Tribuna
Semnal editorial: O "lucrare" colectivă cu suflet
N. I. DOBRA
637 vizualizari
Semnal editorial: O

În 31 iulie a. c., veteranul epigramiştilor sibieni, ofiţerul pensionar Nicolae Munteanu a împlinit 92 de ani. Este membru al Cenaclului "Nicolaus Olahus" din 1975 şi membru al Uniunii Epigramiştilor din România. De-a lungul timpului a publicat 7 volume personale: Epigrame, rondeluri şi... (2004), Clepsidra (2006), Poezia cu formă fixă (2006), Clepsidra - poezie cu formă fixă (2008), Leacuri împotriva tristeţii (2009), Mărturisiri (2012), Traista cu umor (2015) şi a colaborat la altele. Ultima apariţie editorială este aceasta de faţă, semnată împreună cu strănepoata, Irina, ea fiind "responsabilă" cu ilustraţiile, dumnealui, cu versurile. Este o carte cu şi pentru copii, naivă, meritul nonagenarului fiind acela că a reuşit să ajungă pe aceeaşi lungime de undă cu autoarea desenelor. De fapt, întreaga plachetă este un joc sau o joacă de care se bucură cei doi coautori, Irina desenând te miri ce, iar străbunicul versificând.

În prefaţă, poetul loan Gligor Stopiţa sintetizează perfect volumaşul: "O carte în care două destine, unul crepuscular, al nonagenarului Nicolae Munteanu, celălalt luminos şi în devenire, al copilului Irina Fleşer, se înfăşoară pe axul ce duce spre cerul despletit în curcubeie, peste orizonturile omeneşti, în nemoarte".

De obicei, în cărţile "serioase" ilustraţiile vin în completarea textului. De astă dată, rolurile sunt inversate: Irina face desenele, după care Nicolae Munteanu însăilează versurile. Spre exemplu, ea a desenat o clădire pe frontispiciul căreia stă scris "ŞCOALA", şi atunci străbunicul face textul: "Anii repede-au trecut/Copilaşii au crescut/lar acum cu mare fală/Gândul lor e doar la şcoală/lar când ziua a venit/Fiecare-i pregătit/După cum o văd cu toţii/Încărcaţi sunt de emoţii (...)". Când Irina a desenat un cuib cu două păsărele, apar versurile: "Două mândre rândunele/S-au oprit la casa noastră/Lângă nişte scândurele/Mai departe de fereastră/După-aceea s-au mutat/La o margine de grindă/Eu, în linişte am stat/Şi-am privit atent din tindă/Admiram prezenţa lor/Siluete delicate/Cu penaj multicolor/Cu cozi lungi şi bifurcate etc.".

Spre finalul cărţii, epigramistul nu renunţă la vechea-i pasiune şi strecoară câteva catrene: "Insul spune că-i de-ajuns/Într-o zi doar un răspuns/Chiar de-i scurt şi concludent/Spune curajos: "Prezent!"/Răspunsul unui elev/Azi în ora de engleză/A-ngânat un "yes" grăbit/După care, în viteză,/A ieşit... /Un elev nepregătit/Ochi albaştri ca safirul/Doi obraji ca trandafirul/Părul galben ca şofranul/Capul greu, ca bolovanul (Comparaţii)".

Nu am a vă mai spune decât: "Lectură plăcută!"

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Luna arborilor

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia