Tribuna
Tradiţia românească, acasă, în muzeu
Andra MARINESCU
1517 vizualizari
Tradiţia românească, acasă, în muzeu
Lacul din Muzeul în Aer Liber a fost locul unde oameni de toate vârstele s-au întâlnit să pescuiască. Copiii au fost cei mai impresionaţi de demonstraţiile lipoveneşti pe care CNM ASTRA le-a oferit în acest sfârşit de săptămână. Totodată, micuţii s-au putut bucura de numeroase ateliere de creaţie, de la dulgherit, la confecţionat păpuşi sau gătit ca în Delta Dunării. Deşi vremea nu a fost întocmai prietenoasă, sute de vizitatori au trecut pragul muzeului în weekend.

În fiecare weekend, ASTRA readuce copilăria. Astfel că, de joi, în Muzeul în Aer Liber au avut loc diverse activităţi, de la ateliere de pictură pe lemn sau piatră, de confecţionare a jucăriilor tradiţionale, precum şi demonstraţii de pescuit cu instrumente specifice lipoveneşti.
Am trecut şi noi pragul Târgului de ţară din muzeu, sâmbătă, pe la prânz, fiind întâmpinaţi de mirosul peştelui gătit de organizatori. Ciorba de peşte, sarmalele din peşte, ardeii umpluţi cu peşte şi delicioasele gogoşi lipoveneşti au făcut deliciul după-amiezei tuturor celor care au venit la atelierele meşterilor populari.


"Dacă nu pui suflet, nu faci nimic"


La o masă încărcată cu păpuşi, am întâlnit-o şi pe Magdalena Dudău. Este din Brezoi, judeţul Vâlcea, şi iubeşte să vină în faţa micilor sibieni şi să îi înveţe câteva dintre tainele confecţionării unei păpuşi din lână. Coase, zâmbeşte şi o sfătuieşte pe una dintre fetiţele care, cu răbdare, o ascultă şi o urmează cu acul. "Da, veniţi lângă noi!", ne spune şi ne aşezăm. Aşa, aflăm cum prind viaţă păpuşile sale. "Folosesc materiale din fire naturale: bumbac, in, cânepă, lână, resturi textile, danteluţe”. Sunt şi două marionete din rumeguş, de la începutul carierei sale. „Noi, meşterii, investim suflet. Dacă nu pui suflet, nu faci nimic", mărturiseşte Magdalena Dudău.
Toată săptămâna a avut musafiri de toate vârstele, care au plecat acasă cu zâmbetul pe buze şi în braţe cu păpuşile pe care le-au făcut cu drag. În primele două zile, creatorul popular a terminat tot materialul pe care îl adusese de acasă, aşa că a trebuit să se întoarcă la Vâlcea să mai aducă hăinuţe pentru păpuşi. "Sunt copii foarte interesaţi. Odată cu ei, am întinerit şi eu cu 30 de ani", spune doamna Magdalena.
Nu a venit singură de la Brezoi, ci cu Nică Marinică şi Juna Rodica, două marionete de dimensiuni mai mari pe care le îndrăgeşte nespus. Pe Nică Marinică l-a creat mai la începutul carierei sale, iar pentru că era singur şi trist, a decis să îi dea naştere şi Rodicăi. "Nică Marinică m-a rupt de spate, e cam greu, că am folosit materiale textile la crearea lui", ne explică meşterul.
Magdalena nu este, la origine, olteancă, ci moldoveancă, născută în Bacău. După ce a terminat facultatea, a plecat la Vâlcea, unde şi-a construit viaţa şi şi-a găsit pasiunea. Pentru a-şi aduce aminte de meleagurile natale, a hotărât să îşi îmbrace păpuşa în catrinţa pe care ea o purta când era mică. "E catrinţa mea de când eram copil. Mi-am păstrat lucruşoarele. Acum, trebuie să o facem să danseze, nu numai să dea din mânuţe", mai adaugă doamna Magdalena.
Fericirea sa stă într-o viaţă plină cu păpuşi, care aduc, la rândul lor, bucurie celor din jur. Mărturiseşte că vine constant la Sibiu, fiind invitată des de CNM ASTRA, la activităţile derulate, şi că aici întâlneşte prichindei care prind drag iute de păpuşile ei.


Pictură pe lemn sau piatră


În Muzeul în Aer Liber, în weekend, au fost create şi ateliere de pictură pe lemn sau pe piatră, cu meşteri populari, în zona de interacţiune a Târgului de ţară. Totodată, cei care au ajuns în zona Târgului de ţară au putut participa la un atelier de pictură a mobilierului săsesc, în cadrul căruia meşterii populari au decorat cu motive specifice saşilor ori maghiarilor transilvăneni.
Una dintre cele mai atractive activităţi a fost atelierul de pescuit, specific comunităţii lipoveneşti din Delta Dunării, pe Lacul din Muzeu. "Lacul din Muzeu are o faună piscicolă bine reprezentată, cu crap, caras, şalău, ştiucă, peşti răpitori. Ele sunt resursă foarte importantă pentru bucătăria lipovenească şi câteva <> din mâncăruri deosebite s-au petrecut şi în zilele acestea în muzeu", a spus Lucian Robu, muzeograf CNM ASTRA.







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA