Tribuna
PNL
Știați că:
Aruncăm în fiecare an hârtie și lemne suficiente pentru a încălzi 50 de milioane de case pentru 20 de ani?
Aruncăm în fiecare an hârtie și lemne suficiente pentru a încălzi 50 de milioane de case pentru 20 de ani?

Hârtia este unul dintre cele mai frecvent întâlnite deșeuri, în mai toate sferele de activitate. Constituie o importantă sursă de fibre de celuloză, aceasta fiind substanța naturală care stă la baza producerii hârtiei.
Fiind fabricată din celuloză se biodegradează ușor, în mod natural, spre deosebire de alte deșeuri sintetice cum este plasticul. Multe materiale de împachetat, hârtie de ziar, șervețele sunt făcute în totalitate sau în parte din fibră de hârtie reciclabilă.

Când ajung la reciclare, hârtia și cartonul sunt sortate pe categorii, în funcție de calitatea lor: hârtia albă este de calitate superioară, în vreme ce cartonul ondulat este de calitate inferioară, iar ziarele și o parte din hârtia de birou sunt de calitate medie. După un întreg proces de transformare, hârtia de birou reciclată ajunge înapoi pe birouri.


Cărțile de telefon și cartonul după ce sunt reciclate, se pot transforma în cofraje pentru ouă sau în alte tipuri de carton.
Caietele scrise până la ultima foaie, cărțile care nu mai pot fi donate altor copilași, orice bucățică de hârtie este importantă.


Hârtia și cartonul se colectează în RECIPIENTUL ALBASTRU.Așadar pentru o colectare selectivă corectă a hârtiei trebuie să ținem cont de următoarele:

- Îndepărtează banda adezivă de pe cutiile de carton


- Cartonul trebuie să fie curat, uscat și necontaminat cu resturi alimentare (ex. sosuri)


- În cazul care doar o parte a cartonului este contaminat sau murdar, se îndepărtează partea contaminată pe care o punem în pubela neagră, la deșeuri reziduale.


- Pentru a ocupa cât mai puțin volum, cartonul se împăturește/turtește, astfel încât să ajungă la o formă cât mai plană.


- Se pot recicla : carton simplu utilizat la ambalarea produselor alimentare și nealimentare, carton ondulat, pungi de carton, carton suport pentru cafea, cutii de pizza necontaminate, cofraje de ouă, plicuri de carton (după îndepărtarea componentelor de plastic cum ar fi ferestrele sau benzile adezive, role din carton, cărți poștale și felicitări, caiete, cărți rupte sau deteriorate.


- Nu se pot recicla: hârtiile și cartoanele pătate de ulei sau mâncare, șervețele și hârtie de bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă, hârtiile cerate, plastifiate sau acoperite cu folie de plastic, produse sanitare de hârtie folosite. Tehnologia de reciclare poate elimina cernelurile, agrafele, capsele, cleiul cu care sunt legate cărțile, însă nu și uleiul.!!!!!

- CUTIILE DE LAPTE și SUCURI de tip TETRAPACK se colectează ÎN PUBELA GALBENĂ!


Hârtia are o durată de viață redusă și poate fi reciclată de maximum 5-7 ori, după care fibrele de celuloză se scurtează prea mult și în acest stadiu, produsul reciclat este de obicei folosit la cartoanele de ouă. Cartonul, pe de altă parte, este produs din celuloză cu fibre scurte, astfel că poate fi reciclat de mai multe ori.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
DC

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica