Tribuna
European Best Destinations
Sportul, materie obligatorie încă de la creşă.
Rareș Bițu
698 vizualizari
"Mişcarea e o necesitate, nu un moft. Suntem pe locul 2 în Europa într-un nefericit top privind obezitatea infantilă!"

Sportul are şanse mari să devină materie obligatorie încă de la creşă. Cel puţin asta vor iniţiatorii unui proiect depus în Parlament: preşcolarii să facă măcar două ore de educaţie fizică pe săptămână, tot atâtea câte au şi elevii. În bulibăşeala care, de atâta amar de vreme, se încăpăţânează să încurce planurile unei educaţii decente şi cu scaun la cap, ideea mi se pare absolut revigorantă.

Acum, bineînţeles că piticii de la creşă vor primi "sarcini" pe măsura vârstei lor, adică mişcări elementare precum săriturile sau menţinerea echilibrului într-un singur picior.

Autorii iniţiativei spun că e nevoie de mişcare pentru că, în prezent, statisticile arată că 9 din 10 copii petrec, în medie, peste 8 ore în faţa televizorului, pe calculator sau cu telefonul mobil în mână.

Şi nu e nevoie să fii dascăl de sport ca să realizezi că acestei dependenţe doar mişcarea îi poate veni de hac, mai ales dacă cel mic e învăţat să facă sport de la vârste cât mai fragede.

Prin exerciţii fizice controlate, coordonarea poate fi antrenată foarte uşor. Reacţia organismului la comenzile creierului e esenţială, iar jocurile de mişcare dezvoltă deprinderi psihomotrice, spune Alexandru Rus, profesor de educaţie fizică.

"Sportul are puterea de a face copiii mai sociabili, mai siguri pe ei, îi coordonează, îi ajută să dobândească deprinderi de relaţionare corectă. E cel mai eficient inamic al sedentarismului", explică Ştefan Dinu, antrenor de sport.

Din păcate, mulţi copii se obişnuiesc mult prea devreme cu sedentarismul, iar acesta le poate scurta viaţa şi cu şapte ani.

Antrenoarea lotului olimpic de gimnastică feminină, Mariana Bitang, a obţinut 152 de medalii în carieră şi susţine ideea.

 

"Am ajuns pe locul 2 în Europa într-un nefericit top privind obezitatea infantilă. Mişcarea de la o vârstă destul de fragedă este într-adevăr o necesitate şi nu un moft. Sportul înseamnă sănătate", spune Mariana Bitang.

Statisticile arată cifre absolut dezarmante: unul din trei tineri nu face sport deloc, nici măcar la orele de sport de la şcoală, ore pe care cei mai mulţi dintre elevi obişnuiesc să le fenteze, considerându-le inutile. Complet inutile faţă de ţigara pufăită fără niciun fel de reţinere în poarta şcolii, fie ea, şcoala, chiar şi una din buricul târgului.

 

"50% din copii aduc scutiri pe diferite motive. Cred că aici ar trebui părinţii, noi părinţii, să fim conştienţi că ai noştri copii trebuie să facă sport", atrage atenţia Eugen Ilea, preşedinte Asociaţia Părinţilor.

Proiectul introducerii orelor de exerciţii fizice la creşă a fost dezbătut de Senat şi urmează să fie votat.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia