Tribuna
Sevis
Tot ce trebuie să știi despre Hold'em Poker
Tot ce trebuie să știi despre Hold'em Poker

 La aproape 100 de ani de la apariție, Texas Hold'em este în zilele noastre cel mai popular joc de poker. La nivel mondial, milioane de oameni joacă astăzi poker holdem online pe bani reali sau pe puncte, fie că o fac în cazinourile terestre sau online ori pe Facebook, în versiunea Zynga Poker - unul dintre cele mai populare jocuri disponibile pe uriașa platformă de socializare.

 

Cum se joacă Texas Hold'Em

 

  • Fiecare jucător primește două cărți, vizibile doar pentru el
  • Dealerul pune pe masă cinci cărți - mai întâi pune trei, apoi încă una (turn) și apoi și ultima (river). Acestea pot fi folosite de jucători pentru a alcătui cea mai bună mână posibilă de cinci cărți
  • Înainte să își arate cărțile, jucătorii plasează pariuri în 3 runde - flop, turn, river. Pentru a rămâne în mână și a vedea următoarea carte, toți jucătorii trebuie să mizeze același număr de jetoane precum ceilalți
  • Potul este câștigat de jucătorul care are cea mai bună mână

 

Ierarhia mâinilor de poker este următoarea:

 

Chinta de culoare: cinci cărți în ordine numerică, toate de aceeași culoare. La egalitate, chinta de culoare care are cartea maximă cea mai mare câștigă întreg potul. Chinta Royală este cea mai bună combinație posibilă și e alcătuită dintr-un as, un popă, o damă, un valet și un decar de aceeași culoare.

 

Careu: patru cărți de aceeași valoare și o a cincea adițională. La egalitate, careul mai mare câștigă întregul pot.

 

Full: trei cărți de aceeași valoare și două cărți cu rang diferit, dar egale între ele. La egalitate, mâna cu cele trei cărți egale de rang mai mare încasează potul.

 

Culoare: cinci cărți de aceeași culoare. La egalitate, jucătorul care are cartea maximă mai mare primește potul. Dacă mai mulți jucători au cartea maximă de același rang, următoarea carte după cartea maximă ca rang se ia ca reper pentru stabilirea câștigătorului. Dacă toate cele cinci cărți sunt egale, potul se împarte în mod egal între jucătorii respectivi.

 

Chinta: O secvență de cinci cărți consecutive. La egalitate, chinta care are cartea mai mare câștigă întreg potul. Trebuie menționat că asul poate fi folosit atât la capătul superior al unei chinte (10-J-Q-K-A), dar și la cel inferior (A-2-3-4-5). Este singura carte ce poate fi folosită în acest mod.

 

Trei de-un fel: Trei cărți de aceeași valoare împreună cu alte două cărți de ranguri diferite. La egalitate, mâna care are cele trei cărți de aceeași valoare mai mari câștigă potul întreg.

 

Două perechi: două cărți de același rang, împreună cu alte două cărți de același rang și o a cincea de rang diferit. La egalitate, jucătorul cu perechea cea mai mare câștigă. Dacă perechile mai mari sunt identice, atunci a doua pereche se folosește pentru a stabili câștigătorul. Dacă ambele perechi sunt identice, atunci se folosește cartea a cincea pentru a stabili câștigătorul, după aceeași metodă: cartea mai mare.

 

O pereche: Două cărți cu același rang, împreună cu alte trei cărți de ranguri diferite. La egalitate, jucătorul cu perechea mai mare câștigă. Daca jucătorii au aceeași pereche, cartea cea mai mare dintre celelalte se folosește pentru a stabili câștigătorul.

 

Carte mare: Orice mână care nu intră în categoriile amintite mai sus. La egalitate: în cazul în care cartea maximă este de același rang pentru mai mulți jucători, următoarea după cartea maximă se ia în considerare pentru a stabili câștigătorul și tot așa.

 

Tipuri de Texas Hold'em:

  • Limit Texas Hold'em: există o limită stabilită din start a pariurilor ce pot fi făcute în fiecare rundă
  • No Limit Texas Hold'em: se poate paria orice sumă, în funcție de câte jetoane are jucătorul
  • Pot Limit Texas Hold'em: se poate paria orice sumă, până la valoarea potului
  • Mixed Texas Hold'em: se alternează cu runde de Limit Texas Hold'em și runde de No Limit Hold'em.

 

 

Cum se joacă Hold'em

Blind-urile: Dealerul din jocul curent este semnalizat printr-un semn numit 'buton' sau 'buton de dealer'. Înainte de începerea jocului, jucătorul din stânga butonului pune primul pariu obligatoriu, "small blind-ul". Apoi, jucătorul aflat imediat în stânga acestuia pune "big blind-ul", care este de obicei de două ori mai mare decât small blind-ul. În funcție de mizele și de structura pariurilor jucate, mizele pot varia.

 

Spre exemplu, în jocurile Limit, big blind-ul este identic cu small bet-ul, iar small blind-ul este de obicei jumătate din mărimea big blind-ului, însă poate și mai mare.

 

În jocurile Pot Limit și No Limit, jocurile sunt denumite în funcție de mărimea blind-ului. Astfel, un joc Hold'em de $1/$2 are un small blind de $1 și un big blind de $2.

 

Ce opțiuni de pariere au jucătorii - Ca și în celelalte versiuni ale jocului de poker, acțiunile disponibile sunt fold, check, bet, call sau raise. Dacă nimeni nu a făcut un pariu, atunci jucătorul poate face check sau bet. Dacă un jucător a făcut bet, atunci următorii pot face fold, call sau raise. Call înseamnă o sumă egală cu cea pariată de jucătorul anterior, iar raise mărește suma pariată anterior.

 

Pre-Flop -  După ce-și consultă cărțile proprii, jucătorul are posibilitatea de a-și juca mâna, fie cu un big blind, fie plusând. Următorul jucător are opțiunea de a face fold, call sau raise. Acțiunea se desfășoară de la stânga la dreapta.

 

Flopul - După încheierea primei runde de pariere, trei cărți sunt așezate în mijlocul mesei, cu fața în sus. Acestea sunt numite flop și sunt disponibile fiecărui jucător activ. După ce aceste cărți au fost așezate pe masă se continuă cu parierea pe flop, începând cu primul jucător activ din stânga butonului.

 

Turn-ul - În momentul în care runda de pariere de pe flop este încheiată, pe masă va mai fi așezată o a patra carte, numită turn. Apoi începe o nouă rundă de pariere, de la primul jucător activ aflat în stânga butonului.

 

River-ul - Atunci când și a patra rundă de pariere este completă, pe masă vă fi așezată și a cincea carte comună, denumită river. Pariurile încep din nou de la primul jucător activ din stânga butonului, respectându-se aceleași reguli.

 

Showndown - În cazul în care în joc au rămas mai mulți jucători în momentul în care a luat sfârșit runda finală de pariere, ultima persoană ce face bet sau raise își arată cărțile. Dacă nu a avut loc niciun bet în runda finală, jucătorul din stânga butonului își arată primul cărțile. Este etapa în care toți jucătorii își arată cărțile, iar cel cu cea mai bună mana vă câștiga potul, după regulile prezentate mai sus.

 

 Iubitorii pokerului din România pot accesa online jocul preferat în deplină legalitate și siguranță la 888poker, operator licențiat de către Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (L1160654W000324) până în 2026.

 

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia