Tribuna
Și instituţiile Statului ar putea scăpa de ştampilă
Și instituţiile Statului ar putea scăpa de ştampilă
Un proiect de lege care stabilește ca instituţiile statului să nu mai aplice ştampila pe acte de stare civilă, contracte sau alte documente oficiale a fost adoptat joi, prin vot final, de Camera Deputaţilor.

 

”Un model de bună practică întreprinsă de Statul român este reprezentat de facilitarea interacţiunii între instituţiile statului şi persoanele fizice şi juridice de drept privat, precum şi a entităţilor fără personalitate juridică, prin încetarea obligativităţii ştampilării contractelor, declaraţiilor, cererilor etc. în relaţia cu autorităţile publice. Acest demers reprezintă un prim pas spre modernizarea şi simplificarea raporturilor ce se stabilesc între subiectele de drept menţionate anterior, dar nu suficient. Pentru o reală facilitare a acestor interacţiuni şi pentru consolidarea efectivă a relaţiei dintre cetăţean şi administraţia publică, este esenţială eliminarea obligativităţii aplicării ştampilei pe documentele emise sau solicitate de către cea din urmă”, afirmă iniţiatorii proiectului, potrivit profit.ro.

Pe lângă faptul că ştampila nu mai este o garanţie a autenticităţii actelor, din cauza modului uşor în care poate fi procurată, semnătura electronică este promovată în Uninunea Europeană ca mijloc de reducere a birocraţiei, în anul 2016 fiind adoptat şi un regulament pentru acest lucru.

Legislaţia actuală prevede că ”persoanele fizice, persoanele juridice de drept privat, precum şi entităţile fără personalitate juridică nu au obligaţia de a aplica ştampila pe declaraţii, cereri sau orice alte documente depuse la instituţiile sau autorităţile publice”.

A fost eliminată apostila pentru recunoaşterea autenticităţii documentelor oficiale de tipul certificatelor de naştere, căsătorie, parteneriat civil, constatându-se că obligativitatea autentificării actelor prin folosirea apostilei generează costuri şi obstacole în activitatea cetăţenilor şi nu reprezintă neapărat un mijloc eficace de garantare şi veridicităţii acestor documente.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia