Tribuna
Studenţii musulmani au sărbătorit EID-ul la cantina Universităţii
Andra MARINESCU
2821 vizualizari
Studenţii musulmani au sărbătorit EID-ul la cantina Universităţii
Lumânările roşii sunt aprinse. E seară. E linişte. Şi muzică specifică unei nopţi magice. Unei nopţi de EID. Ei, însă, sunt departe de casă. Nu pot simţi căldura sărbătorilor alături de cei dragi, în sânul prietenilor şi al familiei. Doar între noile cunoştinţe pe care şi le–au făcut acum aproximativ o lună, când au venit cu bagajele în Sibiu, să înveţe limba română şi să studieze la Universitatea "Lucian Blaga" ceea ce îşi doresc.
29 de tineri, studenţi şi cadre didactice, din Turcia, Pakistan şi Bangladesh au lăsat pentru câteva ore dorurile de casă şi familie şi au sărbătorit EID-ul marţi, 15 octombrie, la cantina Universităţii "Lucian Blaga" din Sibiu. La petrecerea lor, şi-au invitat prietenii şi profesorii care îi îndrumă în dezlegarea cât mai multor taine din oraşul de pe Cibin. Evenimentul a fost organizat de Departamentul de Relaţii Internaţionale al ULBS.

"E vorba de reciprocitate"

EID-ul musulmanilor nu a însemnat o petrecere menită să salte la dans participanţii, ci o întâlnire sortită mai mult dialogului. În deschiderea manifestării, a luat cuvântul Dana Preda, directorul Departamentului de Relaţii Internaţionale al ULBS, care a subliniat faptul că Universitatea este aproape de studenţii străini, oferindu-le momente frumoase departe de casă. "Ei respectă festivalurile şi sărbătorile noastre. Şi noi le respectăm pe ale lor. Dorim să îi integrăm în cultura şi tradiţiile noastre şi încercăm, la rândul nostru, să facem la fel. E vorba de reciprocitate", a mărturisit aceasta.

Cu dor de casă...

Tinerii rememorează tradiţiile de acasă. Îşi aduc aminte cu drag de sărbătoarea EID-ului care durează trei zile şi care aduna întreaga familie la masă. La ei, ziua de EID începe la ora 7 dimineaţa, când se trezesc cu toţii şi se apucă să sacrifice o oaie sau un viţel. "Dimineaţa, după ce tăiem un animal, îl gătim. Toţi, împreună. Apoi mâncăm şi dăm drumul petrecerii", povesteşte Usamah Nasir, din Pakistan. Pe 15 octombrie, în seara petrecerii de la cantină, tânăra nu apucase să vorbească cu familia de Crăciun. Dar a spus că, deşi a fost înconjurată de prieteni, s-a simţit singură fără îmbrăţişările tradiţionale din această zi. Nu a apucat să îşi facă „mehndi” în prima zi de EID, pentru că a fost la cursuri dimineaţă, la Facultatea de Ştiinţe, şi timpul nu i-a permis, dar promite că a doua zi îşi va umple mâna cu desenul. Tot din Pakistan vine şi Naima Khan. Fata este pentru prima oară departe de casă şi ai ei îi lipsesc mai mult ca orice. "Sunt pentru prima dată departe de tot. Am ajutorul şi sprijinul lor, dar nu e acelaşi lucru", spune aceasta. Naima studiază în Sibiu dreptul şi mărturiseşte că prima zi de EID aici e plăcută, pentru că şi-o petrece alături de oameni ce provin din diferite zone şi de care s-a apropiat în ultima perioadă. Dar că îi e dor de casă. Spune că una dintre tradiţiile de EID, la ei, era aceea ca fetele să primească bani de la băieţi. De altfel, masa de EID era pregătită de ambele "tabere", flăcăii pregătind bucatele din carne şi fetele deserturile. Iar Atef Haque, el vine din Bangladesh, student la Facultatea de Inginerie, şi sărbătoreşte şi el Crăciunul lui 2013 printre români. "Simţi sărbătoarea în aer. E linişte, e tradiţie. Am vorbit şi cu părinţii", ne destăinuie tânărul.
Cei 29 de tineri sunt departe de cei dragi. La cantina studenţească, ei şi-au invitat cadrele didactice şi care îi îndrumă în tot acest timp şi colegii, răsfăţându-i cu câteva gustări preparate de ei, precum şi cu câteva dansuri la sfârşitul petrecerii.
comentarii
5 comentarii

Fratilor, Ramadanul a fost anul asta in Iulie. Or fi sarbatorit ei ceva, dar nu Ramadanul.
Scooby
21.10.2013 08:59
Cine scrie ca au sarbatorit Ramanamul? Fi mai atent.
Mira
21.10.2013 10:44
D-l Scooby are dreptate!
Un fost sibian
21.10.2013 10:54
Asa s-a trecut initial, dupa ceva timp au corectat.
@Mira
21.10.2013 11:07
manca fratii turci - pana da cu oala in caine !
SALAM ALEIKUM - as hali salam da n-am )-:
jidanul
21.10.2013 13:21
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia