FITS 2024
Tribuna
Tălmaciu
Comisie locală pentru prevenirea separării copilului de familie
Dan FRÂNCU
573 vizualizari
Comisie locală pentru prevenirea separării copilului de familie

De puțin timp, în Tălmaciu a fost demarată procedura pentru crearea Structurii comunitare consultative pentru prevenirea separării copilului de familie. Consiliul Local al orașului Tălmaciu a aprobat înființarea acestei structuri în cadrul ultimei ședințe ordinare, prin aceeași hotărâre fiind însușit și Regulamentul de organizare și funcționare al acesteia.

Conform prevederilor hotărârii legislativului local, pentru organizarea și coordonarea activității Structurii comunitare consultative pentru prevenirea separării copilului de familie la nivelul orașului a fost desemnată Ligia Călăraș, reprezentanta Direcției de Asistență Socială din cadrul Primăriei Tălmaciu.

Structura comunitară consultativă pentru prevenirea separării copilului de familie este un organ de specialitate aflat în subordinea Consiliului Local Tălmaciu, fără personalitate juridică. Aceasta a fost înființată prin în baza Legi nr. 156/2023 privind organizarea activității de prevenire a separării copilului de familie, cu scopul de a sprijini activitatea de asistență socială, prin creșterea calității vieții familiilor aflate în impas financiar sau a copiilor privați de o îngrijire și educație adecvată.

Recent înființata structură va contribui la identificarea nevoilor și resurselor comunității locale, în vederea soluționării problemelor sociale privind drepturile copilului și a familiilor cu copii aflate în situații de vulnerabilitate și va formula propuneri autorităților competente (prin informare, sfătuire, acompaniere, mediere, recomandare), astfel încât serviciile sociale oferite să fie cât mai eficiente și integrate. Organismul nu se substituie competențelor Direcției de Asistență Socială Tălmaciu în domeniul protecției copilului și nu este furnizor de servicii sociale.

Solidaritatea socială, unicitatea persoanei, confidențialitatea, nediscriminarea, respectarea și promovarea cu prioritate a interesului superior al copilului, respectarea demnității copilului și a persoanei și legalitatea sunt, conform regulamentului de organizare și funcționare, principiile în baza cărora se va desfășura activitatea acestei structuri.

Același regulament mai prevede că structura va fi formată din 6 membri, pe lângă șeful serviciului public de asistență socială din aceasta făcând parte un reprezentant al unei instituții de învățământ, un medic de familie, un poliţist din cadrul Poliției Locale Tălmaciu, un preot sau un reprezentant al unui cult religios recunoscut, precum și un consilier local.

Consiliul Local al orașului Tălmaciu va adopta o hotărâre prin care va aproba componența nominală a structurii.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica