PNL: "Am eliminat pensiile speciale ale parlamentarilor. Pensiile speciale pentru parlamentari au fost anulate! Angajamentul PNL a fost îndeplinit azi la votul din plenul Parlamentului. Continuăm cu îndreptarea legilor strâmbe adoptate ani la rândul de PSD, pentru acordarea de privilegii şi beneficii preferenţiale.
Pensiile parlamentarilor au fost introduse de PSD în 2015, iar orice tentativă a noastră de a le elimina s-a lovit de majoritatea nocivă PSD-istă din legislatura trecută. PNL a fost singura forţă politică care a votat împotriva introducerii pensiilor speciale". (...) "Prin votul românilor
s-a făcut dreptate! Noua majoritate de dreapta din Parlament a reuşit să elimine aceste pensii. Respectăm, astfel, voinţa cetăţenilor care ne-au dat votul de încredere, la alegerile parlamentare."
PSD (prin Marcel Ciolacu, preşedinte): "Astăzi majoritatea de dreapta a votat cu noduri în gât proiectul PSD de eliminare a pensiilor speciale ale parlamentarilor. N-au mai putut să o dea cotită! Oricât de mult au încercat să tergiverseze şi să se afunde în proceduri... Odată modificat Statutul deputaţilor şi senatorilor, pe Cîţu nu-l mai împiedică nimic să dea OUG pentru eliminarea tuturor celorlalte pensii speciale."
USR-PLUS: "Am promis eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor şi asta am făcut! USR PLUS a pus subiectul pe agenda publică încă din 2017 şi iată că astăzi am reuşit să eliminăm pensiile speciale pentru parlamentari. Este o victorie importantă în demersul nostru de a restabili dreptatea în România, acest sistem de pensii speciale rezervat celor pe care statul a vrut să-i privilegieze este injust şi inechitabil. Propunem calcularea tuturor pensiilor după acelaşi sistem, la contribuţie egală, pensie egală. Vom continua să căutăm cele mai bune variante, conforme cu Constituţia, pentru eliminarea pensiilor speciale şi pentru celelalte categorii profesionale. Iar următoarele pe listă sunt cele ale aleşilor locali introduse de PSD în legislatura trecută. Eliminarea pensiilor speciale este o necesitate morală pentru România".
Deci, o mare victorie, mai ceva ca 9 Mai 1945. Parlamentarii nu mai au pensii speciale! Numai că trâmbiţatele "pensii speciale" nu sunt, propriu zis, pensii, ci doar nişte indemnizaţii pentru limită de vârstă, care se oferă, LA CERERE. Adică pe româneşte, doar dacă spui, pe bază de cerere cu "subsemnatul", că "deeei şi mieee specialaaa", primeşti. Dacă nu, nu. Şi primeşti doar dacă ai trei mandate la activ şi eşti la vârsta pensiei. Speciale sau nu.
O dată, o spune Augustin Zegrean, fostul şef al Curţii Constituţionale: legea privind eliminarea pensiilor speciale nu e atacabilă, pentru că "nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizaţie pentru limită de vârstă". Şi că parlamentarii AU PENSIE. Probabil consistentă, dar, na, nu e "specială" ci normală.
A doua, o spune chiar ea, legea "pensiilor speciale", pe numele ei Legea Nr.257/2015. Unde zice, la Art. 48^1 - "Dreptul la indemnizaţia pentru limită de vârstă că, (1) Deputaţii şi senatorii care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare, eşalonate, după caz (...) au dreptul, la încetarea mandatului, la indemnizaţie pentru limită de vârstă, dacă nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Şi că (3) "Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă (...) se acordă în limita a 3 mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată".
Deci, dragi politicieni de la stânga la dreapta şi viceversa, aţi eliminat, până acum, O SIMPLĂ INDEMNIZAŢIE, şi aceea facultativă. Deci mai uşor cu trâmbiţele victoriei, că n-om fi toţi proşti, dovadă fiind rata prezenţei noastrăe la vot, sau, în fine, a ne-prezenţei. Aţi eliminat mai nimic, asta este. Să vă văd la celelalte pensii cu adevărat speciale cum faceţi, sau atunci o ardem că or fi ele mari cât un kil de salarii, dar sunt pensii pe bune, nu speciale şi că oamenii o merită pe deplin pentru că în slujba, alături de, rupt capul prin birouri, răspunderi cât China, etc, etc...
Dar ia să vedem ce alte speciale ne-pensii au parlamentarii
Da, probabil curentul în zona parlamentară trage aşa de tare încât ar fi capabili şi să spună ce mare jertfă au făcut ei pentru popor prin eliminarea opţionalei ăsteia "pensii speciale". Care e mizilic, e mărunţiş, e orice vreţi faţă de celalalte avantaje, chiar (şi mai ales) materiale, ale stresantei vieţi de parlamentar cu vacanţe tot parlamentare.Nu vorbim aici de odiosul restaurant-bufet de la ei, cu preţuri la care dacă spui "accesibile" deja exagerezi cu plus. Ci de chestii mai consistente.
În Legea 30/2017 "pentru completarea Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor", avem un capitol destul de lung care ne arată ce "meserie de la Sarajevo" e să fii parlamentar. "Best job I ever head", ce mai...
Păi să o luăm aşa. Indemnizaţia unui parlamentar este între +/- 11.000 lei şi +/- 14.000 lei. Adică tu, lucrătorul pe minimul pe economie, mai pui un zero la cât primeşti şi realizezi ori că iei de zece ori mai puţin decât parlamentarul pe care l-ai ales, ori ia demnitarul acela de 10 ori mai mult decât tine. A, şi ele, salariile, pot fi indexate ori de căte ori se indexează salariile tuturor bugetarilor, ca nu cumva să îi afecteze sau să se simtă discriminaţi.
Şi staţi că nu e gata. ÎN PLUS (nu partidul), ei mai primesc, conform Art. 45 din legea meniţionată: transport gratuit intern pe calea ferată, cu orice categorie de trenuri de călători; bani pentru "acoperirea cheltuielilor de transport din circumscripţie", sau contravaloarea a 7,5 litri combustibil la 100 km parcurşi, "cel mult pentru un drum dus-întors săptămânal". Cei care nu locuiesc în Bucureşti, li se decontează cheltuielile de transport "pe liniile aeriene interne pentru o călătorie dus-întors pe săptămână". Asta inclusiv în vacanţa parlamentară, "pentru îndeplinirea unor sarcini legate de exercitarea mandatului". Mai primesc bani de diurnă, de cazare, de telefon, pentru biroul parlamentar din teritoriu, cine e curios de alte detalii, să vadă aici:
http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?den =act3_1&par1=0
Morala e că dragii de parlamentari au desfiinţat ceea ce nu prea interesa şi nu afecta, pentru că viaţa de parlamentar pe banii noştri e oricum dulce si superbă, de aia se şi bat pe locuri eligibile pe listele electorale, şi vă cer votul. În plus, în Parlament pare să sufle un suflu tineresc, în sensul că cei de acolo nu sunt pensionabili, deci oricum nu vor beneficia de mult - trâmbiţata pensie specială care nici măcar nu e pensie de fapt. Că pensia "normală" a parlamentarului oricum e destul de specială. Deci, joc de glezne şi surle şi trompete doar aşa, de ochii alegătorului.
Acum v-aţi prins? Ţineţi-vă bine să nu cădeţi.