Arta culinară, dietetica şi arhitectura urbană sunt cele trei componente în jurul cărora se cristalizează proiectul, seria de documente imprimate şi cele două ateliere culinare, fiind destinate deopotrivă copiilor, adolescenţilor şi adulţilor. Proiectul aduce în atenţia publicului o experienţă vizuală inedită, un periplu în arhitectura epocilor respective, o călătorie în lumea gastronomică a secolelor trecute şi activităţi interactive care surprind prin modul de abordare a unor reţete culinare vechi. Toate acestea pun în evidenţă arhitectura oraşelor transilvănene, modul sănătos de preparare a alimentelor, etica şi estetica gastronomică.
„TRANSILVANIA CULINARĂ“ abordează în cheie interculturală dialogul deschis şi interacţiunea în comunităţile din Ardeal. Prin intermediul activităţilor propuse sunt evidenţiate, din punct de vedere istoric, diversitatea culturală şi multitudinea de identităţi care se regăsesc în geografia şi în viaţa socială a Transilvaniei.
Album de referinţă
Punctul forte al proiectului îl reprezintă editatrea albumului „CULINARIA TRANSSYLVANICA“ care valorifică importante fonduri documentare ale Bibliotecii Judeţene ASTRA Sibiu (iconografie - carte poştală şi fotografie, publicaţii seriale sibiene, carte românească veche şi Transilvanice - imprimate în Sibiu, ex-libris-uri precum şi multe reclame apărute în publicaţiile vremii, care conferă materialului gustul şi aroma unor timpuri de mult apuse.
Piesele iconografice aduc în prim-plan imagini mai vechi şi mai noi ale unor străzi şi pieţe (Piaţa Mare, Piaţa Mică), în care au fiinţat/fiinţează restaurante, hoteluri, magazine alimentare sibiene.
Cartea românească veche, tipăriturile cunoscute sub titulatura de Transilvanice, toate imprimate în Sibiu, prin caracterul periodic de apariţie (calendare) ofereau cititorilor informaţii şi sfaturi de ordin gastronomic: perioadele anului propice pentru însămânţări şi strângerea recoltei, previziuni legate de viitoarea recoltă, respectarea unor norme alimentare care să asigure păstrarea sănătăţii individului. Chiar din titlul acestora, descoperim faptul că se adresau şi celor aflaţi dincolo de meleagurile transilvănene, fiind alcătuite pentru a fi consultate şi de către comunităţile din „[...] Ungaria, Transilvania şi locurile învecinate”.
Prin tematica abordată (consumul de cereale, fructe, legume, carne şi băuturi alcoolice), ex-libris-urile selectate vin să întregească latura artistică a lucrării.
Editorii albumului sunt dr. Silviu Borş, dr. Dan Nanu, dr. Răzvan Pop şi dr. Bogdan Andriescu.
Proiectul „TRANSILVANIA CULINARĂ“ este cofinanţat de Consiliul Judeţean, prin Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Cindrelul – Junii Sibiului“, în cadrul Agendei Comunităţii 2019, în cadrul programului Sibiu Regiune Gastromnomică Europeană. Lucrarea va fi prezentată în cadrul sesiunii anuale de comunicări ştiintifice a Institutului de Cercetări Socio-Umane Sibiu, ce va avea loc în 6 decembrie 2019, la sediul instituţiei.