Tribuna
Surpriză arheologică la limita dintre ”intra şi extra muros-ul cetăţii”
Adrian POPESCU
1026 vizualizari
Surpriză arheologică la limita  dintre ”intra şi extra muros-ul cetăţii”

Pe segmentul de stra­dă situat între strada Tipografilor şi strada Ce­tăţii, administraţia locală a demarat lucrări de înlo­cuire a covorului asfaltic cu dale de piatră şi pe acest  mic  tronson de tran­zit cu centrul oraşului. Conform proiectului una din etapele primare este  cercetarea arheologică. Lucrările de pavare vor avea de aşteptat căci, în conformitate cu dispo­ziţiile legale dispuse de Direcţia pentru Cultură Sibiu, doar după verdictul cercetării arheologice se obţine avizul de conti­nuare a acestor lucrări. Pe mini şantierul arheologic l-am găsit la lucru pe prof. univ. dr. Habil. Marian Ţiplic care ne-a declarant următoarele: ”Activitatea noastră  se înscrie în demersul de prevenţie, de depistare şi protejare a ariilor cu potenţial istoric sau arheologic. În urma primelor intervenţii de decopertare au apărut indicii de acest fel. Ca atare, prin decopertare progresivă am scos la iveală primele indicii privind structura unui subsol aparţinând unei clădiri. La ora actuală, în baza primelor săpături derulate de aproape o săptămână, încă este  greu de datat. O primă supoziţie, sustenabilă, ar fi că această structură este posibil să fie  mai veche decât actualele  clădiri din vecinătatea intersecţiei unde am decopertat terenul. Sigur, orice descoperire este interesantă. Cât priveşte speţa la care ne referim, ineditul aspectului constă tocmai din decopertarea produsă în zona centrală. Este o posibilitate de a afla mai multe date despre habitatele umane din cetate, dar şi despre datarea soluţiei urba­nistice stradale, care este cu certitudine ulterioară. În general, orice arheolog care are o asemenea situaţie de cercetat, de evaluat, este norocos  ca exerciţiu profesional şi nu numai. Eu mă aflu în si­tuaţia de a avea aseme­nea şanse, căci acolo unde am deschis un astfel de şantier am dat peste locaţii interesante şi am mai limpezit şi unele aspecte istorice. Echipa noastră este una mică. Cercetările sunt coordonate de ULBS, în baza unui parteneriat încheiat cu administraţia locală a municipiului Sibiu. Ca atare, avem o echipă în care alături de colegi din universitate  activează şi colegi de la Academia Română, mă refer la cei de la Institutul de Cercetări Socio-Uma­ne Sibiu. Cu acest co­lectiv lărgit am activat, de exemplu, în şantierele de la Biserica Evan­ghelică din Cisnădie. În acel şantier am inclus şi studenţi ori doctoranzi”.
În final, prof.univ. dr. Habil. Marian Ţiplic a ţinut să ne mai menţioneze: ”Chiar dacă la ora actuală  nu există o prevedere legală, o dispoziţie care să  se refere la  activităţile din şantierele în aer liber, am acţionat cu prudenţă şi prevenţie, conform recomandărilor legate de COVID 19. Cei şase muncitori au fost instruiţi în acest sens iar noi, cei doi arheologi, suntem şi noi prevăzători".


comentarii
2 comentarii

Doi arheologi prezenti, dar colectivul e ca la colectiva, adica largit:universitate, academie, studenti, doctoranzi. Curat, murdar, coane Fanica.
Lucacar
20.03.2020 07:52
Ați scris #dr. Habil Marian țiplic#. Un necunoscut după numele Habil Marian. Logic țiplicu e o poreclă gen. Dar ce e un #țiplic# ?
Cititoru
20.03.2020 12:21
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia