Tribuna
Sărbători creştine
Sf. Apostoli Petru şi Pavel
Sf. Apostoli Petru şi Pavel

În fiecare an, pe 29 iunie, creştinătatea, indiferent de confesiune, îi prăznuieşte pe cei mai mari, mai cunoscuţi şi mai cinstiţi dintre apostoli, pe cei care L-au propovăduit pe Hristos iudeilor şi neamurilor, şio  anume, pe Sf. Apostoli Petru şi Pavel. Ei sunt cei doi mari corifei ai Apostolilor, care şi-au închinat viaţa propovăduirii "cu trup şi fără timp" a Evangheliei lui Hristos, fiind dascăli ai Adevărului Veşnic şi părinţi ai noştri spirituali.
Pentru viaţa lor curată pusă în slujba Evangheliei şi, mai ales, prin moartea lor martirică la Roma, Cetatea Cezarilor, ei s-au învrednicit de cununa cea nevestejită a măririi sfinţeniei creştine.
Sf. Apostol Petru s-a învrednicit să fie chemat la apostolat de către Însuşi Mântuitorul Hristos. Era de profesie pescar şi se numea Simon, până când Iisus i-a schimbat acest nume în Chefa, sau Petru (piatră). "Tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile Iadului nu o vor birui" (Mt 16, 18).
El va face parte din grupul restrâns de ucenici ai Domnului care au participat la principalele evenimente din viaţa pământească a Mântuitorului şi a Bisericii primare. Astfel, a participtl la Schimbarea la faţă a Domnului, la învierea fiicei lui Iair, la Patimile Sale, a umblat pe apă ca pe uscat, a vorbit în ziua Cinzecimii, la pogorârea Sfântului Duh, mulţimilor aflate la praznic, a vindecat pe slăbănogul din templu, l-a vindecat pe Enea din Lida şi a înviat-o pe tânăra Tavita. Tot el a propovăduit Evanghelia până în Babilon, şi apoi până la Roma, Cetatea Eternă. De la el ne-au rămas două epistole soborniceşti, pline de sfaturi duhovniceşti.
Virtutea principală a personalităţii lui a fost smerenia, care l-a caracterizat până la moarte, când a cerut să fie răstignit cu capul în jos.
Sf. Apostol Pavel s-a născut într-o familie de farisei, fiind şcolit la picioarele învăţătorului rabin Gamaliei şi a fost, la încput, prigonitor aprig al creştinilor.
A participat la uciderea cu pietre a Sf. Arhidiacon Ştefan, iar pe drumul Damascului, pe când mergea să-i prigonească pe creştini, s-a întâlnit cu Mântuitorul Iisus Hristos, în vedenia pe care a avut-o ziua în amiaza mare (Faptele Ap. 9, 4).
Această vedenie şi întâmplare minunată l-a făcut pe Saul - cum se numea înainte - să primească botezul şi să devină "din lup, miel, din persecutor înflăcărat, un vestitor neobosit al Evangheliei, învăţător şi apostol al popoarelor" (Fer. Augustin).
El va deveni unul din cei mai mari apostoli ai lui Hristos, "vas ales", care avea să poarte numele Lui înaintea oamenilor  şi împăraţilor. Pentru că a predicat Evanghelia, mai ales păcătoşilor, a fost supranumit şi "apostolul neamurilor".
A făcut trei mari călătorii misionare în Asia Mică şi Europa, iar de la el ne-au rămas 14 epistole folositoare pentru viaţa duhovnicească a creştinilor. Şi pe el l-a împodobit virtutea smereniei în aşa fel încât scria că: "Iisus Hristos a venit în lume să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu" (I Tim 1, 15).
Ambii apostoli, după o veche tradiţie a Bisericii, au suferit martiriul sub domnia crudului împărat Nero, la Roma, pe 29 iunie, în anul 67, unul - Sf. Petru - fiind răstignit pe o cruce cu capul în jos, iar celălalt - Sf. Pavel - tăindu-se capul cu sabia, fiind cetăţean roman.comentarii
7 comentarii

Mai ce se mai strang in brate si iubesc cei doi jidani, Petru si Pavel din imagine. La inceput Petru il strangea in brate si-l iubea la nebunie pe Isus Cristos, a carui amant a fost, dar dupa ce Isus a intalnit-o pe Maria Magdalena, o printese jidauca care l-a finatat pe vagabondul Isus, caruia nu-i placea munca ca dulgher cum de fapt nu le place munca la mai toti jidanii, ci sa faca probaganda ca Lenin, Marx, Soros, Kissinger si altii, l-a abandonat pe Isus si s-a cuplat cu Pavel si boala homosexualitatii lor a continuat pana la moarte. De la ei, au luat exemplu, preotii catolici si astazi lumea este plina de homosexuali, iar in multe state din SUA,inclusiv NewIsrael (New York) a devenit un act legal. In primul rand se spune Cristos in limba romana (latina), nu Hristos, ca in limba slavona, ca noi romanii nu suntem greci ori rusi de origine, ci traco-geto-daci. In al doilea rand, cand jidanul Isus l-a intalnit pe jidanul Petru, secta judaica a
Dr.Constantin Burlacu
29.06.2011 16:30
lui Isus Cristos se numea "Yshu HaNotzri
Dr.Constantin Burlacu
29.06.2011 16:31
Bai ,nenea doctoru*,sunam la 112 ?...ca esti caz patologic.
bau bau
29.06.2011 18:55
Doamne,iarta-l ca nu stie ce zice !
mimi
29.06.2011 21:03
Pentru bau bau si mimi.

Mai da prosti mai sunteti! V-au pus preotii jugul robiei judeo-crestine dupa cap si trageti ca boii in el. Nu degeaba jidanii in care credeti orbeste nu va considera oameni, ci goimi, adica animale de munca pentru interesele judaismului, din care-si trage radacina crestinismulul.
Dr.Constantin Burlacu
30.06.2011 17:14
Doctorul Constantin Burlacu are dreptate... sinteti o adunatura de magari inculti si imbecili. Nu degeaba sinteti saraci, nemultumiti si exploatati. Puneti mina pe carti serioase, invatati istoria multimilenara a patriei in care v-ati nascut si pe care o scuipati fara un pic de rusine si mai faceti pauza de la tembelismele biblice.
Relu
30.06.2011 17:48
ce ar fi sa va iubiti voi si apoi sa ne aratati cat de mult va violati precum face acest doctor cu pacientul sau Eduard Bondalici...bai burlacule,tu stii ca gagica ta a muncit la jidani,a tradat fratele care i-a dat un job in anglia,si-a lovit tatal cu cutitul si si-a facut fratele sa plece din casa parintilor dupa care s-a intors parsiveste in acea casa? sa dea zamolxisul vostru sa aveti parte de numai nenorociri in viara voastra,perversi-mincinosi
pt.burlacu si relu
04.07.2011 02:50
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia