Tribuna
ULTIMA ORĂ: Tribunalul Sibiu dispune restituirea taxei de poluare în cazul Tatu

Magistraţii Tribunalului Sibiu i-au dat, joi, câştig de cauză sibianului Ioan Tatu, care a dat statul în judecată pentru recuperarea taxei de poluare şi au dispus restituirea sumei, dar şi plata cheltuielilor de judecată, însă sentinţa nu e definitivă. Această decizie poate fi atacată la Curtea de Apel Alba Iulia. Ioan Tatu a dat statul în judecată pentru recuperarea taxei de poluare, aceasta fiind prima înfăţişare în proces după ce magistraţii europeni au anunţat că OUG 50/2008 contravine dreptului comunitar. „Noi vă solicităm să dispuneţi admiterea acţiunii aşa cum a fost precizată, obligarea celor două pârâte (Administraţia Finanţelor Publice Sibiu şi Administraţia Fondului pentru Mediu - n.r.), în solidar, la restituirea taxei percepute cu titlul de taxă de poluare, actualizată în funcţie de rata inflaţiei, împreună cu dobânda fiscală aferentă”, a cerut magistraţilor avocatul Dragoş Târşia, care îl reprezintă pe sibianul Ioan Tatu, potrivit Mediafax.
În schimb, reprezentanţii Direcţiei Generale a Finanţelor Publlice Sibiu au susţinut că recomandarea CJUE nu spune că taxa sau cuantumul acesteia ar fi „greşite”, ci vorbeşte despre „o aşa-zisă discriminare”. „În ceea ce priveşte soluţia pronunţată de Curtea de Justiţie, vreau să arăt faptul că aceasta nu vine să spună că această taxă este greşită sau cuantumul acesteia este greşit, ci vorbeşte numai de regimul care rezultă din aplicarea acestei măsuri şi care, după părerea Uniunii Europene, ar constitui o aşa-zisă discriminare între achiziţia de vehicule din străinătate şi achiziţia de vehicule de ocazie de pe piaţa internă”, au declarat, în faţa instanţei, reprezentanţii Finanţelor Publice Sibiu. În plus, aceştia au cerut amânarea cauzei, atâta vreme cât Curtea Constituţională a stabilit că prevederile OUG 50/2008 sunt constituţionale, iar „atât Ministerul de Finanţe, cât şi Guvernul vor modifica dispoziţiile privitoare la taxa de poluare”.
După ce au ascultat părţile implicate în proces, magistraţii au anunţat că nu vor amâna cauza şi s-au retras pentru a delibera. După mai bine de două ore, aceştia au anunţat că „obligă în solidar pârâtele să restituie reclamantului suma de 7.595 lei, achitată cu titlul de taxă de poluare, actualizată în funcţie de rata de inflaţie de la data de 29 octombrie 2008, data cererii de restituire, şi până la data plăţii efective; obligă în solidar pârâtele la plata către reclamant a dobânzii legale şi obligă în solidar pârâtele la plata de 15.877 de lei cu titlul de cheltuieli de judecată”. Potrivit Mediafax, avocatul Dragoş Târşia a declarat, după pronunţarea sentinţei, că a fost o „victorie scontată”. Potrivit acestuia, statul ar trebui să restituie „din oficiu” banii tuturor celor care au plătit taxa de poluare. „Obligaţia pozitivă care incumbă din decizia Tatu în sarcina statului român ar fi restituirea administrativă «ex oficio» către toate persoanele care au plătit o taxă de poluare în temeiul OUG 50 din 2008, necondiţionat şi fără medierea unui proces. Asta raportat la faptul că, în ultima perioadă, numărul de cauze devoluate tribunalelor din toată ţara este considerabil şi bunul mers al justiţiei este afectat de supra-aglomerarea acestor cauze. Ar fi trebuit ca Guvernul să reacţioneze până acum şi să dispună restituirea din oficiu, nici măcar cu cerere, persoanelor care au plătit o taxă, Guvernul având la îndemână datele persoanelor care au plătit această taxă”, a declarat Dragoş Târşia.
Sentinţa Tribunalului Sibiu nu este însă definitivă şi poate fi atacată, în termen de 15 zile, la Curtea de Apel Alba Iulia.comentarii
5 comentarii

Bravo!!!!!!!!!!!!11
ioana
20.05.2011 18:57
Bravoooo, sunt mandru ca sunt sibian !
Many
21.05.2011 12:59
Bravoooo, sunt mandru ca am platit taxa!!!
Ma voi umple de proprii bani in urmatoarele 10-15 rate.
Fraier
21.05.2011 15:23
o sa schimbe acum taxa si va trebui sa platim in fiecare an taxa de poluare.bravo dumnului tatu care a avut curajul sa se judece cu acesti hoti care ne conduc tara.castigam pe o parte si platim pe alta.astia sunt guvernantii din aceasta tara.din pacate suntem invatati sa inghitim tot ce ne baga pe gat acesti hoti.daca ar fi mai multi ca domnul tatu poate s ar putea schimba ceva .
expertu
21.05.2011 16:26
BRAVO AI FOST UN LUPTATOR ADEVARAT SI A-I CASTIGAT DAR AI GRIJE LA CURTEA DE APEL ALBA-IULIA SUNT ALTI MAGISTRATI IN PARANTEZA (CORUPTI) SE VEDE CE SE INTAMPLA IN JUD. ALBA DAR CINSTE TRIBUNALULUI SIBIU
tepes
21.05.2011 17:48
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia