Tribuna
European Best Destinations
Start pentru Programul "Rabla”
Laura BUCIU
1457 vizualizari
Start pentru Programul
Pentru a fi primită în sistem, maşina pentru „Rabla” trebuie să fi împlinit 8 ani * Voucherul va fi în continuare transmisibil, dar nu va mai fi acordat fizic posesorului maşinii, ci electronic, direct la dealer n Se va acorda primă de casare celor care achiziţionează maşini „prietenoase” cu mediul
Nu vor mai exista tichete în formă fizică, ci distribuite electronic. Rabla 2014 vine cu o serie de noutăţi faţă de ediţiile din anii trecuţi.
Din acest an, din 8 aprilie, sibienii care vor să achiziţio­neze un autovehicul nou prin Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Naţional (Rabla) pot merge la dealerii auto şi, ulterior, să-şi caseze maşinile mai vechi de opt ani la centrele REMAT, admise de Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Iată, aşa­dar, o altă noutate, pe lân­gă faptul că nu vor mai exista tichete în forma fizică: în loc ca vechimea maşinii să fie de 10 ani, anul acesta îşi pot casa maşina cei care au un autoturism mai vechi de 8 ani.
Practic, o persoan[ fizică in­teresată să cumpere o ma­şină nouă prin programul „Ra­­bla” 2014 trebuie să mear­­gă la dealerul auto pen­tru a se înscrie în siste­mul naţional. În termen de cinci zile lucrătoare, AFM ur­mează să valideze datele înscrise de solicitant, iar în decurs de 30 de zile acesta trebuie să-şi radieze maşina veche din circulaţie şi să sem­neze un contract de vân­zare-cumpă­rare cu dealerul de la care achiziţionează un auto­vehicul nou. Dacă aces­te con­diţii nu se întrunesc, tichetul valoric se întoarce în baza naţională, iar solici­tantul va pierde drep­tul de a mai cumpăra o ma­şină nouă pe baza respectivului docu­ment.

6.500 pentru fiecare rablă

Potrivit proiectului de ordin privind derularea programului guver­namental, proprietarii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, începând de astăzi, o maşină nouă prin programul „Rabla” pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic.
2014 este, practic, primul an când voucherele nu vor mai fi acordate în mână  beneficiarilor, acestea urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. Se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, la fel
ca şi anul trecut.
Pentru ediţia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei. Cei care vor să cumpere o maşină nouă prin Programul „Rabla” se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.

Voucherul e transmisibil

Posesorul unei maşini vechi eligibile pentru Pro­gramul „Rabla” poate trans­mite voucherul unei alte persoane. Acest lucru trebuie făcut, însă, din prima zi când se prezintă la dealerul auto şi pe baza unei declaraţii semnate pe propria răs­pundere.
Anul acesta se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei. Acesta se va acor­da în următoarele situaţii: la achiziţionarea unui autove­hicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, la achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km sau la achiziţionarea unui autovehicul nou, cu
sistem de propulsie hibrid. Toate aceste prime
se vor acorda în ideea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul.comentarii
3 comentarii

iarasi pile,apoi invariabilul ..nu mai sint vouchere..
dara
08.04.2014 09:48
Da' nu mai puneti dracului poze facue
Lumina zilei
08.04.2014 11:24
Numa' astia de la Tribuna puteau pune asa o poza :)))))))))))O sa le trimit eu cateva cu rabla mea
pisi rau
08.04.2014 19:00
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia