Tribuna
Sibiul - exemplu pentru salvarea patrimoniului
Sibiul - exemplu pentru salvarea patrimoniului
În premieră pentru România, primari din trei judeţe româneşti şi-au dat mâna la Sibiu. Printr-un manifest, primarii îşi iau angajamentul de a veghea la păstrarea şi valorificarea patrimoniilor locale. Documentul impune o serie de reguli ce vor fi urmate în restaurarea centrelor istorice şi a clădirilor vechi. Sibiul a fost dat drept exemplu, urmând ca şi celelalte localităţi să valorifice experienţa noastră.
Sibiu, Aţel, Alma, Avrig, Axente Sever, Bazna, Biertan, Cârţişoara, Sălişte, Valea Viilor, Cisnădie şi Sighişoara sunt localităţile ale căror primari au semnat ieri, la Sibiu, “Manifestul pentru protejarea moştenirii arhitecturale a oraşelor şi satelor din regiunea Sibiu şi Târnava şi pentru promovarea turistică a acestora”. Iniţial, 21 de primari şi-au anunţat intenţia de a se alătura iniţiativei, dar numai 12 au ajuns ieri la Sibiu. Restul localităţilor sibiene vor semna pe parcurs acest document, astfel că, într-un final, edilii din Cârţa, Nocrich, Râul Sadului, Slimnic vor adera şi ei la manifest. La iniţiativa sibiană s-au alăturat localităţi din Mureş – Sighişoara, Albeşti, Daneş, Saschiz, Vânători, şi Braşov – Buneşti. Manifestul este o premieră pentru România şi este pentru prima dată când un număr atât de mare de primari – 21, din trei judeţe – Braşov, Sibiu şi Mureş îşi dau mâna şi îşi iau angajamentul de a proteja şi valorifica patrimoniul arhitectural al localităţilor în care au fost aleşi.

Măsurile manifestului

“Manifestul reprezintă un pas important în alcătuirea unei strategii comune pentru restaurarea patrimoniului şi pentru promovarea turistică a Sibiului şi împrejurimilor”, consideră primarul Klaus Johannis. Alături de el, ceilalţi primari şi-au luat angajamentul de a conserva valorile arhitecturale ale unităţii administrative pe care o reprezintă şi de a supraveghea îndeaproape procesul de reabilitare a caselor tradiţionale. Astfel, edilii se vor asigura că în acest proces vor fi folosite materiale de construcţie convenţionale (cărămidă, lemn, ţigle ceramice), iar ferestrele vor respecta materialul şi aspectul original al casei, evitând complet folosirea tâmplăriei PVC. Reabilitarea faţadelor va fi de asemenea executată cu respectarea culorilor şi materialelor originale.

Sibiul, dat exemplu

Un puternic susţinător al manifestului, Giorgio Ficcarelli, şeful echipei de tranziţie PHARE din cadrul reprezentanţei Comisiei Europene a salutat ieri iniţiativa primarilor. “Acest document reprezintă de fapt un semnal de alarmă pentru păstrarea patrimoniului european ce se găseşte în România. Cu fonduri europene, nu doar că se pot restaura şi păstra frumuseţile localităţilor, dar se poate contribui şi la dezvoltarea economică a acestora”, a spus Ficcarelli.
El a dat exemplul Sibiului care şi-a restaurat centrul istoric păstrând valoarea arhitecturală a acestuia. Italianul consideră că acest lucru a contribuit foarte mult atât anul trecut, când oraşul a reprezentat un centru al culturii europene, cât şi anul acesta. “A fost o investiţie bună şi acest lucru se vede la Sibiu. Chiar şi după încheierea anului cultural, Sibiul continuă să reprezinte un important centru turistic”, a explicat Ficcarelli.

Susţinere financiară

Conştient că păstrarea patrimoniului se poate face doar cu un important efort financiar, Ficcarelli s-a arătat dispus să sprijine iniţiativele locale de a accesa fonduri PHARE. Conform manifestului, “un fond special va fi creat, acolo unde există posibilitatea, în fiecare sat şi comună pentru a acoperi diferenţa de cost dintre soluţiile care folosesc materiale de calitate scăzută de tipul PVC pentru renovarea caselor, si cele care folosesc materiale adecvate specificului acestor imobile”. „Aceste investiţii sunt de o mare importanţă pentru că ajută la ridicarea nivelului economic al zonei. Atât turismul, cât şi agrotursimul şi ecoturismul sunt surse importante de venit pentru comunităţi. Aceste ramuri atrag şi creează investiţii care dau naştere la locuri de muncă”, a arătat Ficcarelli importanţa manifestului.

Sărbătoarea la Biertan

Evenimentul semnării manifestului de la Sibiu va fi urmat sâmbătă, de o expoziţie la Biertan, una dintre cele mai vechi aşezări germane din Transilvania, care astăzi se află sub protectoratul UNESCO. Povestea restaurărilor din Sibiu va putea fi admirată la Biertan şi doreşte să atragă atenţia asupra posibilităţii restaurării clădirilor vechi fără a altera valoarea lor, beneficiind totodată de confortul cotidian al zilelor noastre.





comentarii
1 comentarii

Laudabila initiativa !!Am pierdut atatea in perioada comunista ,sa avem grija de ce ne-a ramas [conservare,etc ].
BBG
11.07.2008 23:30
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA