox, evenimentul de la
24 Ianuarie, adică aniver­sarea a "ţ" ani de la Unirea Principatelor Române sub Alexandru Ioan Cuza, era celebrat aşa, la modul, hai să fim sinceri, "tot de-un fel"?

Unde-s simpozioanele şi mesele rotunde, expo­ziţiile tematice cu public şi copii aduşi cu clasa, Ho­rele Unirii "încinse" (adică cum, erau aşa, precum cafeaua de la automat? Ardeau şi trebuia să sufli în ele?) pe muzică de fanfară sau de playback, unde e Mica Unire "mar­cată" pe la şcoli şi licee, în fine, unde e festivismul acela care ar fi vrut să-ţi scormonească până în străfundul fiinţei senti­mentul patriotico-naţional până la strigătul acela de Cenaclu Flacăra când "Striga Roată: Vrem cu Ţaaara / Noi îl vreem pe Cuza Dooomn!" via chitara lui Valeriu Penişoară?

Păi nu mai e. E pan­demie, oamenii srau cuminţi pe la casele lor atunci când nu se dau cu autobuzul, când nu înghe­suie mall-ul şi lucrează "remote" de acasă şi nu au timp de evenimente sus­cep­tibile de a atenta la "distanţarea socială".

Despre cum s-a înfăptuit Unirea de la 1859, am tot scris şi au scris şi alţii, mai ştiinţific sau mai jurnalistic sau mai pe lângă. Despre ce a ajuns ea, Unirea, se vede acum. A ajuns un eveniment  -pretext pentru altceva, mai ales pentru tras spuza pe plăcinta propagandei politice sau de alt fel. Oricum atunci şi el, Kogălniceanu a spus "Unirea, naţiunea a
făcut-o!" deşi istoria reală dovedeşte cu totul altceva.

 

Preşedinţie: Unirea, ca "nouă paradigmă a descentralizării"

 

În mesajul de 24 Ia­nuarie, preşedintele Klaus Iohannis pomeneşte, cu prilejul UNIRII, despre... descentralizare. "Avem nevoie de o nouă para­digmă a descentralizării, care să încurajeze eficienţa prin delegarea mai multor sarcini către administraţiile locale, care cunosc mai bine nevoile cetăţenilor şi pot rezolva problemele din regiunile defavorizate ale României".

Păi Unirea de la 1859 a fost cam... centralizatoare. Ba chiar a contribuit la decăderea Iaşului ca oraş, el nemaifiind capitală de stat (Moldova) ci doar de... regiune, totul fiind Cen­tralizat la Bucureşti. Apropo de descentralizare, vorbim totuşi de Cuza care a dat lovitura de stat de la 2 mai 1864: armata a năvălit peste deputaţi iar "Adu­narea Legiuitoare" a fost dizolvată. O acţiune care a sporit puterea principelui Al. I. Cuza şi a "eliminat" majoritatea decizională a conservatorilor. Deci "des­centralizare" a fost cam nu spre nicicum.

A mai spus preşedintele că politizarea instituţiilor este "o practică toxică şi de notorietate în societatea noastră, nu poate să ne ofere nimic bun în viitor, iar soluţia este să lăsăm meritocraţia să iasă la suprafaţă", dar îmi sună amuzant atâta vreme cât văd, periodic, cum se schimbă POLITIC condu­cerile diverselor structuri, trecând de la "ai lor" la "ai noştri", fără a avea cineva greţuri să analizeze dacă cel aflat până atunci la conducere a fost "meri­tocrat" sau doar un ascultător supus de partid. Dar bănuiesc că şi Cuza şi-a pus oamenii lui, nu pe ai lui Nicolae Vogoride, contracandidatul lui,  fără a se întreba dacă este bun în funcţie sau măcar "meritocrat" în ceva.

 

Evident că Unirea de la 1859 e despre Cuza, care Cuza a reformat învăţă­mântul, printre altele. "Moştenirea lăsată de arhitecţii Unirii din 1859, deopotrivă instituţională şi simbolică, reprezintă temelia solidă pe care să continuăm modernizarea României, una dintre di­recţiile majore fiind con­solidarea învăţământului românesc, care să ofere o educaţie accesibilă şi performantă. De aceea vă invit, dragi români, să facem din proiectul "Ro­mânia Educată" unul dintre pilonii centrali ai urmă­torilor ani. Este o datorie a celor de la guvernare, a dascălilor, a întregii societăţi", a mai spus, în mesajul său, preşedintele Iohannis.

Până una alta, "Ro­mânia Educată" face şcoala de acasă, la facultate intri prin "concurs de dosare", nu prin examene care să-i diferenţieze pe cei buni de restul şi se iese, în general, cam cum se intră, uneori cu aceleaşi dileme privind gramatica limbii române. Plus de asta, pe grupurile de susţinători ai preşedintelui, vezi de destule ori mostre de Românie ne-educată la postări. Ca de exemplu, uite: "Tăriceanu timpul vostru CANALIE Ciumată sa scurs, în 30 anii aţi devastat ţara, sunteţi asasinii ROMÂNIEI, confis­carea averilor , apoi să locuiţi într- o garsonieră cu venitul minim pe econo­mie, ŞACALILOR , echipa de CIUMĂ ROŞIE trebuie stârpită, gunoaielor uma­ne putrefacte ce sunteti !!!!!!!!!!" (la ceva despre Tăriceanu-DNA). Sau "IUDA TRADITORUL EX­CULUS DIN FUNCTIILE PUBLICE....SI ASA NU ARE COLOANA VER­TE­BRALA...UN PAGLIACIO..." (despre Rareş Bogdan, capisci?). Mda, România educată, ce mai...

Drulă şi Bulai - Unirea este despre autostrăzi

24 Ianuarie nu a trecut ne "marcat" nici de o parte din demnitarii USR. Pentru ei, Unirea Prinicpatelor de la 1859 este,  printre altele, mai ales despre autostrăzi.

Cătălin Drulă: "Săr­bătorim Unirea Moldovei şi a ţării Româneşti, dar la 162 de ani provinciile noastre nu sunt legate cu autostrăzi sau căi ferate moderne. Mi-am adus aminte astăzi de povestea (viitoarei) Autostrăzi A7. Cea care va lega ţara Românească de Moldova. Cred în ECHITATE în politica de investiţii publice. Infrastructura trebuie dezvoltată echilibrat în toate zonele ţării, nu doar pe principiul "cine se mişcă bine" sau are relaţii mai bune la centru. Momentul 24 ianuarie 1859 ne-a arătat că uniţi şi solidari putem asigura dezvoltarea României. E o lecţie impor­tantă de care trebuie să ne amintim în fiecare zi. Avem cu toţii răspunderea acţiunilor din prezent, care vor determina parcursul pentru generaţiile viitoare".

Ok, Cătălin Drulă este ministru al Transporturilor şi Infrastructurii, e normal să facă referire la
transport şi infrastructură în orice context. "dar la 162 de ani provinciile noastre nu sunt legate cu autostrăzi sau căi ferate moderne". Păi căi ferate moderne erau. Chiar sunt moder­nizate pe unele trasee. Pe altele, ca în Ardeal, faci vechime doar la o cursă "normală" de la Braşov la Cluj. Dar ia stai, Tran­silvania nu s-a unit la 1859, nu e cu Cuza. Despre căile ferate din Ardeal, poate la 1 Decembrie. Iar cu trenul se merge doar în Vamă, pe vouchere de elev-student. Vouchere de la pesede...

Căt despre autostrăzi, dacă se fac cum se fac acum, mai bine ajungi din nou la fezabilul mijloc de transport căruţă cu cai sau poştalion intercity, că sunt şi mai puţin consumatoare de resurse, şi mai puţin poluante plus că nu necesită cine ştie ce infrastructură.

Dar dacă ministrul Drulă are autoritatea de a vorbi despre situaţia din  transport şi infrastructură, deputatul Iulian Bulai introduce, aşa, autostrada în mix-ul despre Cuza şi unire cam prea brusc. Chiar heirupist.

Iulian Bulai: "Nu, astăzi n-am să vă spun ce ar fi făcut Alexandru Ioan Cuza dacă ar fi trăit în zilele noastre. Am să vă spun, în schimb, că ar trebui să privim spre momentul Unirii Principatelor şi să luăm drept exemplu reformele modernizatoare care au dus la crearea Statului Român de azi.

24 ianuarie 1859 a fost un moment atât de important şi pentru că a fost urmat de reforme ma­jore: crearea tribunalelor judeţene, a curţilor de apel şi a Curţii de Casaţie, înfiinţarea primei uni­versităţi din ţară, la Iaşi, şi a Armatei Naţionale, instituirea învăţământului primar gratuit şi obligatoriu, reforma agrară şi intro­ducerea unui sistem fiscal modern.

Până aici este OK şi ne bucurăm că nu am mai avut un nou "caz Emi­nescu". Dar aici deja sună interesant spre amuzant:

"La 162 de ani distanţă de la Unirea Principatelor Române, cred că trebuie să avem acelaşi deziderat - un stat modern, pe care îl putem construi doar reformând sistemele de bază ale unei ţări din secolul XXI. Ne plecăm în faţa celor care au construit România până acum şi începem noi reforme. Noi suntem generaţia care va face autostrăzi în Moldova şi care va digitaliza ţara".

Adică, mersi mult strămoşilor că aţi făcut o Românie frumoasă, dar NOI vom face noi reforme, că ale voastre au fost de coco. Iar asta cu "Noi facem autostrăzi" sună mai brigadieristic decât ar fi spus-o brigadierii de la Bumbeşti-Livezeni, Salva-Vişeu sau Canalul Du­năre-Marea Neagră. Că tot aşa se punea accent pe "romantismul revolu­ţionar", pe "Tinereţe hai pe şantiere-să facem chipul ţării mai frumos", pe "hei rup hei rup suim suim - o lume nouă noi tot zidim", "Hăi-hăi-hăi/Noi vom sparge munţi şi văi" sau alţi brigadieri ce trec fluierând. Parcă văd şi un film pe tema asta, gen "Salutări de la Agigea", în care unul dintre eroi, tânăr frumos şi liber, nu este lăsat de nişte părinţi ciume-roşii, din familia lui cea tradiţională, să plece pe Şantierul Naţional al Tineretului Autostrada A8 "Şâeu", alături de colegii din Partidul de Tineret şi este obligat să fugă de acasă pentru a-şi urma visul de noi ctitorii ale Epocii ce cu mândrie globalistă o numim... Dar ne oprim aici. Ei sunt generaţia care va face autostrăzi în Moldova. Any problem?

 

Marcel Ciolacu:Unirea e despre Pandemie

"Acum 162 de ani se puneau bazele statului român modern prin unirea Moldovei cu ţara Româ­nească, un moment istoric pe care avem datoria să îl onorăm cu mândrie în fiecare an. La fel ca şi acum, de-a lungul timpului am traversat momente dificile, dar mereu am de­monstrat că #uniţi putem depăşi orice obstacole şi putem să ne creăm un viitor mai bun împreună.

Prin unitate şi soli­daritate suntem cu toţii mai puter­nici, de aceea sunt convins că anul acesta vom reuşi să învingem definitiv pandemia şi să trecem peste toate provocările prilejuite de aceasta!", a spus Marcel Ciolacu, preşedintele PSD.

 

Adică noi, cu braţe ca oţelul îmbrăcate în mănuşi de nylon, cu masca pe mutre şi cu "şăeu", pardon, "Şi eu mă vaccinez" la poza de profil, vom bate la kurul ăla de covid pe covid (asta dacă i-l găsim) şi, în plus, vom trece şi "peste toate provocările" prilejuite de aceasta ca, par example, pierderea serviciului, neangajarea pe motive de vârstă, scăderea salariilor din zonele economice care au fost închise pe motive de, scumpirile a tot din motive de, că vorba aia, Cuza Vodă, Hai să dăm mână cu mână, Moş Ion Roată care face merele şi vinul (da tot Cenaclul, tot Penişoară), măi muntene măi vecine, vom face să fie bine ca să nu fie rău şi dacă se poate că dacă nu se poate, aşa o hi, ce să-i faci dacă aşa trăbă. Important e să gândim pozitiv, să purtăm mască, să păs­trăm distanţarea, să facem urât pe reţele, că uite uniţi salnăm. Dacă o mai fi ce. Oricum, foarte mobilizator mesajul. Îţi vine să te uneşti aici anticovid şi să mergi dincolo, la ceilalţi, să dai cu târnăcopul în stânci  spre gloria autostrăzii.

 

Remus Cernea zice că 24 Ianuarie e ceva cu anti-religie

"La următorul webinar pe tema "Sensul vieţii şi etica fără Dumnezeu" de duminică, 24 ianuarie, ora 18.00, vom discuta şi des­pre secularizarea averilor mănăstireşti ca un act esenţial al modernizării României!

Webinarul este pentru tine dacă nu vrei ca:

- statul să ofere fonduri publice pentru Catedrala Mântuirii Neamului ori construirea multor mii de alte biserici noi,

- şcoala să îndoctrineze copiii la orele de religie,

- atitudinile anti-ştiinţă şi anti-vaccin să ia avânt,

- discursul populist politico-religios să se impună,

- drepturile omului să fie afectate / restricţionate pe baza unor credinţe reli­gioase fundamentaliste, şi, de asemenea, doreşti ca în societatea noastră:

- gândirea critică şi liberă să se bucure de o apreciere şi o greutate mult mai mare,

- conexiunile între per­soanele critice faţă de religie să fie mult mai strânse,

- generaţiile tinere să aibă acces uşor la informaţie veritabilă privind umanismul secular

- termenii de ateu, agnostic, liber cugetător etc să nu mai fie prilej de blamare publică ori ostracizare socială.

Webinarul îţi oferă informaţii şi resurse pentru a căuta să trăieşti o viaţă morală bazată pe valori filosofice şi ştiinţifice, fără apel la religie ori Dum­nezeu". Remus Cernea, postare care mi-a apărut nu ştiu de ce.

Pe Remus Cernea nu te poţi supăra 100% pe bune. Textele au un umor uluitor, zici că sunt o parodie de film de propagandă pentru "Învăţământul ateist" din comunismul anilor '50. Cel puţin aici, la seminarul despre sensul vieţii al lor, avem o şaormă ideologică cu mai mult de "de toate", unde se amestecă ace­eaşi lozincăraie din vre­mea isteriei Colectiv-iste cu bani pentru Catedrală, "îndoctrinarea" de la ora de religie (asta contravine cu îndoctrinarea ailaltă, nu?) "atitudini anti-ştiinţă" e o expresie care te trimite la budă că-ţi vine sa faci pe tine de râs şi pot scrie 2 pagini de ziar despre cât de aiurea sună, "...şi anti-vaccin" (a, da, vaccinul e voluntar, Remus, şi nu are legătură cu "Sensul vieţii şi etica fără Dumnezeu"). Şi asta e foarte comică: "drepturile omului să fie afectate/restricţionate pe baza unor credinţe re­ligioase fundamentaliste" (da, încă mă întreb de ce religia unora nu-mi explică ştiinţific de ce nu ai voie afară după ora 23, plus că e problema cu cei care spun "cei care nu cred în COVID" pe tonul pe care virusul e o nouă religie a lor. La cum sună gra­matical asta).   

La final, ca un punct culminant, vă oferim una din dilemele Oanei Pellea, spusă pare-se exact pe 24 ianuarie. "Catedrala Nea­mului nu poate gazdui vaccinarea? Întreb. Atat! Intotdeauna în timp de pandemie, de război, in stare de nece­sitate... marile catedrale ale lumii si-au pus la dispozitie spatiile pentru a adaposti oameni, pentru a deveni spitale..."

Pai lumea voia spitale, nu catedrale, doamnă Pellea. Deci, la spital, nu la besearică, unde te îndoctrinează religios şi îţi zice ca să votezi cu Ponta. Plus că unora nu le permite credinţa, pardon, necredinţa de a fi trataţi şi vaccinaţi într-o catedrală. Şi mai sunt şi alte motive, dar ne reamintim cum Re­ferendumul pentru Familie era despre Dragnea şi ne oprim aici.

Ei aţi văzut? Unirea Principatelor de la 1859 poate fi adaptată la orice. Mai aştept  să aflu cum Alexandru Ioan Cuza plătea pentru cât arunca şi mergea cu reciclabilele la reciclat...

surse foto: presidency.ro, facebook/Cătălin Drulă, facebook/Iulian Bulai, facebook/Marcel Ciolacu, facebook/Remus Cernea







comentarii
7 comentarii

Eheee... unde-s vremurile, cand , pionierii, alaturi de tovarasa invatatoare "montam" sceneta "Mos Ion Roata si Unirea"?
27.01.2021 17:51
Pleaca ma la curatat veceuri-- nu ai inteles ca oamenii normali nu te vor -- Gandeste cum vrei ,dar pe noi sa ne lasi in pace - ANORMALULE-
27.01.2021 19:33
Again, you made my day Domnule Chiselita! Sa va dea Dumnezeu ani multi si buni!
Maria
27.01.2021 20:56
Sunt cel de la 19;33 -- e vorba de remus cernea sustinator al Anormalilor facut cu ou si otet de Gigi Becali , Mihai Neamtu etc .
27.01.2021 22:46
respect cernea! fara minciuni in scoli si fara fustangii mincinosi din prea inaltele lor biserici! rusine mincinosi cu fuste ce sunteti care aveti menirea sa fiti langa saraci si bolnavi …..totusi e mai bine in mercerdes nu? putorilor
ion
28.01.2021 11:10
poza mai mare cu curgolea asta n-ati putut afisa ?
buricea
30.01.2021 22:35
Bulai plagiază din Michel Onfray, filosof francez ateist, hedonist ,sibarit și libertarian. Vezi cartea ,,Decădere. Viața și moartea iudeo-creștinismului ,,, pag. 40 .
Iar CNCD_ul îl amendează pe Bulai ( adică pe Michel Onfray ! ) ,riscând un război cultural între Principatele Unite și Hexagon !
Să vedem acum reacțiile de pe malurile Senei...
Agenteur-X7
01.02.2021 18:22
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA