Tribuna
Tratarea apei pentru consumul uman, o lecţie ”altfel” pentru elevi
Tratarea apei pentru consumul uman, o lecţie ”altfel” pentru elevi

Aproximativ 120 de elevi de la instituţii de învăţământ din aria de operare a Apă Canal Sibiu S.A. (Şcoala gimnazială ”I. L. Caragiale” Sibiu, Şcoala Gimnazială ”Traian” Târnăveni şi Şcoala Gimnazială Avrig) au avut, săptămâna aceasta, parte de o lecţie ”altfel” la Staţia de tratare a apei ”Dumbrava” din Sibiu şi la Staţia de tratare a apei Avrig.

Micii consumatori, majoritatea aflaţi în clasele a I-a şi a II-a, au aflat care sunt etapele pe care le parcurge apa brută pentru a deveni sigură consumului uman. Elevii din Avrig au aflat despre sistemul complex de filtrare, tratare şi stocare a apei. În laboratorul de analize apă potabilă, copiii au efectuat câteva determinări privind nivelul Ph-ului, temperatura şi turbiditatea.

Procesele tehnologice de potabilizare au fost urmărite cu mare interes şi de elevii din Sibiu şi Târnăveni. Ei au parcurs ”drumul apei” la Staţia de tratare a apei ”Dumbrava”, drum ce porneşte de la camera de amestec trecând prin bazinele de coagulare, filtre cu paturi de nisip, instalaţii de dezinfectare cu clor şi ajungând în rezervoarele de înmagazinare, de unde apa potabilă este introdusă în reţeaua de distribuţie. În fiecare secundă, Staţia ‘’Dumbrava’’ tratează în medie 700 de litri de apă, capacitatea putând creşte, funcţie de consumul din reţea, până la 1.200 de litri/secundă. Inaugurată în 1966, extinsă în 1997 şi reabilitată cu fonduri europene în perioada 2008-2010, staţia asigură apă pentru locuitorii municipiului Sibiu şi localităţilor Şelimbăr, Veştem, Bungard, Mohu, Cristian, Şura Mare, Hamba, Şura Mică, Rusciori, Ocna Sibiului, Loamneş, Mândra, Alămor, Haşag, Păuca, Presaca, Broşteni, Bogatu Român şi Apoldu de Jos. Apa brută tratată la Staţia ‘’Dumbrava’’ provine în proporţie de peste 90 % din sursa Gura Râului, diferenţa fiind asigurată de sursa Sadu.

Cu lecţiile despre apă învăţate, o parte dintre micuţi au fost foarte bucuroşi să primească medalii de ”Prieten al apei” şi jocuri educaţionale. Acestea au fost realizate prin Proiectul educational ”Prietenii Apei”, pe care Apă Canal Sibiu S.A. şi Wilo România îl derulează începând cu anul 2009.






comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA