Tribuna
Toamna revederii, din nou în băncile şcolii
Toamna revederii, din nou în băncile şcolii

O revedere de mare emoţie cu şcoala şi cu colegii de mai bine de acum 50 de ani a avut loc la Colegiului Naţional ,,Gheorghe Lazăr" din Sibiu, unde s-au reunit absolvenţi ai promoţiei 1970. Întâlnirea s-a desfăşurat la data de 16 septembrie 2022, când oraşul de pe Cibin i-a aşteptat cu o zi de toamnă blândă pe liceenii de odinioară, care, ca în trecut, şi-au îndreptat paşii spre a se regăsi în renumitul for de educaţie şi cultură sibian unde s-au format.
La chemarea unui grup de absolvenţi inimoşi, precum Licht Miriam, Dabu Cornelia, Aleman Nicolae, Ciortea Gligor etc., care au păstrat necontenit legătura cu colegii de liceu, au răspuns peste 30 dintre ei, aşa cum au făcut şi la fiecare 5 ani de la absolvire, mulţi dintre elevii de la secţia reală, dar şi de la clasele de uman. Astfel, evocările care au urmat au cuprins întreaga arie a disciplinelor predate în acea perioadă, cu o contribuţie fundamentală la formarea profesională.
Întregul eveniment s-a bucurat de participarea d.nei conf. univ. dr. Anca Sîrghie, cea care a fost profesoară de limba şi literatura română a Liceului ,,Gheorghe Lazăr" în anii 1968-1986, noi fiind prima promoţie pe care Domnia Sa a pregătit-o pentru bacalaureat. Întâlnirea s-a bucurat şi de primirea călduroasă a d.nei. prof. Gabriela Săndulescu, director adjunct al colegiului, alături de care s-au vizitat localul şi sălile de clasă, acum reamenajate şi dotate pentru a asigura un proces educaţional de înaltă calitate. Regăsin-
du-şi clasele unde au învăţat şi chiar locurile în bănci, aşa cum au fost în cei patru ani de studiu, absolvenţii de atunci, acum septuagenari, au iniţiat dialoguri vii cu elevii de astăzi, care i-au întâmpinat cu respect şi bucurie tinerească. A urmat momentul de mare emoţie al întâlnirii din biblioteca liceului, acum devenit Centrul de Documentare şi Informare "Gheorghe Lazăr", important cadru chemat să participe decisiv la instruirea elevilor. Interesul instituţiei de învăţământ pentru dotarea şi funcţionarea acestuia a fost relevat de d-na documentarist Marinela Rusu, cea care a pregătit, în colaborare cu prof. Daniela Pănăzan, un scurt program al elevilor iubitori de literatură, premianţi la concursurile şcolare. A fost un salut simbolic al elevilor de acum către colegii lor mai mari, dovedind că spiritul lăzărist îşi continuă tradiţia sa strălucită. Cu interes şi bucurie a fost primit şi un grupaj de cărţi dăruite şcolii, cu cercetări de istorie şi critică literară, semnate de conf. univ. dr. Anca Sîrghie şi prof. dr. Ada Stuparu, absolventă a promoţiei 1970.
Aşteptat cu sporită emoţie, momentul de substanţă s-a desfăşurat sub bagheta profesoarei Anca Sîrghie, care a deschis cataloagele claselor a XII-a A şi E din promoţia anului 1970, pentru a da frâu liber amintirilor şi confesiunilor pe care foştii săi elevi au dorit să le împărtăşească. S-au derulat în faţa ochilor momente semnificative, s-a râs copios de fapte şi întâmplări mai mult sau mai puţin ştiute din anii de neuitat ai tinereţii, s-au adus elogii profesorilor din vremea studiilor liceale, dar chiar şi de mai înainte, evocând învăţători şi cadre didactice păstrate în suflet cu admiraţie şi recunoştinţă. Nu în ultimul rând,
s-a păstrat un moment de reculegere, în amintirea colegilor şi profesorilor pe care bunul Dumnezeu i-a chemat prea curând la sine.
Împreună cu membri ai familiei lor, mândri că poartă insigna de elevi lăzărişti, pregătită de colegul lor, Eugen Costache, întineriţi de bucuria de a se regăsi, absolvenţii promoţiei 1970 şi-au sărbătorit apoi întâlnirea până la ceasurile târzii de seară.

Ada Stuparucomentarii
3 comentarii

E vorba de clasa din care făceau parte Gaidarji , Mitrea, Mercureanu ?
Olimpic 1970, de la Goga
26.09.2022 15:36
memorie,jos palaria.
corigent 1970,de la Lazar
26.09.2022 21:20
Ți-ai ales un nume destul de potrivit...
27.09.2022 14:38
Din aceeasi categorie
Q House

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Magazin
Licitatie publica

ACCENT MEDIA