Tribuna
Jidvei
„Teama de biopsia mamară este nejustificată”
12084 vizualizari

După 22 de ani de activitate în diagnosticul şi tratamentul cancerului mamar şi în ciuda numeroaselor informaţii care pot fi obţinute de paciente prin intermediul internetului, tot ne mai confruntăm cu teama şi rezerva acestora faţă de biopsia mamară. Ca urmare, voi încerca, în câteva rânduri, să alung această teamă, teama de biopsie mamară, şi să prezint avantajele reale ale metodei.
Dacă în urmă cu puţini ani biopsia mamară ne asigura „bucăţica” de ţesut mamar care în urma examenului his­­to­­patologic (ex. HP), la micro­scop ne punea diag­nos­ticul de cancer, astăzi imun­histochimia (ex. IHC) din aceeaşi „bucăţică” ne asigură şi caracterizarea acelui cancer. Transferând în viaţa de zi cu zi afirmaţiile anterioare, sună cam aşa: este mai uşor să învingi un adversar când ştii cine este şi ce calităţi sau defecte are, iar cancerul este un adversar de temut care trebuie cunoscut cât mai bine.
Ce este biopsia mamară?
Biopsia mamară reprezintă extragerea unui fragment (de obicei mic) din ţesutul mamar considerat bolnav pentru a fi examinat la microscop de către anatomopatolog (exa­men HP şi examen IHC)
Cine efectuează biopsia?
Biopsia este efectuată de obicei de către chirurg sau ra­diolog. Radiologul poate efec­tua biopsia aspirativă cu ac fin, biopsia cu ac gros sau biopsia asistată prin vacuum, de obi­cei sub ghidaj ecografic sau stereotaxie. Chirurgul,  spe­ciali­zat în chirurgia mamară, poate efectua orice tip de biopsie.
Unde se efectuează biopsia?
Biopsia se efectuează de obicei în condiţii de ambulator fără a fi necesară internarea şi fiind suficientă în majo­rita­tea cazurilor anestezia locală.
Cine şi cum stabileşte ne­cesitatea unei biopsii ma­mare?
Recomandarea de biopsie mamară o fac doar medicii. Există trei specialişti care vor colabora în stabilirea indicaţiei de biopsie: medicul imagist-radiolog, medicul oncolog şi medicul chirurg. Înainte de a ajunge la biopsie trebuie să fiţi consultată atât clinic, de către  oncolog (senolog) , cât şi imagistic de către un medic specialist în radiologia şi ima­gistica sânului,  fiind extrem de  importantă experienţa în patologia mamară (seno­logie).
 Ce tipuri de biopsie există?
În funcţie de afecţiunea de care suferiţi se pot efectua mai multe feluri de biopsii, după cum urmează: Biopsii percu­tane, este biopsia aspirativă cu ac fin (FNA– fine needle aspiration), Biopsia cu ac gros (tru-cut), Biopsia asistată de vacuum, Biopsia cu ac foarte gros (tub). Există biopsii chirurgicale (Biopsia incizio­nală, Biopsia excizională).
În continuare voi face unele menţiuni legate de biopsia cu ac gros (tru-cut), metodă mo­dernă şi puţin traumatizantă. Biopsia cu ac gros (core needle – tru-cut) utilizează un ac de puncţie mai gros, special, prevăzut cu un sistem de tăiere. Manevra de obţinere a materialului bioptic nu este aspiraţia, ci tăierea ţesutului. Materialul obţinut este un cilin­dru de ţesut, suficient pentru diferenţierea între tipul invaziv şi neinvaziv de cancer. Biopsia cu ac gros este optimă pentru leziuni solide, nu chistice.

Riscurile biopsiei mamare

Riscurile biopsiei mamare sunt riscurile inerente oricarei metode invazive (hematoa­me, hemoragii, supuraţii, etc). Cele mai frecvente complicaţii sunt minore, fiind reprezentate de hematoame care în gene­ral se resorb în câteva zile. Există şi riscul rezultatelor fals-pozitive şi fals negative. Apar mai frecvent în cazul biopsiilor percutane. Deşi sunt rare, ele sunt totuşi po­sibile. Riscul de răspândire a celulelor tumorale este inexis­tent, fiind o concepţie înve­chită. Studiile clinice retro­spec­tive au constatat că apli­carea biop­siei mamare a dus la creşte­rea ratei supravieţuirii prin stabilirea precoce a diag­nosticului.
După această scurtă pre­zentare a biopsiei mamare, revin la ideea că teama de biopsia mamară este total nejustificată şi, dimpotrivă, ea trebuie să aibă un efect benefic asupra psihicului pacientei, incertitudinea fiind de multe ori mai rea decât certitudinea unui fapt negativ.
Orice femeie care află de existenţa unei formaţiuni pato­logice mamare fie prin auto­detecţie, fie prin examen clinic, fie prin alte examinări para­clinice (mamografie, ecogra­fie mamară) devine neliniştită, spectrul cancerului mamar afec­tându-i viaţa psiho-socia­lă zi de zi.  Odată cu efectuarea biopsiei, dacă rezultatul este benign, femeia se linişteşte psihic. Dacă rezultatul biop­siei va fi malign atunci măcar va fi avizată din timp, putând lua decizia corectă de trata­ment prin consultare cu medicul curant.
Dr. med. Valeria Văleanu
Oncologie&Radioterapie
atestat în Senologie

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia