Tribuna
Sevis
Uită de meseriaşi, află cum îţi poţi monta singur parchetul laminat!
Uită de meseriaşi, află cum îţi poţi monta singur parchetul laminat!

Când vine vorba despre amenajările interioare, sunt câteva lucruri pe care le poţi face singur, fără să apelezi la ajutorul unor specialişti. Cu puţină îndemânare şi cu uneltele potrivite, poţi obţine un rezultat de succes şi vei face şi economie, în acelaşi timp!

Montarea parchetului laminat este unul dintre proiectele de care te poţi ocupa singur. Nu durează mult şi nu este foarte dificil. Acesta este cel mai popular, în ultimii ani, datorită aspectului plăcut, al preţului accesibil, dar şi datorită rezistenţei pe care o are în timp. În plus, modelele de pe piaţă sunt numeroase şi foarte variate, astfel încât este imposibil să nu îl găseşti pe cel potrivit pentru locuinţa ta! Pentru că parchetul laminat este o podea liberă, înseamnă că acesta nu se va lipi de suprafaţa inferioară. Din acest motiv, acesta poate fi montat oriunde, foarte simplu, prin îmbinarea plăcilor de lemn!

 

Urmează paşii de mai jos pentru ca montarea parchetului să fie o experienţă rapidă şi fără efort!

 

Înainte de montaj

 • Achiziţionează toate lucrurile de care ai nevoie

Este foarte important ca, atunci când te apuci de treabă, să ai toate obiectele necesare. În caz contrar, acest proiect îţi va lua mai mult timp decât te aşteptai şi, probabil, te vei stresa inutil. În primul rând, măsoară suprafaţa şi calculează câţi metri pătraţi de parchet laminat sunt necesari pentru a o acoperi. După achiziţionarea acestuia, vei mai avea nevoie de folie de polietilenă, plintă, clipsuri de prindere a plintei sau silicon şi praguri de trecere. Acestea sunt materialele pe care le vei monta. Apoi, vei avea nevoie de câteva unelte şi accesorii necesare, precum fierastrău electric sau manual, distantiere, rigla, creion şi ciocan de cauciuc.

 • Verifică dacă suprafaţa pe care îl vei monta este dreaptă

Primul pas pe care trebuie să îl faci este să te asiguri că podeaua este dreaptă, fără denivelări. Astfel, nu va exista riscul ca plăcile să se desprinda sau să se rupă odată ce vor fi montate. De asemenea, această suprafaţă trebuie să fie uscată şi bine curăţată înainte de a pune parchetul.

 • Goleşte camera de orice piesă de mobilier

Încăperea care urmează să fie amenajată şi dotată cu parchet laminat trebuie să fie goală. Vei avea nevoie de spaţiu pentru materiale şi unelte, iar piese de mobilier rămase te pot încurca. În plus, nu poţi aşeza nimic pe plăci până în momentul în care lucrarea va fi terminată!

 

Proiectul propriu-zis

Acum că ai toate lucrurile necesare şi suprafaţa este pregătită, urmează să începi, cu adevarat, lucrarea.

 • În primul rand, va trebui să aşezi folia de polietilenă pe podea. Peste aceasta, se vor aseza plăcile de parchet.

 • Direcţia de aşezare a parchetului, pentru a obţine un efect de încăpere mai spaţioasă, trebuie să fie aceeaşi cu cea în care pătrunde lumina naturală în cameră.

 • Pentru prima placă, vei avea nevoie de distanţiere. Este recomandat ca distanţa de la perete până la primul rând să fie de cel puţin 15 mm, pentru a se evita deteriorarea acestuia în timp.

 • Apoi, îmbină bucăţile de parchet pentru a obţine prima serie. Taie plăcile în aşa fel încât să se potrivească perfect şi să rămână acelaşi spaţiu între ele şi pereţii laterali.

 • Foloseşte porţiunea rămasă pentru a începe următorul rând. Ai grijă la îmbinarea segmentelor, pentru că unele sisteme de prindere sunt destul de fragile. Pentru o fixare cât mai bună şi o suprafaţă cât mai netedă, poţi folosi ciocanul de cauciuc sau presarea plăcilor cu ajutorul mâinilor.

 • Continuă acest parcurs până când ajungi la ultimul rând. Încă o dată, va trebui să măsori şi să tai bucăţile de parchet în aşa fel încât să rămână o distanţă de minimum 15 mm între acesta şi perete.

 • În cazul în care va fi nevoie, va trebui să tai din tocurile uşilor pentru a face loc parchetului. Lasă îndeajuns de mult spaţiu pentru ca acesta să nu fie zgâriat atunci când uşa se închide sau se deschide.

 • Dacă este necesar să ocoleşti anumite ţevi, decupează din plăcile de parchet suprafaţa respectivă. Măsoară, însă, cu rigla şi foloseşte-te de creion pentru a marca măsurătorile exacte!

 • Următorul pas este să fixezi plintele. Acestea vor acoperi spaţiul rămas între perete şi parchet. Pragurile de trecere se fixează la spaţiile de acces către alte camere, pentru a nu exista diferenţe de nivel între podele.

După ce ai terminat toţi aceşti paşi, pardoseala este gata pentru a fi folosită! Timpul de montare nu ar trebui să fie prea lung, iar apoi te poţi bucura de noul decor al camerei tale!

 

 

 

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia