Tribuna
SONDAJ: Ce spun sibienii despre tăierea pomilor din Parcul ASTRA
Maria-Antonia OANA
1393 vizualizari
SONDAJ: Ce spun sibienii despre tăierea pomilor din Parcul ASTRA
© Răzvan NEGRU

Recent, Primăria Sibiu a venit cu o nouă inițiativă de proiect unde sunt incluse câteva reamenajări ale Parcului ASTRA, care se vrea a fi transformat într-o „grădină urbană”. Modernizarea constă în tăierea a 16 pomi pe motiv că sunt într-o stare de degradare și  afectează aspectul parcului. Pe lângă asta, vor să demoleze fântâna arteziană și WC-ul public, pentru a construi altele în loc.

Primăria spune că se vor planta arbuști în zonele de intersecție ale aleilor, ierburi înalte și plante perene în zone cheie ale aleilor pentru a oferi sibienilor o grădină urbană modernă.

În urma unui sondaj, realizat pe acestă temă, am vrut să aflăm ce spun sibienii despre tăierea pomilor din Parcul ASTRA, un monument istoric al Sibiului. După cum ne așteptam, majoritatea celor intervievați nu sunt de acord cu așa ceva.

„Să îl lase așa, e bine să avem și un pic de vegetație, nu doar betoane”, spune un sibian grăbit.

Mariana nu înțelege de ce este necesară această acțiune și nu este de acord sub nici o formă: „Normal că nu sunt de acord cu așa ceva. Cu ce îi deranjează pomii? Poate sunt pomi uscați care trebuie tăiați, dar nu mai mult. Vara sunt numai buni de ținut umbră. Sunt de acord cu amenajarea parcului, dar nu cu tăierea pomilor”.

Majoritatea pensionarilor care joacă table în parc nu sunt de acord cu tăierea pomilor: „Cum să taie 16 pomi? Este o idee foarte proastă! Să îi taie pe cei care sunt bolnavi. Noi nu suntem de acord să taie pomii, aici stăm toată vara”, a spus Vasile, unul dintre pensionari.

.
© Răzvan NEGRU

„Dacă taie 16 pomi, să pună 30 înapoi”

Iulia este optimistă și crede că sigur Primăria are un motiv serios pentru această acțiune: „Poate vor să îi taie dintr-un motiv întemeiat. Decât să cadă la o furtună, mai bine să îi taie dacă e necesar, dar să pună alții. Sunt sigură că o să planteze alții, în locul celor tăiați. Frumos ar fi să rămână cât mai multă vegetație”.

Dorin spune că dacă Primăria va planta alții în loc, este mulțumit: „Am auzit și eu despre asta. Ce să zic, treaba lor! Dacă ei așa consideră, eu ce să fac? Dacă plantează alții, e bine”.

În timp ce se plimba liniștit prin parc, cu mâinile la spate, Toader a fost scurt și concret la întrebarea adresată de reporterii Tribunei: „Dacă taie 16 pomi, să pună 30 înapoi, asta ar fi regula”, a răspuns acesta.

Foto: Răzvan NEGRU

.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
 
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU






comentarii
11 comentarii

nici macar 30 de bete noi plantate de primarie nu fac cat un copac matur, care brusc, fix acum sunt degradati si strica aspectul. Primarul judeca doar dupa aspect ? De asta toate pozele ei din ultimii ani i-au fost photoshopate, sa ascunda vechimea , DEGRADAREA ??? Mai rau de atat primaria cu drujba a pus gand rau si Sub Ariniului - fara vreo urma de dezbatere publica, tot asa pentru "reimprospatare" . Reimprospatare prin taieri, atat stie primaria orasului - capitala a prafului, noxelor si zgomotului.
Iancu J.
03.10.2024 14:06
De ce să demoleze fântâna arteziană??? Nici măcar nu a construit-o primaria! Pentru cine a uitat, a fost sponsorizată de Banca Transilvania. Și a costat doar vreo 12.000 euro! Dacă o făcea primăria, era minim 120.000!
sibian
03.10.2024 14:37
smecherii cu banii cetatenilor!
03.10.2024 15:43
Primaria si Primărița visează doar betoane cu ceva pomișori si le numesc gradină urbană,de fapt afaceri pe banii cetățenilor.
Cetatean
03.10.2024 23:06
Pomii dau oxigen nu alte plante !!! Lasati pomii !!!
Sibian V.
04.10.2024 02:00
Tot ce este mai in virsta (pomi, oameni, obiceiuri bune) nu mai are valoare ??? DE CE ???
Marius
04.10.2024 02:11
Ciubenii marginasi cu firme de asfaltari au nevoie de bani si comanda primariei lucrari ! gasca care este la butoane pe la noi cam fac ce vor cu orasul asta cu acordul oamenilor lor din primarie .Betoane si betoane,alea aduc bani firmelor ,nu copacii !
R2D2
04.10.2024 09:53
Din nou primăria are o viziune "modernistă" asupra unui parc emblematic sibian. Argumentele peisagiștilor de aici nu țin seama de fauna sălbatică net superioară unor tufișuri cu "arcade" și "liante" pitice fără gust și.... miros. Acum, aici, încă mai persistă mirosul de pământ reavăn de pădure când ploauă. Arborii la care face referire dșoara primărie, se pot toaleta dar pe rând (la 3-4 ani, maxim 3), deoarece reîntineriți ei mai pot trăi cel puțin 1/4 din vârstă pe care o au acum.
Sunt fiu de pădurar cu înaintași în domeniu iar acum această moștenire o continuă fratele și nepotul meu. Unde mai pui că și eu am lucrat în pădure (pe post de maistru forestier) 8 ani și cunosc bine domeniul acesta!
Frumos ar fi ca totul să rămână așa, dar, să fie îmbogățită "imaginea" locului cu aceste completări ce dă o notă boemă lucrului.
Așa să ne ajute Dumnezeu!
Sbârcea Nicolae
04.10.2024 10:24
Pardon-----"locului"..... nu lucrului!
Sbârcea Nicolae
04.10.2024 10:27
Sunt pomi in parcul Astra?
Nicolae P.
04.10.2024 21:34
sasi au plantat parcul astra acum voi incercati retezatele daca functioneaza spor la munca
09.10.2024 09:29
Din aceeasi categorie
Abonamente

Deposib

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna
Filarmonica de Stat Sibiu
Comunicat de presa