Tribuna
Trecutul de la Brukenthal: fresce, hărţi şi masonerie
Andra MARINESCU
5734 vizualizari
Trecutul de la Brukenthal: fresce, hărţi şi masonerie
Frescele, hărţile şi lojile masonice constituie temele principale ale celor trei expoziţii vernisate ieri, 12 septembrie, începând cu ora 12, la Palatul "Brukenthal" din Piaţa Mare. Curatorii expoziţiilor şi Sabin Adrian Luca, managerul Muzeului Naţional "Brukenthal" din Sibiu, au fost cei care au prezentat colecţiile, după care au "dat cuvântul" publicului, care a admirat exponatele şi, odată cu ele, trecutul.
Ora prânzului a bătut în Cabinetul de Cartografie al Palatului "Brukenthal" cu deschiderea a două expoziţii. Prima dintre ele, "O pictură murală unică în România, descoperită în centrul istoric al Sibiului", al cărei curator este dr. Dana Roxana Hrib, prezintă, prin intermediul do­cumentaţiei din timpul deca­pării frescei de secol al XVII-lea, "Scene din războiul tro­ian" - Casa Weidner - Reu­s­sner - Czekelius, Piaţa Mare, nr. 16, una dintre valo­rile patrimoniului imobil al oraşului Sibiu, neinclusă în prezent în circuitul turistic. "Faptul că într-un oraş cu o aplecare deosebită spre cul­tură cum este Sibiul se mai fac şi descoperiri... E o arheo­logie de zi acest tip de des­coperire a frescei, a picturii realizate pe zid.", a spus Sa­bin Adrian Luca, managerul Muzeului Naţional "Bru­ken­thal". Printre exponate pu­-tem distinge o frescă despre istoria Troiei, elementele ico­nografice fiind unice în Ro­mânia, dar şi una necunos­cută, o scenă centrală ce descrie două personaje mas­culine în partea stângă a compoziţiei, însoţite de două grupuri de oameni, unul înarmat cu suliţe şi celălalt alcătuit din personaje îm­bră­cate civil. Subiectul celei din urmă fresce nu a putut fi elu­cidat până în prezent. "Mo­tivul pentru care deschidem această expoziţie este mai degrabă de conştientizare a comunităţii locale asupra existenţei acestei fresce în interiorul unor imobile  din centrul istoric al Sibiului", a spus Dana Roxana Hrib. De asemenea, sunt propuse în cadrul acestei expoziţii aso­cieri cu lucrări de pictură din arta europeană, aşezându-se, astfel, bazele unui studiu care ar contribui la restau­rarea integrală a picturii mu­rale. Expoziţia va fi deschisă publicului până pe 27 octombrie.

Întoarcere în timp

Cel de-al doilea vernisaj, ţinut tot în Cabinetul de Car­tografie al Palatului "Bru­kenthal", este al expoziţiei "România pitorească - Ro­mânia cartografică". Aceasta doreşte să reitereze acele hărţi din colecţia Bibliotecii "Brukenthal" care permit atât o călătorie în timp, cât şi una dimensională, în spaţiul ro­mânesc. "Am gândit expoziţia de aşa manieră încât să facem mai multe călătorii pe mai multe planuri, primul fiind, bineînţeles, cel geo­grafic", a spus Constantin Ittu, unul dintre curatorii expo­ziţiei. "România pitorească - România cartografică" ilus­trează, printre altele, harta lumii în limba catalană, din secolul al XIV-lea, bătălia de la Plevna şi România pe judeţe din 1925. O adevărată incursiune în trecut şi, în acest fel, în istorie, este propusă publicului până pe 31 octombrie.

Lojile revin!

De aici... Cultura se mută în Sala de Consiliu a Pa­latului. Aici, de la ora 12.30, a început vernisajul celei
de-a treia expoziţii, inti­tulată su­gestiv "Loja masonică si­biană Sfântul Andrei la cele trei frunze" (1767 - 1790). "Muzeul e obligat, prin  natura acestei legi scrise, nu ne­scrise, de a proteja şi aceste categorii de patrimoniu şi gesturi ale societăţii care uneori nasc controverse. Una dintre problemele contro­versate de-a lungul timpului, dar şi azi, e cea a maso­neriei", a spus Sabin Adrian Luca. Expoziţia aduce, până pe 10 decembrie, o parte din patrimoniul pe care îl deţine muzeul şi expune, în acest fel, pentru prima dată, cele mai importante loji masonice din Transilvania secolului al XVIII-lea. Vizitatorii pot vedea în cadrul acestei expoziţii colanul fratelui milostiv (os­pitalier), ţinuta şi însemnele de ucenic (gradul I), colanul steward-ului, al secretarului, al trezorerierului şi vice­preşedintele lojei, cel de-al doilea supraveghetor. Cei care doresc să afle mai multe despre masonerie şi obiec­tele aferente pot cumpăra şi volumul "Colecţia de obiecte masonice", disponibil la "Brukenthal" la preţul de zece lei. De asemenea, expoziţia cuprinde şi şorţuri, mănuşi, sigilii şi obiecte de ritual, cum sunt ciocanele, urnele de vot, clepsidra sau craniul. Cu­ratorii expoziţiei sunt Adrian Georgescu şi Olga Beşliu.
Cele trei vernisaje au adu­nat oameni de specialitate, fotografi renumiţi şi un public numeros, interesat să le descopere poveştile.
comentarii
4 comentarii

Razboiul Troian Aeneas versus Turnus .descoperita 1902, acoperita 1903, Avram scrie 1961 despre ea.

"Faptul că
Georg
13.09.2013 11:30
Completati LINK-ul cu ce trebuie si cititi INFO clar..
Il bag in paranteza sa nu fie SPAM
(sibiul.ro/forum/viewtopic.php?f=2&t=16759)
Georg
13.09.2013 11:34
INFO cu amanunte:

Pe Patrimoniu Sibian Piata Mare Nr. 16
(Casa Weidner - Reu
Georg
13.09.2013 11:57
Si mai multe INFOs gasiti, cu LINK-uri interne care duc in toate partile, pana si la acest articol de aici(Posting 2.) la prezentarea Deschiderii Expozitiei, tot pe sibiul.ro Forum Evenimente Sibiene:

12.09 -27.10.2013. EXPO. Fresca Razboiul Troian (desc.1902)

sibiul.ro/forum/viewtopic.php?f=7&t=16757

(copiati asa LINK-ul, paste sus pe Leiste de adresa, se deschide, NU e SPAM.)
Georg
13.09.2013 12:16
Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
ARTMANIA
Licitatie publica