FITS 2022
Tribuna
Semnal: De unde vă cumpăraţi porcul pentru Crăciun? Atenţie la samsari!
Semnal: De unde vă cumpăraţi porcul pentru Crăciun? Atenţie la samsari!

 

În perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă, mulţi români încă mai obişnuiesc să cumpere porci pentru a-i sacrifica în gospodării şi mai apoi, pentru producerea preparatelor tradiţionale. Cum este şi normal, în această parte a anului mulţi crescători de animale speră să-şi vândă măcar o parte din producţie, astfel încât să dobândească puţină satisfacţie şi un eventual profit după munca depusă aproape un an. Cei care cresc animalele în propriile gospodării, cu mâncare rezultată în urma muncii câmpului (cereale, cartofi, sfeclă furajeră, făină, iarbă, lucernă sau buruiană), oferă marfă de calitate superioară, iar satisfacţia cumpărătorilor va fi, întotdeauna, mai mare comparativ cu achiziţiile din marile magazine sau de la fermele industriale.

În mediul online, dar nu numai, au apărut o sumedenie de anunţuri postate de vânzătorii de porci pentru sacrificat, astfel că oferta este pentru toate pretenţiile şi buzunarele. Din păcate însă, au apărut şi cei ce doresc doar să profite de obiceiul românului de a achiziţiona porc în această perioadă, paginile sau publicaţiile de profil găzduind şi o mulţime de “oferte irezistibile”, considerate adevărate escrocherii, ce crează importante prejudicii micilor crescători de animale. Pe scurt, e vorba de samsarii ce se ocupă de vânzarea porcilor, care publică sau postează oferte cu mult sub preţul normal al pieţei, pentru nişte animale prezentate ca şi crescute în gospodăria proprie, cu hrană naturală, dar care, în fapt, sunt cumpărate de la marile ferme şi nu au aproape nimic de-a face “Ghiţă” la care mulţi râvnesc… De cele mai multe ori, samsarii cumpără porcii cu 6 – 7 lei/kilogram şi îi oferă la vânzare cu un adaos minim (8 lei/ kilogram), preţul fiind mult sub ceea ce solicită micii crescători din satele noastre (12 – 15 lei/kilogram). Escrocheria, cum o numesc toţi micii crescători de animale, este aproape fatală, deoarece, pe lângă faptul că marfa vândută e de o calitate mai slabă, iar cumpărătorul este înşelat că achiziţionează ceva şi primeşte altceva, micii fermieri rămân cu porcii în coteţe sau se văd nevoiţi să-şi vândă marfa la un preţ mult mai mic decât ar fi normal.

Despre acest mod de a face “afaceri” în această perioadă ne-a scris la redacţie şi unul dintre micii crescători de porci din Porumbacu de Sus, care ne-a rugat să facem cunoscută situaţia, cu speranţa că acest semnal va ajunge şi în atenţia autorităţilor (Poliţie, Direcţia Sanitar – Veterinară, Garda Financiară etc), iar măsurile menite să stopeze acest fenomen vor fi puse în aplicare.

“Bună seara.,Tribuna Sibiu. Eu sunt un crescător de porci din Porumbacu de Sus. Eu nu pot să-mi vând porcii din gospodărie, crescuţi doar cu grăunţe,deoarece samsarii din Orlat și Cristian vând porci de fermă cu 8 lei/kg. Am sunat şi au spus că sunt de fermă. De unde au ei porci de fermă? Sunt crotaliaţi, sau nu? Eu, ca producător, nu îmi permit să vând la preţul acesta”, ne-a scris fermierul. Mai mult, acesta ne-a menţionat şi  numele câtorva grupuri de mică publicitate de pe cea mai cunoscută reţea de socializare, unde, în opinia sa, apar anunţuri postate de samsarii de porci, informându-ne că a sunat la câteva dintre numerele de telefon publicate şi I s-a confirmat afacerea necurată.

În finalul mesajului transmis cotidianului Tribuna, micul fermier din Porumbacu de Sus ne-a scris: ”Sper să ajutaţi adevăraţii fermieri, nu samsarii. Vă mulţumesc anticipat!”.

Şi noi sperăm că acest semnal va fi luat în seamă de autorităţile care sunt în măsură să verifice comercializarea acestor animale şi să aplice sancţiuni, dacă e cazul.

 

G.D.

Foto: facebook.com

 

comentarii
3 comentarii

di la claus werner iohaniis ca si el e la fel(porc.disno.scwein)
03.12.2021 18:07
De la LIDL...9,99
gica
04.12.2021 18:16
Mereu a fost această chestiune a samsarilor, cu precădere în perioada asta. Baiul mare este acum că nu achiyiționează de la om de acasă, porcul, în speranța să-l dea cu ceva profit, ci cumpără de la ferme, care, după cum spuneți, nu oferă nici pe departe acea calitate dorită.
Ardeleanul
07.12.2021 14:23
Din aceeasi categorie
SEVIS

Campanie de comunicare

Turul ciclist al Sibiului

LINIA VERDE

Comunicat de presa

Comunicat de presa

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat de presa
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA