Tribuna
Se citea acum 50 de ani. În TRIBUNA
Ana Maria MĂTUŞOIU
1100 vizualizari
Continuăm seria de articole publicate în ziarul nostru cu 50 de ani în urmă, făcându-vă astfel cunoscut un alt material publicat pe atunci. Curioşi să aflăm cu ce noutăţi erau delectaţi sibienii în toamna anilor '63, dăm chiar peste... curiozităţi.
Curiozităţi

n În Noua Zeelandă trăieşte singura pasăre fără aripi (Kiwi) şi un animal asemănător cu ariciul care se înmulţeşte prin ouă (Echidna).
n Cel mai vechi ziar din lume este ziarul chinez "Kongaoe" care apare fără întrerupere 1048 de ani. Primul număr a apărut în anul 911 la Pekin. Colecţia ziarului se păstrează în întregime.
n Bicicleta a fost inventată în anul 1801 de către meşterul iobag Artamanov din Urali. El a construit o maşină alcătuită din două roţi, una mai mare şi alta mai mică. În mod greşit şi tendenţios s-a atribuit inventarea bicicletei germanului Von Dreis, care şi-a realizat "velocipedul" său abia în anul 1817.
n Cu 5-6000 de ani în urmă, pustiul de nisip al Saharei era o imensă pădure. În pădurea sahariană vieţuiau elefanţi, hipopotami şi struţi.
n Un arbore original este palmierul "talipot" din Ceylon, care înfloreşte odată la 50 de ani şi apoi se usucă. Într-un templu budist din oraşul Candy se găseşte o străveche carte religioasă scrisă pe frunze de "talipot"/rezistente ca şi anticul pergament.  comentarii
3 comentarii

Ei, asa mai da. Oricum sunteti in pana de idei.
www
17.10.2013 14:55
Mesterul iobag Artamanov ( adica "mana de artist" ) era numa bun de scos in evidentza . Era rus si avea origine sanatoasa. Evident ,l-a surclasat pe germanul Von Dreis ( "care face si drege")reprezentant al "claselor reactionare".
abc
17.10.2013 16:16
Am mai citit undeva ca defapt becul afost inventat tot de un rus,Ladighin iar Edisson l-a imbunatatit....rusii astia au fost primii peste tot....numai la wotka au fost ultimii,ca bautori
corbul
17.10.2013 16:42
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Grant pentru capital de lucru TURTHA & SAVOURY SRL

Comunicat_de_Presa_Fagus ROM

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia