Continental
Tribuna
Rememorări
Un scriitor uitat – E. Ar. Zaharia
N. I. DOBRA
3217 vizualizari
Un scriitor uitat – E. Ar. Zaharia

La 24 ianuarie curent, s-au împlinit 100 de ani de la naşterea poetului, publicistului şi editorului E. Ar. Zaharia, originar din Horodnicu de Sus, judeţul Suceava, pe adevăratul său nume Zaharia Macovei. S-a prăpădit la venerabila vârstă de 94 de ani, internat fiind la Căminul-spital din Sibiu, părăsit şi uitat de mai toţi. Nu cu mult înainte, l-a vizitat, în trecere prin oraşul nostru, fostul lui elev, criticul Gheorghe Grigurcu, acesta scriind: "Deconectându-se treptat de lume (nu avea nici televizor, nici radio, ba îşi pierduse şi ochelarii, aşa că nici nu mai putea citi), arbora un zâmbet fără adresă ce sugera o iluminare budistă. Condiţiilor mizere în care îi era dat a-şi sfârşi viaţa înţelegea a le opune o detaşare pură, ca un reflex al unui Dincolo subînţeles".
Cine a fost, de fapt, E. Ar. Zaharia?
Fiu de ţărani, a urmat liceul la Cosmeni şi Cernăuţi, apoi Facultatea de Litere şi Filosofie şi Seminarul pedagogic universitar, şi-a continuat studiile în Franţa, specializându-se în lingvistica romanică. E curios faptul că n-a făcut o carieră universitară, mulţumindu-se a fi dascăl de liceu, la Fălticeni, Cernăuţi, Braşov, Lugoj şi Oradea. Abia înainte de pensionare a fost lector la Institutul pedagogic orădean.
Activitatea lui literară şi publicistică a fost deosebit de intensă şi variată, publicând numeroase volume de versuri, eseuri, traduceri (Rimbaud, Baudelaire, Gautier, Garcia Llorca, Machado, Jimenez, Blok, Bunin), a colaborat la publicaţii precum Junimea literară, Familia, Pagini literare, Viaţa literară, Revista Fundaţiilor Regale, Orizont, Vatra etc., a făcut parte din redacţiile unor reviste.
Editorial a debutat în 1933 cu placheta "Rostiri tari", continuând cu "Afania", "Apoteoz", "Eu-s virgină", "Minois", "Hora holdelor" etc.
Despre scriitor şi opera lui s-au exprimat: Perpessicius, G. Grigurcu, D. Micu, I. Popescu-Sireteanu, M. Zaciu etc. Însuşi G. Călinescu, în Istoria literaturii române de la origini până în prezent, îi acordă patru rânduri: "E. Ar. Zaharia (n.24 ianuarie 1911), profesor, de origină rurală (din Horodnicul-de-Sus), cultivă un mitic ceţos, iar titlurile cărţilor sale sunt: Apoteoz, Minois, Marathon, Afania, Acteon, Nerv, Mim".
Câţi vor mai fi fiind scriitorii români de care nu mai vorbeşte nimeni, dacă şi de marii clasici pomenim atâr de rar?
comentarii
2 comentarii

Ar fi de datoria actualilor dascali sa organizeze ore de lectura din opera literara a acestui om , la casa de cultura a oraselor unde a trait , unde si-a desfasurat
activitatea, daca nu invatam sa ne respectam istoria ajungem rau....
Magda
29.01.2011 09:14
Cuvintele sunt de prisos...
www
29.01.2011 15:44
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia