Tribuna
UN DAR PENTRU CULTURA ROMÂNĂ, DE LA IEUDUL MARAMUREŞULUI ÎN SFÂNTĂ SĂRBĂTOARE LA SIBIUL NOSTRU TRANSILVAN
Anca SARGHIE
1475 vizualizari
UN DAR PENTRU CULTURA ROMÂNĂ, DE LA  IEUDUL MARAMUREŞULUI ÎN  SFÂNTĂ SĂRBĂTOARE LA SIBIUL NOSTRU TRANSILVAN

 

Sosit din statul Michigan, SUA, scriitorul şi publicistul Ştefan Străjeri, bucovinean de obârşie,  va aduce o ofrandă preţioasă cititorilor din Româ­nia, pentru care face un periplu simbolic ca repere geografice, începând din Maramureşul voievozilor dintâi şi terminând la Sibiu, unde descinde pentru prima dată, dornic să cunoască inima burgului medieval şi împre­jurimile oraşului nostru. Autorul vine spre Maramureş cu cei doi "coconi", care sunt cărţile sale, monografii de valoare unică în cultura diasporei noastre din întreaga lume, ca documente ale unei experienţe existenţiale  dra­ma­tice şi totodată curajoase, cea a românilor plecaţi peste Atlantic. O monografie se intitulează atât de inspirat "Românii americani de la Marile Lacuri. Peste 100 de ani de prezenţă românească în statul american Michigan", 2014,  şi  cea de-a  doua, aşa de concis,  "Istoria românilor canadieni. 1890-2020", publi­cată tot la Editura Anamarol din Bucureşti în 2020. 

Păstrând în ele o aceeaşi structură de capitole ample, în care povestea emigranţilor români se încadrează  în epopeea multinaţională a Lumii Noi, Ştefan Străjeri prezintă printr-un documentat comentariu atât organizaţiile şi publicaţiile, cât şi  instituţiile religioase, personalităţile reprezentative, chiar şi măr­turiile unor pionieri ai aventurii românilor  plecaţi peste Atlantic. Reuşind ceea ce nimeni până la el nu a izbândit, autorul panora­mează viaţa conaţionalilor noştri care formează acolo, departe de ţară, nişte mici Românii, unde la cei mai mulţi dintre ei identitatea naţională este păstrată cu mare grijă, aşa cum nu se stinge din suflete nici  dorul după patria-mumă. Două cărţi pe cât de monumentale, pe atât de plăcute la lectură datorită stilului clar şi lipsit de orna­mente al autorului, în pagini unde ideile sunt ilustrate din belşug cu poze edificatoare.

Ceea ce propune cititorilor Ştefan Străjeri  în cele două monografii ale sale, care nu mă îndoiesc că  vor dăinui peste timp ca o  carte de vizită  onorantă pentru comunitatea românilor de pe ambele maluri ale Atlanticului, este o călătorie imaginară în po­vestea cu mii după mii, cu zeci de mii după zeci de mii de destine româneşti. Parcur­gând pe îndelete, în răstimpuri de linişte, filele acestor cărţi uimitoare în adevărul lor, lectorii vor izbuti să pătrundă ideea puterii de sacrificiu a celor care începând de la sfârşitul secolului al XIX-lea până în prezent au cutezat
să-şi părăsească vetrele stră­moşeşti ca să se stabilească într-un Eldorado  iluzoriu, în acel Promised Land, unde abia urmaşii primei generaţii de imigranţi, cu copiii lor, au avut sentimentul adaptării la viaţa din Lumea Nouă. În prezent, dialogul diasporei noastre americane şi cana­diene cu ţara devine o necesitate, iar roadele lui îmbogăţesc viaţa tuturor. 

În inima Ieudului maramu­reşean, la 15 august 2021, într-o binecuvântată zi de sacră sărbătoare care este  Ador­mirea Maicii Domnului, la Muzeul Valenarului Chindriş se va desfăşura, cu începere de la ora 15.00, un eveniment de mare cinste. În zile fierbinţi de vară, călătoria "coconilor" lui Ştefan Străjeri începe datorită inginerului Gheorghe Chindriş, mare "gazdalău şi patriot", cum îl cunosc localnicii, în Nordul voievodal al Ieudului,  ca să continue în 18 august a.c. la Suceava,
într-o ctitorie voievodală a Moldovei. Apoi, în 19 august a.c., la invitaţia Societăţii Scriitorilor Români din Ucrai­na, o prezentare  a cărţilor va fi organizată la Cernăuţi, în capitala Ducatului Bucovinei la 1848, oraş de spiritualitate românească în trecut, periplul încheindu-se în 24 august a.c la Sibiu, în burgul plin de istorie  al Transilvaniei, unde cu începere de la ora 17.00 vom face o prezentare a "Istoriei românilor canadieni. 1890-2020", la Cercul Militar local.  Îmi vor fi alături ca prezentatori  prof. univ. dr. Elena Macavei şi  eseistul-publicist dr. Mihai Posada, iar din paginile cărţii vor lectura câteva fragmente Lerida Buchholtzer şi Cătălin Emil Neghină, actori  de la Teatrul Naţional "Radu Stanca" din Sibiu. Autorul va oferi auto­grafe pe exemplarele ce pot fi cumpărate. Va urma un protocol  în Clubul instituţiei, unde dialogul cu autorul va putea continua într-o at­mos­feră de destindere priete­nească. Drumul  monogra­fiilor lui Ştefan Străjeri este doar la început. Viaţa lor, ca prezenţă livrescă, se va înge­măna cu cea a comunităţilor  de români de pretutindeni cât este veacul. Considerăm că  asemenea cărţi pline de adevăr şi înţelepciune se pot achiziţiona de lectori de diferite profesii şi condiţii sociale,  anume de către toţi cei care doresc să ia aminte la viaţa conaţionalilor din Lumea Nouă.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA