În zona de sud a judeţului, "Şezătoarea de la bibliotecă" (Avrig) a reuşit să readucă în cotidian frumosul obicei al şezătorilor tradiţionale, astfel că, de opt sezoane, femeile locului se întâlnesc la Biblioteca Orăşenească Avrig pentru a croşeta, povesti, ţese, împărtăşi reţete vechi şi de succes pentru diverse preparate gastronomice, pentru a cânta, juca, face glume sau a povesti "verzi şi uscate" din viaţa comunităţii. Exemplul avrigencelor a fost urmat şi de alte comunităţi din zonă, astfel că, în timp, grupuri similare s-au închegat în mai multe localităţi ale zonei, activităţile inspirate de la Avrig fiind completate cu unele specifice locului, diversitatea rezultată dând fenomenului un plus de valoare, bogăţie şi atractivitate.
Din dorinţa de a se cunoaşte, de a-şi împărtăşi unele altora experienţele şi valorile, dar şi pentru a se convinge, o dată în plus, de toate lucrurile pe care le au în comun, periodic, şezătorile au început să se întâlnească într-o mare reuniune, aceste acţiuni comune fiind evenimente cu o valoare inestimabilă, adevărate comori pentru ceea ce înseamnă tradiţiile, obiceiurile, meşteşugurile, cântul, portul, jocul etc, specifice fiecărei regiuni. Aşa a apărut şi "Şezători în Ţara Făgăraşului", iar Avrigul, prin acţiunea "Hai cu lucru la Avrig!", a devenit unul din reperele acestei iniţiative, oraşul de pe malul stâng al Oltului fiind, sâmbăta trecută, gazda unei noi ediţii.
Oaspeţi din Ţara Făgăraşului şi nu numai...
Rând pe rând, la Sala "Pavilion" a Casei de Cultură a oraşului Avrig, sâmbătă dimineaţa au sosit oaspeţi din multe localităţi ale regiunii (Făgăraş, Drăguş, Veneţia, Mândra, Sona, Şoarş, Săcădate), dar şi oaspeţi din zone mai îndepărtate (Sibiu - Turnişor, Braşov, Bucureşti, Dobrogea - Cusături Dobrogene, Bacău, Chişinău - Republica Moldova şi chiar Bruxelles - Belgia). Gazdele acţiunii, femeile din "Şezătoarea de la bibliotecă", au întâmpinat cum se cuvine fiecare grup, schimbul de strigături specifice şezătorilor, ce a avut loc între grupurile vizitatoare şi gazde fiind de-a dreptul savuros. Oaspeţii Avrigului au fost salutaţi la sosire şi de edilul şef al oraşului, Adrian Dumitru David, acesta arătându-se foarte încântat de participarea numeroasă şi organizarea evenimentului.
În cele câteva ore ale întâlnirii de la Avrig, grupurile participante au avut ocazia de a reface sau de a clădi legături de suflet, de a petrece în voie bună, dar, mai ales, de a încerca valorizarea şi transmiterea unor crâmpeie dintr-un uriaş patrimoniu al satului românesc, aproape uitat, aproape pierdut.
A fost un festival al costumului tradiţional românesc, o explozie de frumos şi culoare, o filă de poveste despre istoria, tradiţiile, obiceiurile şi multe din lucrurile frumoase ale acestui neam.
Expoziţii, demonstraţii meşteşugăreşti,
prezentare de carte, momente artistice...
În cadrul şezătorii, participanţii au avut ocazia de a admira câteva ii şi cămăşi vechi avrigeneşti, grupate într-o mini-colecţie expusă la intrarea în sală, precum şi un colaj de fotografii ce au ilustrat Avrigul de odinioară. De asemenea, pe tot parcursul întâlnirii, meşteşugari locali, dar şi câţiva dintre oaspeţi, au susţinut câteva "lecţii deschise", împărtăşind tuturor o mică parte din tainele acestor îndeletniciri. Tot în cadrul acţiunii, a fost organizat şi evenimentul de prezentare a cărţii "Discursul ritual şi costumul tradiţional din sud - estul Transilvaniei" (autori - Ligia Fulga şi Gabriela Chiru), volum ce reprezintă rodul a peste 20 de ani de studiu şi cercetare etnografică , desfăşurate şi în arealul geografic al Ţării Făgăraşului.
De la întâlnirea şezătorilor nu au lipsit muzica populară şi jocul, momentele artistice ale evenimentului fiind asigurate de Ansamblul Folcloric "Purtata Avrigului" şi Grupul Vocal "Doruri Sibiene".
Impresii
"Cu ce să încep? Cu un mare şi din suflet MULŢUMESC atât şezătorii gazdă, care a făcut totul ca să se întâmple, cât mai ales oaspeţilor, că au făcut drum lung, unii chiar foarte lung, pentru a fi câteva ore împreună cu noi. Undeva, spre marginea vestică a "Ţării Cerurilor Deschise - Ţara Oltului/Ţara Făgăraşului", în Avrigul din care şi-a dus Maria Spiridon "războiu' în America, să le arate "cum ţes avrigencele", Şezătoarea a avut oaspeţi. Pasionaţi de frumosul pe care sătenii români nu l-au ignorat şi nici nu l-au pângărit, ci l-au pus în port sub formă de "pui" şi culori, l-au pus în joc şi în cântec şi l-au pus în tot ceea ce le împodobea casele, ei bine, pasionaţi de acest frumos, tot mai mulţi au început să-l cultive. Că au cusut şi revalorizat ia, că au ţesut sau au brodat, că au vopsit sau pictat, oameni care readuc în atenţie valori ale unui patrimoniu aproape uitat s-au întâlnit azi, din nou, la Avrig într-o şezătoare de şezători… şi n-au lipsit nici lucrul migălos, rod al unor mâini pricepute, nici bucatele după reţetele din satele noastre, nici poveştile şi nici strigăturile. Păi ce şezătoare ar fi fost, aici la Avrig, fără strigături? Da... Azi, undeva spre marginea "Ţării Cerurilor Deschise", bunicii şi străbunicii noştri duşi în "cea lume", au avut o fereastră în cer, au privit şi s-au bucurat, deoarece comorile străduite de ei şi de cei dinaintea lor sunt redescoperite şi puse în valoare. Şi cerul a fost senin şi soarele a zâmbit toată ziua. Cum altfel? Atâţia oameni frumoşi! În "Ţara Cerurilor Deschise" ..., la Avrig, în Şezătoarea de şezători", ne-a mărturisit bibliotecara Maria Grancea, coordonatoarea acţiunii.
Întrucât această zonă a Transilvaniei este strâns legată şi de prezenţa comunităţii săseşti, organizatorii au considerat că e frumos să invite la întâlnirea şezătorilor şi câteva reprezentante ale acestei etnii. Grupul săsoaicelor prezente la acţiune a venit din Turnişor şi a fost condus de Elisabeth Rosenauer, care ne-a mărturisit că e o mare bucurie pentru ea să se afle aici. "Le cunosc pe doamnele de la Avrig de mai mulţi ani, ne-am întâlnit de mai multe ori, cu diverse ocazii, la Sibiu. E minunat ceea ce fac ele şi mă bucur că sunt aici, împreună cu câteva prietene. Şi noi organizăm o astfel de şezătoare la Sibiu, în Turnişor, din toamnă până în primăvară, chiar dacă comunitatea de saşi e acum foarte puţin numeroasă. De asemenea, organizăm întâlniri şi cu locuitorii saşi din comunele unde slujeşte preotul nostru", ne-a spus Elisabeth Rosenauer.
Cea de-a doua ediţie a Şezătorii" Hai cu lucru la Avrig" a avut şi un oaspete venit din Moldova de peste Prut, de la Chişinău. Vera Sali, medic în capitala Republicii Moldova, frecventează de mai mulţi ani "Şezătoarea Basarabia" şi a cunoscut, prin intermediul internetului, "Şezătoarea de la bibliotecă". A aflat cu bucurie de întâlnirea grupurilor organizată la Avrig şi a călătorit peste 14 ore pentru a ajunge la acest eveniment. Vera Sali a venit la Avrig îmbrăcată în costumul popular purtat, în urmă cu foarte mulţi ani, de soţia marelui istoric bucovinean Ion Nistor, unul dintre semnatarii Actului Unirii de la 1918, de la Cernăuţi, "Nu puteam să lipsesc, fiindcă eu ştiam că aici este frumos, ceva divin. Am tot respectul pentru ceea ce se petrece în aceste şezători, pentru oamenii de aici. E ceva frumos, înălţător, ce nu te poate lăsa idiferent. Prin participarea la acest fel de acţiuni, încerc să ma cultiv, să-mi îmbogăţesc cunoştinţele, pentru că nu cunoaştem totul despre acest tezaur românesc şi să duc aceste noi cunoştinţe mai departe, colegilor mei.Trebuie să depunem tot efortul pentru ca aceste obiceiuri şi tradiţii să nu dispară… E o onoare pentru mine să fie prezentă astăzi aici şi sigur o să păstrez legătura cu oamenii, vom valorifica această relaţie şi în viitor, vreau să facem lucruri minunate", ne-a declarat Vera Sali.