Tribuna
„Simţuri. Spectacol expoziţie”, în premieră la Muzeul „Franz Binder”
Alexandra DRAGUT
1680 vizualizari
„Simţuri. Spectacol expoziţie”, în premieră la Muzeul „Franz Binder”
Cum arată un spectacol de dans contemporan dansat în spaţiul neconvenţional al unei expoziţii muzeale? Cum arată o expoziţie, conturată şi pusă în lumină de energia unui spectacol de dans? Teatrul de Balet Sibiu şi Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” din Piaţa Mică prezintă, între 6-8 iunie, de la ora 19, un eveniment unic în peisajul cultural românesc: premiera de dans contemporan „Simţuri. Spectacol expoziţie” şi expoziţia cu acelaşi nume.

Atât spectacolul de balet con­tem­poran, ce reprezintă prima pre­mieră din 2016 a Teatrului de Balet Sibiu, cât şi expoziţia ver­nisată, au aceeaşi temă comună a celor cinci simţuri: auditiv, vizual, tactil, gustativ şi olfactiv.

Debutul coregrafic al dansatorilor Joshua Legge şi Myrna Squire
Coregrafiile ce vor fi prezentate în premieră absolută în cadrul eve­nimentului sunt create de cinci din­tre balerinii TBS: Aleisha Gardner (Noua Zeelandă), Russell Hewey (SUA), Keston Meyer (SUA), Jos­hua Legge (Australia) şi Myrna Squire (Canada). Dacă pentru primii trei experienţa punerii în scenă a unei coregrafii nu mai e de mult un secret, fiecare dintre ei realizând de-a lungul timpului mai multe spectacole pentru TBS, pen­tru Joshua Legge şi Myrna Squire spectacolul marchează debutul lor coregrafic.
„Anul acesta nu a fost, în mod cert, un an uşor pentru noi. Sunt mai bine de şase luni de când sala mare de spectacole a Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu este închisă, timp în care am dansat la Cercul Militar şi peste tot prin ţară şi străinătate unde am fost invitaţi. Ne e dor însă tuturor de întâlnirea cu publicul nostru din Sibiu. În pla­nul nostru de stagiune pentru acest an sunt incluse cinci pre­miere, dintre care şi una de dans contemporan. Pentru că dansul contemporan poate fi „vernisat” şi în altfel de spaţii decât cele con­venţionale, am creat acest spec­tacol, inspirat de tema sim­ţurilor, construit special pentru spaţiul neconvenţional al partenerilor noş­tri de la muzeu, pentru că până la urmă scena e acolo unde publicul vine să întâlnească artiştii. Credem foarte mult în acest proiect şi avem convingerea că va fi un spectacol care va plăcea foarte mult publicului nostru, nu doar pentru elementul de noutate pe care îl marchează – un spectacol de dans şi o expoziţie concomitent, în acelaşi spaţiu comun, cât mai ales pentru toată energia care transpare din coregrafiile create de aceşti tineri dansatori, care au venit la Sibiu din toată lumea şi au ales să danseze aici, indiferent de forma pe care o ia scena de spectacol”, a transmis Ovidiu Dragoman, director TBS

CNM ASTRA, în plin proces de repoziţionare pe piaţa culturală
Teatrul de Balet are în compo­nenţă balerini din toate colţurile lumii şi un repertoriu bogat de spectacole, în timp ce Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” este primul şi singurul mu­zeu de etnografie universală din România ce deţine, în colecţiile sale, aşa cum indică şi numele, un patrimoniu cu origini extrem de îndepărtate din punct de vedere geografic.
„CNM ASTRA se află în prezent în plin proces de repoziţionare pe piaţa culturală locală, naţională şi internaţională prin furnizarea unui produs modern, adaptat cerinţelor societăţii actuale. Sibiul a fost întotdeauna un punct de confluenţă culturală, iar ideea de la care am pornit în această colaborare a fost aceea de valorificare comună a patrimoniului universal - uman şi muzeal deţinut de cele două instituţii. Obiectul de muzeu, odată intrat în colecţia muzeală, îşi pierde funcţia pentru care a fost creat, el purtând însă povestea locului, a perioadei din care provine şi pe cea a creatorului său. Această poveste poate fi spusă în foarte multe feluri, iar de data aceasta am ales să povestim prin dans. Ne-am oprit la simţuri pentru că simţu­rile înseamnă viaţă. Simţurile sunt transpuse în toate formele artei şi se regăsesc şi în obiectele de muzeu. În fiecare încăpere în care balerinii vor pune în scenă core­grafii pe tema fiecărui simţ în parte, vor putea fi admirate obiecte din patrimoniul muzeului care ilus­trează tema dată. Cu alte cuvinte, omul creează obiectul care dăinuie în timp şi la care se întoarce pentru a se conecta cu începuturile”, a spus Crina Mareş, muzeograf, Muzeul de Etnografie Universală „Franz Binder” Sibiu. 

Biletele au fost puse în  vânzare online şi în punctul de vânzare din Piaţa Mare
Biletele pentru toate specta­co­lele Teatrului de Balet Sibiu pot fi cumpărate online, de pe site-ul bilet.ro sau din punctul de vânzare bilete situat în incinta Centrului de Informare Turistică din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu, Piaţa Mare, intrarea F. Biletele pot fi rezervate online, pentru 48 de ore, pe site-ul oficial al TBS www. sibiuballet.ro/bilete sau telefonic 0269 22 96 27. Preţul unui bilet este de 10 lei, iar elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de 50% reducere.
Pentru evenimentul „Simţuri. Spectacol expoziţie” sunt puse în vânzare doar 150 de bilete, fără locuri pe scaune. Pentru fiecare reprezentaţie, publicul poate vizita pe rând fiecare dintre cele cinci spaţii de spectacol – expoziţie sau de a rămâne într-una dintre încă­perile muzeului, în care se regă­seşte cel mai mult. Spectacolul are o durată de cincizeci de minute.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Pistele pentru biciclete

Medialcare24

Comunicat de presa

Targul de Craciun

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA