FITS 2024
Tribuna
Sibienii: iuţi la divorţ - în oraş, iuţi la concubinaj - la sat
Sibienii: iuţi la divorţ - în oraş, iuţi la concubinaj - la sat
Ai crede că în mediul rural, unde gura satului vorbeşte, lumea îşi oficializează mai degrabă relaţia decât în mediul urban, unde nu te interesează ce zice sau ce face vecinul din scara de alături. Însă lucrurile nu stau tocmai aşa, de fapt stau taman invers: în oraşele judeţului Sibiu, rata celor care trăiesc în uniuni consensuale e mai mică decât în sate: 3,31%, faţă de 5,68%. În schimb, orăşenii divorţează mai repede decât oamenii din mediul rural.
La Recensământul din 2011, judeţul Sibiu avea o populaţie stabilă de 397.322 locuitori, 187.384 dintre aceş­tia fiind căsătoriţi, 18.315- divor­ţaţi, iar 16.348 trăiau în uniune consesunală. De atun­ci şi până acum, cifrele s-au modificat, fără îndoială, dar sugestive sunt procentele care se schimbă mai greu în mod semnificativ.
În Alţâna, Biertan şi Bîrghiş, oamenii se gândesc de două ori înainte de căsătorie
În judeţul Sibiu, campioa­nele uniunilor consensuale, aşa cum e definit acum ve­chiul termen concubinaj, sunt câteva comune. Exemple? Alţâna, Biertan şi Bîrghiş. Aici, procentul celor care trăiesc în uniune consensuală se ridică la aproximativ 10% din totalul locuitorilor, câtă vreme media pe judeţ este de 4,11%.
În ce sate căsătoria este o instituţie mult respectată? În Boiţa şi în Alma, de exemplu, procentul celor care trăiesc în uniune consensuală este sub 2%. Răşinărenii  sunt cei mai atenţi la normele morale, aşa că din peste 5.400 de locuitori, doar vreo 150 trăiesc în uniune consensuală.
La capitolul mediu urban, statisticile oferă surprize. În municipiile Sibiu şi Mediaş, procentul celor care trăiesc în uniune consensuală  se în­vârte în jurul valorii de 3%, câtă vreme în Miercurea Sibiului, cel mai tânăr oraş al judeţului, procentul este de peste 7,6%. De fapt, Miercurea Sibiului e oraşul extremelor: pe cât sunt de grăbiţi oamenii la uniuni consensuale, pe atât sunt de lenţi la divorţ: 2,62% este procentul celor divorţaţi. Cu asemenea rată a persoanelor divorţate din totalul populaţiei stabile, Miercurea Sibiului e oraşul cu cel mai mic pro­centaj de divorţ din mediul urban sibian.
În comunele din judeţul Si­biu, 5,68%  din totalul popu­laţiei trăieşte în uniune con­sen­suală, iar la nivelul oraşelor şi municipiilor, de 3,31%.
Medieşenii, campionii divorţurilor
6,16% este procentul per­soanelor divorţate din totalul populaţiei stabile a muni­cipiului Mediaş. Cu o ase­me­nea cifră, Mediaşul e campion la rata divorţurilor în mediul urban, urmat fiind de Cisnădie - 6,06% şi Sibiu - 5,76%.
În lumea satului, instituţia căsătoriei pare mult mai res­pectată. Cel puţin asta indică statisticile pentru mediul rural, acolo unde procentajul per­soa­nelor divorţate este mult scăzut faţă de media jude­ţeană. În Bazna şi Alma, de exemplu, procentul persoa­nelor divorţate este de 2,4-2,7%, iar în Jina şi Laslea, rata divorţaţilor e şi mai scăzută: 1,49%, respectiv 1,89%.
La nivelul judeţului Sibiu, în comune, procentul persoa­nelor divorţate este de 2,89%, iar în oraşe - de 5,48%.
nnn
La nivelul României, dintre cei peste 20 de milioane de locuitori, 9 milioane sunt căsă­toriţi, cu aproape două milioa­ne mai mult decât cei necă­sătoriţi. Şi tot la nivel naţional, numărul văduvilor este mai mare decât cel al persoanelor divorţate. Astfel, din cei peste 20 de milioane de români, 1.901.912 sunt văduvi (dintre care peste 1.500.000 sunt fe­mei) şi doar 845.882 divorţaţi. În România, ponderea uniu­nilor consensuale este relativ mică, de 3,7%, comparativ cu Europa Occidentală.  În Dane­marca, una din cinci familii sunt de acest tip. Valori de peste 10% din totalul uniunilor se înregistrează şi în Finlanda, Norvegia, Estonia, Olanda, Marea Britanie sau Austria.

Miercurea Sibiului e cam­pioana extremelor în rândul oraşelor din judeţul Sibiu: are cel mai mic procent de per­soane divorţate - 2,65%, dar cel mai mare procent de per­soane care trăiesc în uniune consensuală -7.62%.comentarii
5 comentarii

Si cu ce deranjeaza asta ? Fiecare isi face viata cum poate. Nu mai aveti subiecte ?
www
28.01.2014 08:37
Din păcate, satele nu mai sunt ce-au fost, adică spiritul autentic rom
B.Utoru
28.01.2014 10:56
un articol despe ancheta DNA, cand?
Ilie Scularie
28.01.2014 16:05
halal gazeta......de Iliuta Carabu nimic nimic!!!....daca-si rupea vreo baba degetul mic era stire de ulima ora!!!!!
ULTRAS CIOPLEA
28.01.2014 17:19
cum sa apara ceva de rau despre domnu injiner in ziaru pe care il detine?? nu ar mai avea de lucru gaozarii, pardon, gazetarii!!
un sibian
28.01.2014 23:10
Din aceeasi categorie
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica