Tribuna
Apa Canal
În exclusivitate
"Trebuie ca oamenii să re–înveţe să comunice"
N. I. DOBRA
2646 vizualizari

Antonia Noel, născută Creţu, este sibiancă. A plecat, în urmă cu 20 de ani, în Franţa, pentru a-şi continua studiile de jurnalism începute la Universitatea "Lucian Blaga". După patru ani la universităţile din Nancy şi Tours, a lucrat în mass-media, la Radio France International şi Canal France International. S-a căsătorit, are un fiu de şapte ani şi, în 2006, a revenit în ţară, la Bucureşti, lucrând în domeniul comunicării în cadrul unei companii multinaţionale.
În zilele de 28-29 aprilie curent, la Hotelul Goden Tulip din Sibiu, Antonia Noel va susţine un atelier de comunicare. Am abordat-o pentru a afla amănunte.
- Vă rog să mă lămuriţi şi pe mine ce face un "trainer" şi un "managing director" în comunicare?
"În timp, am început să-mi dau seama că procesul de comunicare nu înseamnă doar marketing şi imagine, manipulare sau discurs targhetat. Comunicarea este, de fapt, acea legătură, contact, relaţie care se stabileşte între oameni şi care ne ajută să creştem frumos, fiecare la capătul lui de relaţie. Am urmat cursurile de comunicare relaţională ale Centrului Adres din Franţa, susţinute de psihologul/formator Aleth Naquet. Atelierele de comunicare pe care le susţin în faţa publicului din ţară - am fost la Braşov, Cluj, Piatra Neamţ, Bucureşti, bineînţeles, Sibiu, în noiembrie anul trecut - sunt bazate pe această metodă non-violentă de a comunica, Metoda ESPERE, care este o pedagogie a comunicării cu efect terapeutic, cu alte cuvinte înveţi să descoperi cum să faci altfel lucrurile şi asta are un efect benefic asupra ta".
- Complicat. Practic, ce faceţi în aceste "ateliere"?
"În seminariile pe care le susţin transmit participanţilor unelte (eşarfa, bastonul cuvântului, simbolurile), reguli şi concepte ale metodei, în vederea asimilării noţiunilor de bază ale acestui nou sistem de a comunica. Mai apoi, lucrăm pe situaţii concrete, în care participanţii vin cu cazuri proprii, de acasă, de la serviciu. De exemplu, cineva împărtăşeşte dificultatea de a se înţelege cu colegul de birou, altul are probleme de comunicare cu copilul etc."
- Cam aşa fac "alcoolicii anonimi" din SUA, se adună şi îşi spun necazurile...
"Sunt situaţii de zi cu zi, cu care toţi ne confruntăm. Ideea e de a-i ajuta pe participanţii la workshop să descopere un alt mod de a le privi, de a le înţelege şi de reuşi, în fine, să le gestioneze dintr-o perspectivă total nouă."
- La precedenta vizită în Sibiu, tema seminarului a fost comunicarea în relaţia părinţi-copii. De data asta cu ce-i atrageţi pe sibieni?
"Tema actualului seminar este mai largă, privind ameliorarea relaţiilor cu cei din jur: părinţi cu copii, dascăli cu elevi, soţii cu soţiile, angajatul cu colegii şi şefii. Important de reţinut este că Metoda ESPERE de comunicare nu e o formulă magică: vii la curs şi după aceea totul se întâmplă de la sine. Metoda cu care lucrez te invită să fii zilnic responsabil în ceea ce faci, să te implici, să te poziţionezi clar faţă de ceilalţi, să devii autorul propriei tale vieţi."
- Interesant. Poate că asemenea seminarii nu le-ar strica politicienilor noştri, care au cam uitat să comunice şi între ei şi cu alegătorii.
"Participanţii la aceste seminarii au posibilitatea să se descopere, în primul rând, pe ei şi, mai apoi, vor beneficia de experienţa şi situaţiile trăite de ceilalţi, pentru a găsi răspunsul la unele din propriile dificultăţi. Participantul nu este doar un simplu ascultător al unui discurs, ci devine actor în propriu-i proces de dezvoltare personală, prin situaţiile aduse în faţa celorlalţi participanţi."
- Am înţeles. Pentru cei care ar dori mai multe informaţii, unde vă pot găsi?
"Mobil 0040 / 747-269 393 sau www. antonianoel.com şi www.facebook.com /comunicaeficient".
- Vă mulţumesc şi să doresc satisfacţii în profesiunea aleasă.  comentarii
2 comentarii

non voilenta este o utopie,de pilda acest articol distruge in mod violent linistea,chiar daca-i doar electronic,in legatura cu posibilitatea de a avea impresia ca poti dobindi o mai buna dexteritate in comunicare,se bazeaza pe dorinta fiecaruia de comunica mai bine,si daca ar fi gratis ar fi dubios,cum este si recomandat de maestrul autor,este cu atit mai dubios
popa prostu
20.04.2012 15:20
f. frumos ce incercati sa faceti pentru oameni. in orice domeniu ai activa este nevoie de comunicare,comunicarea este f. importanta mai ales in cuplu.antonia draga poate asa nu o sa mai vedem niciodata barbati care isi omoara sotiile atunci cand ele nu-si mai doresc sa ramana langa ei.adunati cat mai multi barbati si facet-ii sa inteleaga ca nu poti tine langa tine pe cineva care nu te mai vrea ca partener de viata, in cateva cuvinte dragoste cu forta nu se poate. va doresc mult succes.
deaconu anca
23.04.2012 08:09
Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA