Tribuna
PNL
Sfântul Ierarh Nicolae
Gh. DOBRIN
1351 vizualizari
Sfântul Ierarh Nicolae

În fiecare an, pe 6 decembrie, creştinătatea cinsteşte pe unul din cei mai iubiţi sfinţi ai săi, pe sfântul Nicolae, renumitul arhiepiscop al Mirei Lichiei. Puţini sunt sfinţii din calendarul creştin al căror cult să fie cunoscut încă din cele mai vechi timpuri şi care să aibă o atât de mare răspândire. Data naşterii sale nu este cunoscută cu exactitate, însă se crede că sfântul s-a născut undeva în jurul anului 270, în oraşul Patra, de pe coasta de sud a Asiei Mici. Tradiţia Bisericii consemnează că el s-a născut într-o familie bogată care l-a crescut în duhul curăţiei trupeşti şi sufleteşti, ferindu-l de decăderea morală a lumii greco-romane. Pe lângă aceasta, Sf. Nicolae, încă din copilărie a dat dovada unui comportament spiritual excepţional, remarcându-se printr-o purtare aleasă şi o viaţă duhovnicească intensă.

A studiat la cele mai  bune şcoli, unde s-a remarcat prin inteligenţa sa. Dragostea pentru studiu l-a dus pe tânărul Nicolae către oraşul Mira, capitala Lichiei, azi oraşul Demre, în sudul Turciei.

După moartea părinţilor săi, tânărul Nicolae n-a rătăcit pe cărările vieţii, ci dimpotrivă a ştiut să-şi folosească cu înţelepciune marea avere ce-i rămăsese moştenire, pentru a-şi atrage mari merite. După care L-a urmat pe Hristos plecând într-un pelerinaj la locurile Sfinte, în Egipt şi Palestina. Aici, într-o mică peşteră pe o colină lângă Bethleem (azi orăşelul Beit Jala), sf. Nicolae a strălucit prin viaţa călugărească vreme de 3 ani.

Revenit în Mira Lichiei, prin voia lui Dumnezeu, Nicolae este ales episcop al metropolei. Nădejdea credincioşilor pusă în el n-a fost dezminţită, Sf. Nicolae dovedindu-se a fi tuturor "îndreptător al credinţei şi chip al blândeţii", "învăţător al înfrânării", model de vieţuire pentru păstoriţii lui.

Păstoria sa a scăzut în vremurile tulburi ale persecuţiilor creştine ordonate de împăraţii Diocleţian (284-305) şi Maximilian (286-305). În timpul acestora, Sf. Nicolae a fost întemniţat. Domnia lui Constantin cel Mare avea să inaugureze o perioadă de linişte pentru Biserica creştină.

Când însă duşmanii Ortodoxiei, în frunte cu ereticul Arie, au început să tulbure sfânta şi dreapta credinţă, Sf. Nicolae a mers la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în anul 325, unde în faţa celor 318 Sf. Părinţi a apărat cu energie dreapta credinţă.

Şi totuşi, nu prin aceste merite i-a depăşit Sf. Nicolae pe cei mai mulţi dintre sfinţii calendarului creştin, ci prin bunătatea şi iubirea sa, care i-au adus faima în toată creştinătatea, fiind răsplătit de Dumnezeu, încă din viaţă, cu darul facerii de minini şi cununa sfinţeniei. După o viaţă zbuciumată, de luptă dreaptă în slujba lui Dumnezeu şi a oamenilor, marele părinte al Ortodoxiei a trecut la cele veşnice pe 6 decembrie 341. Sfintele sale moaşte au fost luate în anul 1087, de la Mira Lichiei şi duse în oraşul Bari din Italia, pentru a nu fi profanate de către musulmani. De atunci şi până astăzi, ele nu încetează să fie izvor de alinare pentru cei care se roagă la Sf. Nicolae cu sufletul plin de credinţă.

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia