Tribuna
PNL
Sibiul în primele zile de carantină: pietoni mai puţini, maşini destul de multe
Dumitru CHISELIŢĂ
378 vizualizari
Sibiul în primele zile de carantină: pietoni mai puţini, maşini destul de multe

De la panica de dinainte de instaurarea stării de carantină la Sibiu şi în alte localităţi vecine şi prietene, acum situaţia pare să se fi liniştit oarecum. Sincer, majoritatea ne aşteptam la un fel de reluare a lui "stau acasă" din primăvară, cu străzi pustii, trafic bătând spre zero, autobuze care circulă cu nimeni şi atmosfera aia de oraş-fantomă pe care o ştiam. Dar realitatea e puţin diferită, dacă dai o tură prin oraş. Hai să spunem că, de această dată, Sibiul a redus puţin motoarele şi cam atât. Ceea ce este bine, că data trecută, de la atâta salvat vieţi încuiat în casă, era să se facă praf complet economia, iar rezultatul, să-i zicem, pandemic al eficienţei măsurilor de atunci se vede acum, când IAR avem restricţii.

 

Cum să înghesui "seniorii" pe stradă, în orele "lor"

 

Am plecat în decor, desigur, blindat cu toate hârtiile din lume care să justifice faptul că sunt în timpul serviciului, cu masca pe figură ca să nu apară discuţii, cu explicaţiile la mine dacă sunt agăţat că cică de ce fac poze şi cu o doză de optimism la mine că va ieşi ceva interesant. Am plecat în două reprize, luni şi marţi, ca să nu dau ture de oraş ca autobuzul 1, că suntem şi noi oameni şi e superb să faci kilometri întregi respirând prin mască şi transpirând din tot ce se poate transpira, că una e să fii deontolog pandemist de la volan şi experto-specialist la umbra biroului şi alta e să lucrezi şi să umbli "live".

În aceste două zile am văzut cum e treaba, de la sub Arini la Piaţa Mare şi retur. Şi vă spun că treaba e aşa şi aşa şi nici prea-prea, nici foarte-foarte. Pietoni puţintei dar existenţi, trafic satisfăcător şi cam mult pentru un oraş în carantină şi o perioadă a zilei când, de regulă eşti la lucru iniiferent cum îl faci, la locul faptei sau "remote".

 

Bulevardul Mihai Viteazu este, chiar dacă unii nu cred, una din cele mai principale artere sibiene, mai ales că aici sunt cele mai multe farmacii. Acum la ora H, pardon orele H, când  persoanele de o anumită vârstă au voie să se deplaseze, e ca în zi de târg. Adică plin. Tocmai pentru că activitatea lor e restrânsă de câteva ore. Adică, vorba aia, "staiaiacasă" şi te protejezi în restul zilei ca să-ţi poţi da coate atunci când ai voie să ieşi. Sunt curios ce studiu de caz a fost la baza acestei decizii şi dacă poate fi descărcat de undeva. Spun asta pentru că, DUPĂ orele acelea, acelaşi bulevard Mihai Viteazu e mult mai puţin populat. Chiar foarte puţin.

 

Urc în 1 (autobuzul) doar ca să văd că este OK, nu cum chirăie panicaţii care văd autobuze doar atunci când le claxonează în trafic: lume foarte puţină, toţi poartă mască, e dezinfectant, e loc. Observ pe geam un filtru de poliţie în Unirii şi cobor la Prefectură (nu din motivul ăsta).

Ce avem noi aici, acum, în Centru? Păi avem parcări semi-goale, ceea e ceva paradoxal. Uite că acum nu mai puteţi boci că nu aveţi loc de parcare. Deci rezultă că cei care ocupau parcările erau ori turişti, ori localnici aflaţi în treabă. Dacă în loccdown-ul trecut de puteai proţăpi în mijlocul carosabilului de lângă primăria de pe Victoriei să faci poze la astaft, acum nu mai merge, că e trafic berechet. Nu chiar ca în zilele bune şi normale de care am uitat cum sunt, dar e destul.

 

Un centru destul de pustiu, dar în viaţă

 

Pe Bălcescu, ai un amestec de terase goale, cozi la bănci, bancomate, farmacii şi covrigării şi ceva pietoni. Nu mulţi. Suficienţi ca să nu zici că Sibiul e mort. În Piaţa Mare, câţiva oameni la odihnă (nu e interzis, nu?) sau umblând. Apropo consider că şi umblatul e activitate sportivă pentru cei care nu pot alerga în straie mulate. Se ard calorii, se reduce colesterolul, se respiră aer... Pe Brukenthal, o maşină a Jandarmeriei. În Huet, nimic. Podul Minciunilor nu mai e templul sectei selfiştilor, dar are iar lacăte prinse de el, că Yubi vrea sa-i arate dragoste lui Pisy taman intr-un loc numit al "Minciunilor" şi niciunul nu se prinde că e penibil spre cinic gestul ăsta. Îin Piaţa Mică, bradul este instalat, pentru a fi văzut de nimeni, la fel ca bradul din Piaţa Mare, că nu ştiu ce vor zice poliţiştii ori jandarmii dacă citesc pe declaraţia pe proprie răspundere, la "motivul deplasării", "să admir măreţia pomului de Crăciun din Piaţa Mare şi a pomuleţului de Crăciun din Piaţa Mică şi retur". Cafenelele şi tarabele cu suveniruri sunt, ca să spun aşa, foarte închise. Chiar şi "cea mai frumoasă stradă din Sibiu" e liniştită, doar două doamne se conversează despre spitale (cu remarci nu prea entuziaste).

Cobor spre staţia de la Thalia doar ca să văd că pot să merg în staţie la Tineretului.

 

Cu ocazia asta îi anunţ pe ne-sibienii, prieteni sau necunoscuţi, că trec pe lângă spital, că nu sunt cadavre pe jos de care trag câinii că "nu mai sunt locuri la morgă", dar că e amuzant spre enervant faptul că lângă intrarea în spital ai... un afişaj electoral. Adică un fel de "dacă ieşi din spital, dragă pacientule (DACĂ IEŞI!) nu uita să arunci o privire şi pe oferta noastră electorală şi nu uita, stai încuiat în casă, dar să ieşi la vot că atunci covidul e om bun şi ia o pauză". În fine... Am remarcat, totuşi, că de data aceasta oamenii chiar privesc afişele cu candidaţi.

 

Parcurile sunt OK. Mult mai OK de când e puţină lume

 

Am avut "parte" (voluntar) şi de ceva ture pri parcuri, desigur. Nu puteam să nu profit de această oportunitate. Ei bine, acolo e viaţă. Nu atât umană, cât a păsărilor, veveriţelor ori alte vietăţi specifice şi vizibile pe panourile informtive amplasate. Nu mi-e clar aici, de exemplu, dacă trebuie să porţi mască atunci când eşti doar tu şi copacii, Aştept iar să se exprime specialiştii şi experţii, mai ales la ideea de a respira, într-o zonă de aer curat, pri filtrul măştii sau prin fumul des de ţigară sau printre înghiţituri. Subliniez că mă refer STRICT la locurile unde nu ai în jurul tău populaţie ca să-i salveţi vieţile, ca să nu aud că mă acuzaţi de conspiraţionism şi negaţionism.

Singura activitate din zonă este cea a celor care mătură şi adună frunzele (???) o activitate infinită acum, când toate frunzele cad, pentru că toamna nu-i ca vara.

 

Parcul ASTRA l-am văzut doar tangenţial, deci nu se pune, părculeţul de lângă parcarea de la 90, care era un fel de stat-major al cerşetorilor din centru e super-pustiu acum, Parcul de pe Coposu găsduieşte un homeless pe o bancă şi pe muncitorii care continuă renovarea zidurilor cetăţii. Parcul Tineretului are arteziana oprită şi ceva trecători prin el. Concluzia e că ele, parcurile sunt mult mai OK de când e mai puţin popor prin ele, că era nebunie de la atâtea biciclete în viteză, trotinete de orice calibre, hamacişti care băgau muzici în natură, alergători care veneau cu maşinile până la frontiera cu natura sau plimbăreţi cu nasu-n smartfoane. Oi fi eu mai demodat şi încă am convingeri că în parc e stăpână natura, nu asfaltul, becurile colorate, wi-fi-ul sau cetăţeanul urban de mileniu 3.

 

Concluzia: să vedem ce efect va avea carantinarea

 

E clar că Sibiul nu funcţionează acum la capacitate maximă, ca dealtfel nici sibienii. E clar că măsurile, care sunt, se respectă în majoritatea lor, aşa că-s curios să văd pe cine sa va da vina pe viitor pentru nereuşite. E la fel de clar că Sibiul nu e 100% "mort" şi nici nu trebuie să fie. Oamenii simpli s-au adaptat cerinţelor şi DIN NOU se jertfesc pentru ca alţii să-şi facă treaba cum trebuie, că de aceea sunt plătiţi. Vitorul ne va spune dacă a meritat. Sau nu. Apropo, şi pe Mihai Viteazu se montează ornamentele luminoase. Va fi o bucurie, ce mai... 

ŞI, la final, nu pot spune decât că să vă păziţi şi să aveţi grijă. Să nu cumva să ajungeţi în spitale...


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Comunicat de presa final

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia